Ποιοι ευθύνονται για την τουρκική κατοχή της Κύπρου

Γιατί πήγαν τόσο λάθος και τόσο άσχημα τα πράγματα; Ποιος ήταν ο ρόλος και η ευθύνη έξι κατά σειρά προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο μέχρι τον Δημήτρη Χριστόφια του ΑΚΕΛ;

Ο Κώστας Χατζηκωστής γνώρισε από κοντά, ως νέος δικηγόρος, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Παρ’ ολίγον μάλιστα να διαδεχθεί τον Πολύκαρπο Γεωρκάτζη στο κρίσιμο υπουργείο Εσωτερικών και Αμύνης, το 1968, μετά την παραίτησή του κατ’ απαίτηση της Χούντας, η οποία τον κατήγγειλε ότι είχε άμεση και ενεργό εμπλοκή στην απόπειρα του Αλέξανδρου Παναγούλη κατά του Γεωργίου Παπαδόπουλου.

Από πολύ κοντά γνώρισε και τον διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Σπύρο Κυπριανού, του οποίου υπήρξε για ένα διάστημα και άμεσος συνεργάτης στην Κυπριακή Πρεσβεία του Λονδίνου. Τους άλλους τέσσερις, Γιώργο Βασιλείου, Γλαύκο Κληρίδη, Τάσσο Παπαδόπουλο και Δημήτρη Χριστόφια, τους έζησε από κοντά με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη και διευθυντή του μεγαλύτερου συγκροτήματος ΜΜΕ, που περιλαμβάνει την εφημερίδα «Σημερινή» και ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό.

Στο βιβλίο του, ο Κώστας Χατζηκωστής ανατέμνει την προσωπικότητα των έξι Προέδρων της Κύπρου και ρίχνει πολύτιμο φως στο παρασκήνιο, που συνδέεται με καθοριστικές αποφάσεις για το Κυπριακό, μιλώντας μέσα από δικά του προσωπικά βιώματα.

Το βιβλίο είναι γι’ αυτό συναρπαστικό, γιατί ξεδιπλώνει κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού και περιγράφει τα κίνητρα και τις εκτιμήσεις των πρωταγωνιστών, το βασικό έλλειμμα στρατηγικής που χαρακτηρίζει την πολιτική στο Κυπριακό, όπως επίσης τα λάθη, τις ιδεοληψίες και τις αυταπάτες ορισμένων από τους Προέδρους που παρουσιάζει, που είχαν τραγικές συνέπειες στην εξέλιξη του Κυπριακού.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και τις προσωπικές μαρτυρίες, εκδηλώνεται η βαθιά αγωνία του συγγραφέα για το πού οδηγείται σήμερα η Κύπρος.

Ο Κώστας Χατζηκωστής πρωτοστάτησε, με το εκδοτικό του συγκρότημα και με την προσωπική του αρθρογραφία, κατά του Σχεδίου Ανάν. Με την ακολουθούμενη σήμερα πολιτική, εκφράζει ανοικτά τους φόβους του ότι η Κύπρος μπορεί να οδηγηθεί στην πλήρη Τουρκοποίηση. Υπογραμμίζει σχετικά τη σταθερότητα και την καθαρότητα της Τουρκικής στρατηγικής στο Κυπριακό, η οποία από το 1956, όταν ο Νιχάτ Ερίμ διετύπωσε το περίφημο έγγραφό του για την «Ανάκτηση» της Κύπρου, παραμένει σταθερή στους στόχους της. Η Τουρκική πλευρά, σημειώνει, δεν απέκρυψε τους στόχους της. Τους ομολογεί δημοσίως.

Για του λόγου το ασφαλές, παραθέτει τη μακρά συνέντευξη που είχε πάρει από τον Ντενκτάς η «Σημερινή» το 1985, στην οποία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέθεσε σαφέστατα τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Το βιβλίο του Κώστα Χατζηκωστή είναι ένα ταξίδι εθνικής αυτογνωσίας. Άσχετα εάν συμφωνεί κανείς με όλες τις κρίσεις, εκτιμήσεις και επισημάνσεις του για τα πρόσωπα και την πολιτική των έξι προέδρων, η μαρτυρία του, με την απόσταση του χρόνου, μέσα στην οποία έχουν ήδη συντελεσθεί καθοριστικά γεγονότα, όπως το πραξικόπημα και η εισβολή, έχει πολύ ιδιαίτερη αξία. Η Κύπρος βρίσκεται σήμερα κυριολεκτικά επί ξυρού ακμής και η επανάληψη των ιδίων ή παρομοίων λαθών θα μπορούσε να επιφέρει την πλήρη καταστροφή.

Από την άποψη αυτή, το βιβλίο και η μαρτυρία του Κώστα Χατζηκωστή είναι πολύτιμα, γιατί θέτουν εμμέσως προ των ευθυνών της και τη σημερινή ηγεσία της Κύπρου, που επισπεύδει για δήθεν «λύση».

Το βιβλίο παρουσιάσθηκε την περασμένη Πέμπτη, στο Αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών «Γιάννος Κρανιδιώτης», από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρώην υπουργό Εθνικής Οικονομίας Αλέκο Παπαδόπουλο και τον κοσμήτορα Πολιτικών Επιστημών Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στον πολύ σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο συγγραφέας στην εκστρατεία για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν. Αναφέρθηκε επίσης, με την ίδια ευκαιρία, στην πολιτική που άσκησε στα εθνικά θέματα ως πρωθυπουργός.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος, προσωπικός επίσης φίλος του Κώστα Χατζηκωστή, αναφέρθηκε στις γνωστές παθογένειες μέσα στις οποίες παραδέρνει ο Ελληνικός χώρος και τόνισε ότι η ευθύνη δεν βαρύνει μόνο τους πολιτικούς ηγέτες αλλά όλες τις ιθύνουσες ελίτ και την κοινωνία.

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης υπερακόντισε στις διαπιστώσεις και επισημάνσεις του συγγραφέα και υπογράμμισε την κρισιμότητα στην οποία βρίσκεται σήμερα η Κύπρος, ως αποτέλεσμα τραγικού ελλείμματος αξιόπιστης στρατηγικής και συνεχών υποχωρήσεων.

Το βιβλίο εξεδόθη από τις Εκδόσεις Γερμανός.


Σχολιάστε εδώ