Ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις, τα μεγάλα «αγκάθια»
Μπορεί η κυβέρνηση να επικεντρώνεται, όσον αφορά το επόμενο διάστημα, στις τελευταίες ψηφοφορίες για τον προϋπολογισμό και τα 13 προαπαιτούμενα του δεύτερου πακέτου, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει πως «όλα βαίνουν καλώς» και ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μια ανάσα από την εκπλήρωση των στόχων της, ωστόσο η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και η έκβαση του Ασφαλιστικού θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη συνοχή και τη βιωσιμότητα της… πλειοψηφίας των 153 βουλευτών.
Υπερταμείο στη θέση του ΤΑΙΠΕΔ
Όπως έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες, το νέο υπερταμείο, που θα διαχειριστεί περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ., δεν θα είναι απλά μια επέκταση του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστεί ένα πλήρες ταμείο διαχείρισης του δημόσιου πλούτου της χώρας, στο οποίο θα περάσει κάθε κρατικό περιουσιακό στοιχείο που μέχρι σήμερα διαχειρίζονταν φορείς του Δημοσίου.
Ζητούμενο ωστόσο παραμένει αν το νέο ταμείο θα εκποιεί «μπιρ παρά» τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και τα χρήματα που θα προκύπτουν θα οδηγούνται στη «μαύρη τρύπα» του χρέους ή θα αξιοποιεί τα χρήματα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα δεύτερα προαπαιτούμενα η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου να δρομολογήσει τον ορισμό της ομάδας δράσης που θα αναλάβει να διαμορφώσει το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας αλλά και να αποκρυσταλλώσει τη δομή του ταμείου, τα περιουσιακά στοιχεία που αυτό θα διαχειρίζεται αλλά και το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα που θα αποκτήσει το ταμείο από την αξιοποίηση των συμμετοχών του. Αιχμή του δόρατος θα αποτελέσουν τα ακίνητα του Δημοσίου, ωστόσο μέχρι να πάρει σάρκα και οστά το νέο Ταμείο, το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και αυτόνομα, προκειμένου να μην πάει για μια ακόμη φορά πίσω το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Παράταση στο Ασφαλιστικό
Στο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση έπεισε τους δανειστές να πάρει παράταση το προς ψήφιση νομοσχέδιο μέχρι, τουλάχιστον, τα μέσα Ιανουαρίου προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για συναίνεση και με την αντιπολίτευση αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή διαρροή από την πλειοψηφία.
Έτσι, σε αυτή τη φάση σχεδιάζεται κοινωνικός διάλογος με σχετική άνεση χρόνου στο πλαίσιο της ΟΚΕ, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν θα περιλαμβάνει μειώσεις στις κύριες συντάξεις των ήδη συνταξιούχων.
Ήδη η διαδικασία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο να καταθέτει ένα κείμενο γενικών αρχών το οποίο περιλαμβάνει οκτώ σημεία.
Την ερχόμενη εβδομάδα οι κοινωνικοί εταίροι θα συζητήσουν επί των συγκεκριμένων αρχών καταθέτοντας τις δικές τους απόψεις.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, με επίδικο αντικείμενο την εξεύρεση περίπου 700 εκατ. ευρώ προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.
Η κυβέρνηση επιδιώκει, όπως αναφέραμε, να μην υπάρξει καμιά οριζόντια μείωση συντάξεων και ταυτόχρονα δεσμεύεται να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις των ήδη συνταξιούχων, ενώ στις επικουρικές συντάξεις θα επιδιώξει αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που θα σημαίνει εξαέρωση των παροχών εντός τριετίας, με κανονισμό βιωσιμότητας.