ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

***

Έτσι θα αναταθεί η εθνική οικονομία; Με αυτό τον τρόπο θα υποστηριχθεί το εγχώριο επιχειρείν;

Αυτό επιδιώκουν οι πολυδιαφημισμένες αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες, ήτοι τις ρευστοποιήσεις των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών υπό αυτές τις συνθήκες χαμηλών τιμημάτων και έλλειψης ενδιαφερομένων; Για του λόγου το αληθές, η Druckfarben προχώρησε στην πώληση αγροτεμαχίου επιφανείας 45.000 τ.μ. με τίμημα 2.500.000 ευρώ, προκειμένου το προϊόν της να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά στην αποπληρωμή του υφιστάμενου τραπεζικού της δανεισμού.

• Με αυτά τα πράγματα δεν παίζουν, κύριε πρόεδρε του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ξεφεύγουν από τον χώρο του εγχώριου επιχειρείν και αγγίζουν τα διεθνή γεωπολιτικά δρώμενα! Θα μάθουμε, άραγε, ποτέ αν υπήρξε πράγματι αμερικανικό ενδιαφέρον από τη Watco για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ή κάποιοι το ανακάλυψαν για επικοινωνιακούς λόγους, δημιουργώντας έτσι δυσαρέσκεια στον ρωσικό παράγοντα;

***

• Γιατί η μετοχή της ΕΥΔΑΠ να είναι μεταξύ των λίγων που καταγράφουν σημαντικές απώλειες από τις αρχές του έτους; Και γεμάτα ταμεία έχει και επενδυτικό στόρι διαθέτει.

• Τι μαθαίνει κανείς στα ψιλά γράμματα της ενημέρωσης! Είναι γεγονός ότι η Τράπεζα Πελοποννήσου είναι η μοναδική που δεν έχει προσφύγει στον μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA); Αυτό πάντως από μόνο του δεν λέει πολλά, αν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αύξηση του συνεταιριστικού της κεφαλαίου.

• H μερίδα του λέοντος και πάλι στις υποδομές, είτε βαφτίζονται συντηρήσεις, είτε αποκαταστάσεις, είτε…; Με δεδομένο ότι τα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, αγγίζουν μόλις τα 750 εκατ. ευρώ, η ιεράρχησή τους είναι ύψιστης σημασίας, τόσο επικοινωνιακά όσο και ουσιαστικά.

• Ευχολόγιο ή προσδοκία; Τι και αν μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί καμιά διαγωνιστική διαδικασία αποκρατικοποίησης των μαρίνων, η κυβέρνηση φρόντισε να εγγράψει στον προϋπολογισμό έσοδα από αυτές ύψους 74 εκατ. ευρώ.

***

• Δεν μπορεί οι αξίες στα εμπορεύματα, που είναι εισηγμένα σε αγορές παραγώγων, να πηγαίνουν μονίμως πάνω, ενίοτε διορθώνουν και εκεί είναι που απαιτούνται οι τεχνικές αντιστάθμισης κινδύνου! Αυτή είναι η απάντησή μας στην πτώση των τιμών στα commodities των βασικών μετάλλων, εξέλιξη που επέδρασε αρνητικά στον τομέα της Μεταλλουργίας του ομίλου Μυτιληναίου.

• Αν έτσι νομίζουν ότι θα πάρουν πίσω ένα μικρό μέρος από τα πολλά χρήματα που έβαλαν, πλανώνται πλάνην οικτράν! Πόσα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Σελόντα έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις ιχθυοκαλλιέργειες και πόσα απλά διορίστηκαν από τις πιστώτριες τράπεζες, όπως η Αδαμαντίνη Λάζαρη, είτε για αργομισθίες είτε για να επιβλέπουν ότι τηρούνται τα συμφωνηθέντα;

• Οι ίδιοι και οι ίδιοι όμιλοι, πότε με τη μητρική πότε με μια από τις θυγατρικές τους, είναι αυτοί που λαμβάνουν πακτωλό προμηθειών ως ανάδοχοι, είτε ως γενικοί συντονιστές, είτε ως συνδιαχειριστές, είτε ως συνδιοργανωτές, είτε…! Δεν φθάνει που οι Barclays, Goldman Sachs και Deutsche Bank κονόμησαν χοντρά από τις εγχώριες τράπεζες με κάποια από τις παραπάνω ιδιότητες, ανέλαβαν και την έκδοση του ομολόγου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) για τη χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα.

