Ας τα βλέπουμε…

Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Παιδείας και Επιστημών, μεγάλο τμήμα των 44 πανεπιστημίων τερμάτισαν ή ανέστειλαν μονομερώς τη συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς της Τουρκίας, ενώ οι ευρισκόμενοι στην Τουρκία ρώσοι φοιτητές στο πλαίσιο ακαδημαϊκών ανταλλαγών κλήθηκαν να επιστρέψουν πίσω άμεσα. Πρόκειται για λιγότερους από 100.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον στην ανακοίνωση είναι το κομμάτι στο οποίο αναφέρεται στους τούρκους φοιτητές, οι οποίοι μάλιστα υπολογίζονται σε πάνω από 1.000. Στην ανακοίνωση, λοιπόν, επισημαίνεται ότι οι τούρκοι φοιτητές που σπουδάζουν στη Ρωσία δεν θα επηρεαστούν από αυτήν την απόφαση. Ο ρώσος υπουργός Παιδείας και Επιστημών Λιβανόφ δήλωσε: «Δώσαμε εντολή σε όλα τα πανεπιστήμια να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία των τούρκων φοιτητών από προβοκάτσιες».

Μάλιστα, προβοκάτσιες. Διότι οι άνθρωποι ξέρουν και δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω.

Όχι, γιατί στην Ελλάδα φλομώσαμε από τέτοιου είδους «ευγενείς» πράξεις, που αναστατώνουν το εσωτερικό και στη συνέχεια… κάνουν τουρνέ στα διεθνή φόρα…

***

Μάθημα…

Ένα ακόμα παράδειγμα καθαρής πολιτικής ματιάς (για να το πούμε ευγενικά…) είναι και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι το θέμα «Γκρίζοι Λύκοι».

Σύμφωνα με ρωσικό Μέσο, ο Αντρέι Κλισάς, πρόεδρος της Επιτροπής Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με επιστολή του προς τον ρώσο αρχιεισαγγελέα Γιούρι Τσαγίκα ζήτησε να απαγορευθούν από τη Ρωσία οι εθνικιστικές εστίες, αναφερόμενος στην οργάνωση των «Γκρίζων Λύκων».

Ο Κλισάς ζήτησε «να κηρυχθεί η οργάνωση των ”Γκρίζων Λύκων” ως τρομοκρατική οργάνωση και να απαγορευθούν οι δραστηριότητές της στη Ρωσία».

Μάλιστα, υπενθυμίζει πως στις 28 Νοεμβρίου ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα σχετικό με την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα αλλά και για την προστασία του ρωσικού λαού από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, επισημαίνοντας πως «οι δραστηριότητες της τουρκικής ηγεσίας συνεχίζουν να υποστηρίζουν την απαγορευμένη στη Ρωσία οργάνωση της ISIS. Στο πλαίσιο αυτό ζητώ», σημειώνει ο Κλισάς, «να κηρυχθεί ως τρομοκρατική η οργάνωση των ”Γκρίζων Λύκων” και να απαγορευθούν οι δραστηριότητές της στη Ρωσία».

Από την άλλη, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης των «Γκρίζων Λύκων», αλωνίζει τη χώρα μας, δηλαδή τη Θράκη και τη Μακεδονία, όποτε αυτός θεωρεί ωφέλιμο, πετάει «ρουκέτες» και βεβαίως συναγελάζεται και φωτογραφίζεται με όλους τους εκπροσώπους του τουρκικού παρακράτους που δραστηριοποιούνται (επίσης ανενόχλητοι) στην ελληνική Θράκη…

***

Λαχείο για εμάς, αλλά…

Μπορεί ο πόλεμος που ονειρεύονταν οι επικινδύνως αφελείς να μην έγινε, ωστόσο οι ρωσικές ενέργειες για εμπάργκο σε κάθε τι τουρκικό συνεχίζονται. Έτσι, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης, «ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε το διάταγμα σχετικά με τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας και τα οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Το Υπουργικό Συμβούλιο, μάλιστα, καθόρισε τη λίστα με τα γεωργικά και άλλα προϊόντα των οποίων η είσοδος απαγορεύεται στη Ρωσία από 1/1/2016. Στη λίστα περιλαμβάνονται λαχανικά (ντομάτες, φρέσκο και ξερό κρεμμύδι, λάχανα, μπρόκολα και αγγούρια), φρούτα (πορτοκάλια, μανταρίνια, σταφύλια, μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, φράουλες), κρέας κοτόπουλου και γαλοπούλας, αλάτι και φρέσκα γαρίφαλα.

Αναρωτιέται κανείς πώς μπορούν -έστω και όψιμα- να το εκμεταλλευτούν αυτό οι παραγωγοί της Ροδόπης, στην οποία δεν υπάρχει ούτε μία οργανωμένη ομάδα παραγωγών φρούτων ή λαχανικών…

Τουλάχιστον σε Ξάνθη και Έβρο η κατάσταση είναι απείρως καλύτερη…


Σχολιάστε εδώ