Η άλλη άποψη…

Θα τολμήσουν να αυτοπεριορισθούν;

«Επανέρχεται τώρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, το οποίο συζητήθηκε το περασμένο Σάββατο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μαζί με το προσφυγικό και το ασφαλιστικό. Αν τελικά φτάσουμε στην αναθεώρηση από τη σημερινή Βουλή θα πρέπει να αναθεωρηθούν, για να γίνουν σαφείς, και όλες οι διατάξεις για τα κόμματα και τους βουλευτές (άρθρα 21, 51-63).

Θα τολμήσει η σημερινή Βουλή την αναθεώρηση όλων των άρθρων των σχετικών με τα κόμματα και τους βουλευτές, για να γίνουν σαφείς οι διατάξεις για τα οικονομικά τους και τις εκλογικές τους δαπάνες;

Η διάταξη για τον έλεγχο του ”πόθεν έσχες” που καταθέτουν κάθε χρόνο οι βουλευτές είναι τόσο αόριστη με συνέπεια πολλοί να αφήνουν ανοιχτό το “πόθεν” απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία. Επίσης αναγκαία είναι και η αναθεώρηση του άρθρου 55, που επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση να αλλάζει τον εκλογικό νόμο και να τον φέρνει στα ”μέτρα” της, με άμεση συνέπεια να νοθεύεται και να βιάζεται η λαϊκή βούληση».

***

Διά χειρός…

…του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, από το άρθρο του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Το ξανθό γένος»:

Ο Ερντογάν δεν είναι στα καλά του…

«Η ανθρωπότητα είναι κατάπληκτη μπροστά στην πράξη του ηγέτη της Τουρκίας Ερντογάν. Έχω έναν Τούρκο φίλο, που έχει μια εξαιρετική θέση στην τουρκική διανόηση και επιμένει ότι ο Ερντογάν δεν είναι στα καλά του. Θεωρεί μάλιστα ότι αυτό συμβαίνει με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Μεγαλομανής ο αφέντης της Τουρκίας έχει στραφεί προς την έμμονη ιδέα ότι αυτός θα είναι ο νέος Χαλίφης του Ισλάμ, εκπρόσωπος του Αλλάχ επί της γης και συνεχιστής του έργου του Μωάμεθ. Καταλαβαίνετε ότι, αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, η εσωτερική τάξη στην Τουρκία θα υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την οργανωμένη και εσκεμμένη επίθεση ”πισώπλατα” εναντίον ενός απαρχαιωμένου ρωσικού αεροπλάνου, που δεν είχε καμιά ελπίδα να αντεπεξέλθει και που δεν είχε διαπράξει καμία παραβίαση, όπως τελικά φαίνεται; Οι συνέπειες είναι ορατές. Συμμαχικά αεροπλάνα θα ισοπεδώσουν το ISIS και όλα τα εδάφη που κατέχει. Η Τουρκία θα χάσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το φυσικό αέριο που απολάμβανε από τη Ρωσία σε προνομιακές τιμές. Θα υποστεί πλήθος εξευτελισμούς σε όλους τους διεθνείς χώρους που θα τολμά να εμφανίζεται. Το χειρότερο από όλα περίπου 3,5 εκατομμύρια τουρίστες, που κάθε χρόνο διάλεγαν την Τουρκία για να πραγματοποιήσουν εκτός από τις τουριστικές τους δαπάνες και μεγάλες αγορές λαθρεμπορικού χαρακτήρα, δεν πρόκειται να επανέλθουν.

Είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα; Θα είναι κρίμα, αν μέσα σ’ αυτή την κοσμογονία, που έχει προκληθεί από τα τελευταία γεγονότα, η Ελλάδα συνέχιζε τον δρόμο της πνευματικής και πολιτικής υπανάπτυξης με μέσα ενημέρωσης που προτείνουν συστηματικά στον κόσμο έναν καθημερινό σε βάρος ενός μηνιαίου ορίζοντα και ως μέθοδο ανταλλαγής απόψεων στις τηλεοράσεις το φωναχτό ξεκατίνιασμα μέσα και έξω από το κόμμα».

