Επιχείρηση αποσταθεροποίησης μέσω του Προσφυγικού!

Η δραματική όξυνση του Προσφυγικού λειτουργεί ήδη ως παράγοντας αποσταθεροποίησης και οι απειλές από ορισμένους ευρωπαϊκούς κύκλους για έξοδο της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν διαμορφώνουν κλίμα ανασφάλειας στο Μαξίμου, που καλείται, ταυτόχρονα, το επόμενο δίμηνο να δρομολογήσει όλα τα κομβικά ζητήματα της συμφωνίας με τους δανειστές και κυρίως το Ασφαλιστικό, τις αποκρατικοποιήσεις και φυσικά την επικείμενη ψήφιση των 13 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να αποκρουστούν οι πιέσεις και να σταματήσουν τα διάφορα σενάρια που προωθούν παρασκηνιακά κεντροευρωπαϊκές χώρες, όπως, π.χ., η Ουγγαρία, η κυβέρνηση έσπευσε, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να αναλάβει τρεις άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, ελπίζοντας σε χαλάρωση των πιέσεων και αντιμετώπιση των άμεσων και πιεστικών προβλημάτων. Με μεγάλη καθυστέρηση ωστόσο, καθώς το πρόβλημα ήταν γνωστό στη κυβέρνηση εδώ και μήνες και ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας όφειλε να είχε κινηθεί πολύ νωρίτερα και όχι στο «παρά πέντε» και υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των Ευρωπαίων.

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση εκτόνωσαν το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Κομισιόν και το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις αποφάσεις της Αθήνας. Βάζοντας έτσι τέλος στα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σέγκεν και την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Ο αρμόδιος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε σημαντικές τις εξελίξεις στην Αθήνα και κάλεσε τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κύπρου και να στηρίξουν την Ελλάδα στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας, αλλά και να στείλουν προσωπικό και συνοριοφύλακες στην Frontex. Κάλεσε ακόμη τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την μετεγκατάσταση μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και να βοηθήσουν στο να καταστούν τα hot-spots λειτουργικά. Όσον αφορά στη Σέγκεν ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί προκειμένου να γίνει μέρος λύσης. «Αυτό» πρόσθεσε «μπορεί να γίνει μόνο με την σωστή εφαρμογή των κανόνων της, αλλά μέσω της ενίσχυσης των ελέγχων στα σύνορα, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την ανταλλαγή πληροφοριών». Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ακόμη ότι η Κομισιόν σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση για την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

Τρεις άμεσες δράσεις…

Ειδικότερα, σε συνεννόηση και με την Κομισιόν, η Ελλάδα:

• Ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να λάβει υλική βοήθεια (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών) για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που εισρέουν στη χώρα.

• Συμφώνησε με τη Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. «Ο ευρωπαϊκός οργανισμός θα βοηθά στην καταγραφή των μεταναστών», αναφέρει η Επιτροπή, ενώ προσθέτει ότι «η ανάπτυξη περαιτέρω συνοριοφυλάκων της Frontex θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα».

• Υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Άμεση καταγραφή…

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Frontex, αναφέρεται πως η υπηρεσία θα βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών. Η αποστολή επιπρόσθετου προσωπικού θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Όπως λέει η ανακοίνωση, οι ελληνικές αρχές και η Frontex θα πραγματοποιήσουν μια κοινή σύσκεψη, το γρηγορότερο δυνατόν, για να επεξεργαστούν τις τεχνικές λεπτομέρειες της αποστολής. «Είναι κρίσιμο όλοι οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταγράφονται κανονικά. Οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελέγχονται και όσοι εντοπίζονται χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί σωστά, θα καταγράφονται», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγγέρι.

Καθυστερήσαμε…

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη παραδέχθηκε την καθυστέρηση όσον αφορά τις δράσεις της κυβέρνησης σε ορισμένους τομείς του Προσφυγικού, ωστόσο καυτηρίασε τη στάση ευρωπαϊκών κύκλων «που με τη στάση τους στο Προσφυγικό και χρησιμοποιώντας τη Συνθήκη Σένγκεν επεξεργάζονται σχέδια διάλυσης της ΕΕ».

Όσον αφορά το θέμα της Frontex, επιβεβαίωσε ότι ζητήθηκε η συνδρομή στη δημιουργία ενός γραφείου καταγραφής στα σύνορα της χώρας με την ΠΓΔΜ και παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στη δημιουργία των hot spots, καθώς υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες, όπως η εξεύρεση χώρων για τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, έχουν πλέον εντατικοποιηθεί οι δράσεις και οι ενέργειες και «εφεξής θα είμαστε έτοιμοι για όλα».

Απαντώντας στις δηλώσεις Φερχόφσταντ, ο οποίος παρομοίασε τα σύνορα της χώρας με ελβετικό τυρί, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης και ανέφερε ως απόδειξη το γεγονός ότι οι τρομοκράτες που έλαβαν μέρος στην πρόσφατη επίθεση στο Παρίσι είχαν ταυτοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές, αντίθετα με ό,τι συνέβη στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες πέρασαν.

Χαϊδεύουν την Τουρκία!

Την ίδια ώρα, πάντως, που ασκούνται δραματικές πιέσεις στην Ελλάδα για το Προσφυγικό, οι Ευρωπαίοι αρνούνται να… στριμώξουν την Τουρκία, που κερδοσκοπεί και εκβιάζει λειτουργώντας ως διακινητής δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, αποδεχόμενοι ταυτόχρονα να διαδραματίσει η Τουρκία ρόλο δερβέναγα στα εξωτερικά σύνορα της γηραιάς ηπείρου!

Με άλλο λόγια, οι Ευρωπαίοι όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους στο Προσφυγικό, φορτώνοντας δυσθεώρητα βάρη στη χώρα μας, αλλά «αντί να χτυπήσουν το γαϊδούρι, χτυπούν το σαμάρι» (!) καλοπιάνοντας τους Τούρκους, που σε αυτή τη φάση «τα πήραν όλα»!

Από χρήματα που έχουν συμφωνηθεί, και φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ σε βάθος διετίας, μέχρι την αποδοχή η Τουρκία να αναλάβει ρόλο τοποτηρητή στην περιοχή της Μεσογείου!


Σχολιάστε εδώ