200.000.000 ευρώ πήραν προμήθεια από τις 4 τράπεζες

Η προμήθεια που πήραν συνολικά τα εν λόγω funds υπολογίζεται σε 200.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τραπεζικούς και επενδυτικούς κύκλους. Το ποσοστό της προμήθειας που πλήρωσε η καθεμία από τις τέσσερις τράπεζες για να συγκεντρώσει τα κεφάλαια από επενδυτές που απαιτούνταν για να καλύψει το βασικό σενάριο που είχαν καθορίσει τα stress tests ήταν από 4,5% μέχρι 6,5%, ποσοστό που δεν έχει προηγούμενο στη διεθνή τραπεζική αγορά. Ως γνωστόν, το βασικό σενάριο όριζε το συνολικό ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών στα 5 δισ. ευρώ περίπου.

Πάρτι έκαναν, με όλη τη σημασία της λέξης, ο γνωστός μας Τζορτζ Σόρος, ο Τζον Πόλσον, ο οποίος λέγεται ότι κατέχει μετά την ανακεφαλαιοποίηση το 10% της Alpha Bank και το 10% της Τράπεζας Πειραιώς, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley κ.ά. Αντίθετα, δεν έκαναν πάρτι οι έλληνες μέτοχοι των τεσσάρων τραπεζών, γιατί έχασαν ό,τι κατείχαν χρόνια, σε ποσοστό 98%! Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανακεφαλαιοποίηση απαγόρευε στους έλληνες μετόχους να πάρουν μέρος! Και αυτό οδήγησε στον πλήρη αφελληνισμό των τραπεζών!

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση, το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον τραπεζικό τομέα περιορίστηκε στο 26,5% και πλέον το πάνω χέρι έχουν οι ξένοι ιδιώτες επενδυτές -κατά κύριο λόγο hedge funds- με ποσοστό 73,5%!

Πίσω από τα κοράκια δεν αποκλείεται να βρίσκονται ελληνικά κεφάλαια

Περιέργεια προκαλεί η ταυτόχρονη αρθρογραφία περί «αφελληνισμού» των τραπεζών και «εξαφάνισης των ιδιωτών» λόγω της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης. Υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός: Ότι οι όροι με τους οποίους ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες εξαφανίζουν παλιούς μετόχους και δημιουργούν νέους, παντοδύναμους. Για πολύ μικρότερα ποσά από την αξία και τη θέση που έχουν στην ελληνική οικονομία αυτές οι τράπεζες. Αναρωτιέται κανείς αν πίσω από τα περίφημα κοράκια των hedge funds βρίσκονται ελληνικά κεφάλαια… Είναι τόσο «γάτες» αυτά τα κοράκια, που οι δικοί μας τραπεζίτες και οι δικοί μας δαιμόνιοι έλληνες πολυεκατομμυριούχοι πιάστηκαν στον ύπνο και δεν πρόλαβαν να τοποθετηθούν; Δεν είναι οι καλύτερες συνθήκες από ποτέ για να αγοράσουν, επί της ουσίας, όλη την Ελλάδα για τα μικρότερα δυνατά ποσά; Ώστε κάποια στιγμή να εμφανιστούν ως «Μεσσίες» έλληνες επιχειρηματίες που σταμάτησαν τα κοράκια από το να διαλύσουν την Ελλάδα. Αυτήν την εποχή δεν συντελείται ο αφελληνισμός των τραπεζών αλλά, με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖ

Α, η δημιουργία των νέων τζακιών…


Σχολιάστε εδώ