***

Διά χειρός…

…του Θέμου Αναστασιάδη, από το άρθρο του στο «Πρώτο Θέμα» του με τίτλο «Δεν γίνεται και την πίτα ολόκληρη και τον Αλέξη χορτάτο»:

Ξαφρίζουν και σκυλεύουν…

«Η πάλαι ποτέ ”καμένη γη” που λέγαμε παλιά θα μοιάζει… ΟΑΣΗ σε σχέση μ’ αυτό που θα παραδώσουν οι Τσιπραίοι. Μιλάμε αντικειμενικά και όχι με στόχο το ”ανάθεμα”.

Αυτά τα ‘παμε, όποιος καταλαβαίνει έχει καλώς, όποιος όχι, τι να κάνουμε, στο κάτω-κάτω στο ίδιο καζάνι βράζουμε όλοι. Ή μάλλον… σχεδόν όλοι! Γιατί την ώρα που η Ελλάδα βιώνει στο πετσί της την απόλυτη χρεοκοπία, μια μικρή παρέα ΠΛΟΥΤΙΖΕΙ ασύστολα κάνοντας τις τελευταίες αρπαχτές, ακόμη και επί πτωμάτων! Πώς όταν (χτύπα ξύλο) γίνεται κάνας σεισμός ή συντριβή αεροπλάνου και ξαφνικά εμφανίζονται κάποια άθλια υποκείμενα και αρχίζουν να ΞΑΦΡΙΖΟΥΝ και να σκυλεύουν τα κομματιασμένα πτώματα; Ε, έτσι ακριβώς, τυμβωρύχοι και βάλε. Αυτό συντελείται την ώρα που μιλάμε. Κλέβουν από τις τσέπες των ζωντανών-νεκρών Ελλήνων πολιτών. Να μην το ξεχνάμε επειδή κάνουν τις αθώες περιστερές όταν βλέπουν τις στραβές».

***

Διά χειρός…

…του Λουκά Αξελού, συγγραφέα και διευθυντή των Εκδόσεων Στοχαστής και του περιοδικού «Τετράδια», πρώην μέλους της ΚΕ και της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, από το άρθρο του στην εφημερίδα «Ο δρόμος της Αριστεράς» με τίτλο «Η Ελλάδα χρειάζεται το νέο 1843 της και η Ευρώπη το νέο 1848 της»:

Όλη η Αριστερά δεν έχει εναλλακτική πρόταση!

«Το γεγονός ότι ύστερα από πέντε χρόνια μνημονιακού ζόφου βρισκόμαστε ανάμεσα στις Συμπληγάδες της Νέας Τάξης και του Νεοφιλελευθερισμού οφείλει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η όποια προσπάθεια ανατροπής της κρατούσας κατάστασης, προϋποθέτει όσον αφορά τα καθ’ ημάς μιαν εκ βάθρων αναδιαμόρφωση έως και την τυπική κατάργηση της τρέχουσας, πολιτικά χρεοκοπημένης Αριστεράς.

Οφείλουμε ανοιχτά, καθαρά, χωρίς περιστροφές, να παραδεχτούμε ότι όλες, μα όλες, οι πτέρυγες της Αριστεράς δεν έχουν μια λειτουργική, επεξεργασμένη εναλλακτική πρόταση.

Αυτό είναι σήμερα το κομβικό σημείο, το στοιχείο κλειδί, η όποια αφετηρία. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να καλυφθεί και από ποιους; Δύσκολο, πραγματικά, ερώτημα που μόνο περιφραστικά μπορεί, ίσως, να απαντηθεί.

Προσωπικά, ως συμβολή και μόνο, θα ήθελα να επισημάνω ότι μια ηττημένη πολιτικά, αλλά όχι άρρωστη ηθικά Αριστερά, όσο επώδυνη κι αν είναι η διαδικασία ανάρρωσής της, μπορεί να επανακάμψει και ιστορικά να δικαιωθεί».

«Η Αριστερά, όπως κατ’ επανάληψη έχω επισημάνει, δεν αρκεί να επικαλείται την αρετή. Οφείλει να είναι ενάρετη η ίδια».


Σχολιάστε εδώ