• Μας εμπαίζουν οι «θεσμοί», γιατί στις περισσότερες διαπραγματεύσεις προσήλθαμε ως ντόπερμαν και αποσυρθήκαμε ως πεκινουά! Τι άλλο να υποθέσουμε όταν από τη μια επιτρέπουν τη διατήρηση στο Δημόσιο του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ και από την άλλη απαιτούν την ανάθεση του μάνατζμέντ του σε ιδιωτική εταιρεία;

• Ναι μεν, αλλά! Μπορεί η ενεργειακή αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Grivalia Properties να οδηγεί σε μειωμένα λειτουργικά κόστη, ωστόσο ο εκσυγχρονισμός, ακόμα και με οικολογική προσέγγιση, είθισται να περιορίζει τον αριθμό των εργαζομένων, αφού οι ίδιες δουλειές γίνονται με λιγότερα χέρια λόγω της αυτοματοποίησης των τεχνολογιών.

• Τα σέβη του στις τράπεζες υπέβαλε και ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς! Αντί να ρίξει όλο το βάρος στους ελέγχους των συναλλαγών που προηγήθηκαν των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, για ενδεχόμενες τεχνητές πιέσεις στις χρηματιστηριακές τους τιμές, αλλά και σε εκείνες που ακολουθούν την εισαγωγή των νέων χαρτιών, για πιθανά βίαια σκαμπανεβάσματα, ο κ. Γκότσης δήλωσε ότι προτεραιότητά του είναι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

• Το καλό νέο για την εταιρεία δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη και καλή είδηση για την εθνική οικονομία! Πόσα από τα 885 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ, που λειτουργεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τις οποίες κατασκευάζει σε Ευρώπη και Αμερική, αντιστοιχούν σε επενδύσεις στην Ελλάδα;

• Αναγκαίο κακό ή στρατηγική επιλογή; Γιατί η διοίκηση των Πλαστικών Θράκης επέλεξε η χρηματοδότηση του μεγαλύτερου τμήματος του επενδυτικού της πλάνου να υλοποιηθεί μέσω της χρήσης χρηματοδοτικής μίσθωσης;

• Ονόματα και διευθύνσεις για να ξέρουμε από ποιους θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες! Ποιοι θα παρακολουθούν σε βάθος τετραετίας αν η ανάδοχος κοινοπραξία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, Fraport – Slentel, θα επενδύσει τελικά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται στα έργα αναβάθμισης – ανακαίνισης – επέκτασης καθώς και στον εξοπλισμό διάσωσης – εναέριας κυκλοφορίας;

• Τόσο σίγουρη είναι για τους ελέγχους, τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις της ή κάτι άλλο συμβαίνει; Αληθεύει ότι η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού πρωτοστάτησε στην έκδοση της κοινοτικής οδηγίας που επιχειρεί να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε εταιρεία υπέστη ζημία λόγω παράβασης του δικαίου ανταγωνισμού θα είναι σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικά το δικαίωμά της για πλήρη αποζημίωση;

• Είναι κοινές για όλους ή εξαρτώνται από τις προσβάσεις που διαθέτουν στο σύστημα εξουσίας; Τι είδους εγγυήσεις ζητά η ΔΕΗ από νομικά πρόσωπα, φορείς και οργανισμούς του δημόσιου και ευρύτερου τομέα προκειμένου να μην προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησής τους; Πέραν φυσικά από προφορικές δεσμεύσεις του στυλ ότι θα πληρώνονται οι ρυθμίσεις των παλαιών χρεών και θα εξοφλούνται οι νέοι λογαριασμοί.

• Νόμιμο ναι, ηθικό όχι! Μπορεί η επιτυχής έκβαση της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης που κατέθεσε η εταιρία Lafarge Cementos για την ΑΓΕΤ Ηρακλής να μην αναμένεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους εργαζομένους, ωστόσο βλάπτει μετά βεβαιότητας τα συμφέροντα των μικρομέτοχων, ασχέτως αν επιχειρείται να πλασαριστεί το τίμημα ως δίκαιο και εύλογο από χρηματοοικονομικής άποψης.


Σχολιάστε εδώ