Για ταφόπλακα στο Κυπριακό ήρθε ο Κέρι

Ο Τζον Κέρι, που συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έφερε πολύ ψηλά στην ατζέντα το Κυπριακό, ζητώντας από την ελληνική πλευρά να υιοθετήσει πιο ενεργή στάση. Και όταν ο υπουργός Εξωτερικών τού έθεσε εκ νέου το θέμα των εγγυήσεων, ο αμερικανός αξιωματούχος έθεσε επί τάπητος ένα σχέδιο ασφάλειας για τη Μεγαλόνησο, μετά το καθεστώς εγγυήσεων. Ο κ. Κέρι, παράλληλα, εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού, αναφερόμενος στις καλές προοπτικές που υπάρχουν μετά και τις συνομιλίες που είχε στην Κύπρο για λύση το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες, στη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό αναδείχθηκε η σημασία μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Άλλα λόγια…

Ωστόσο, ο κ. Κέρι «σφύριξε αδιάφορα» όταν του ετέθη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Μάλιστα, του επισημάνθηκε με έμφαση ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Τουρκία, άλλα για όσα έπραξε με το ρωσικό αεροσκάφος (κατάρριψη) και άλλα για τις συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά. Όπως εξηγούσαν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί και διπλωματικοί κύκλοι, «ο κ. Κέρι επέλεξε σε αυτήν την περίπτωση συνειδητά την πολιτική των ίσων αποστάσεων γιατί ναι μεν αναγνωρίζει τον κρίσιμο γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, ειδικά αυτήν την κρίσιμη περίοδο, από την άλλη όμως δεν θέλει να δυσαρεστήσει τον Ερντογάν, ειδικά στο θέμα με τη Ρωσία».

Θέμα φαίνεται να υπάρχει και με το περιβόητο Βίζα Γουέιβερ, καθώς η αμερικανική πλευρά κατέστησε και πάλι σαφές ότι χρειάζονται κάρτες με ειδικά τσιπάκια -για λόγους ασφαλείας- και υπό αυτήν την έννοια υπάρχει πρόβλημα με τις ελληνικές ταυτότητες και τα διαβατήρια. Μάλιστα, η αμερικανική πλευρά θα αποστείλει στην Αθήνα ομάδα ειδικών στις 16 και 17 Δεκεμβρίου για να αξιολογήσει αν υπάρχει πρόοδος στο θέμα αυτό.

Ο κ. Κέρι έστειλε ακόμη μήνυμα στήριξης της Ελλάδας για το Προσφυγικό και την οικονομική κρίση, αναφέροντας συγκεκριμένα τη σημασία των ενεργειακών έργων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα». Με αυτήν τη φράση, στα ελληνικά, ο κ. Κέρι θέλησε να δώσει το μήνυμα της αμερικανικής φιλίας απέναντι στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας είναι αδιάσπαστες».

Σημείωσε, επίσης, πως επικροτεί τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και δεσμεύτηκε για βοήθεια των ΗΠΑ στο ζήτημα τόσο των επενδύσεων όσο και της προσφυγικής κρίσης. «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ελλάδα στην οικονομική ανάκαμψη», τόνισε και αναγνώρισε «τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Σχετικά με τη Συρία, επισήμανε την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο ISIS και να εξευρεθεί πολιτική λύση, που θα δώσει τέλος στον πόλεμο και θα οδηγήσει σε ένα τραπέζι την αντιπολίτευση και τον Άσαντ, ώστε να υπάρξει πολιτική μετάβαση στη χώρα. Το Προσφυγικό, όπως τονίστηκε και από την ελληνική και από την αμερικανική πλευρά, δεν είναι ούτε ελληνικό ούτε ευρωπαϊκό ζήτημα αλλά παγκόσμιο.


Σχολιάστε εδώ