Πάμε μαζί, αλλιώς προχωράω μόνος

Μια γραμμή άμυνας πίσω από την οποία θα στοιχηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου προκειμένου να αποτρέψουν νέες επώδυνες αποφάσεις για τους πολίτες, εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Ο κ. Τσίπρας καθιστά σαφές προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν ζητάει στήριξη άνευ όρων, δεν θέτει προαπαιτούμενα, αυτό που προτείνει είναι να ξεκινήσει ένας συντεταγμένος διάλογος.

Να καταγραφούν όλες οι απόψεις και να διαμορφωθεί μια κοινή γραμμή που θα είναι αδιαπέραστη. Κι η αρχή να γίνει με το Ασφαλιστικό ούτως ώστε να αποτραπούν νέες μειώσεις συντάξεων.

Αυτό, ακριβώς, ήταν το περίγραμμα των όσων επρόκειτο να πει ο κ. Τσίπρας προς τους πολιτικούς αρχηγούς στο χθεσινό συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο.

Η κίνηση του πρωθυπουργού είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα και στο Μαξίμου εκτιμούν ότι μόνο κέρδη μπορεί να αποφέρει για την κυβέρνηση σε αυτή τη φάση και μάλιστα ασχέτως της κατάληξης που θα έχει.

Και αυτό γιατί αφενός τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποχρεώθηκαν τελικά να απαντήσουν θετικά στην πρόσκληση, παρά τις αρχικά σοβαρές και δίκαιες σε ένα βαθμό ενστάσεις τους, αφετέρου δύσκολα μπορούν να δικαιολογήσουν στους πολίτες μια πιθανή άρνηση συνέχισης του διαλόγου.

Δεν περιμένω να βάλετε πλάτη…

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκαθάριζε στους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με το Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία εθνικού διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Δεν περιμένω να βάλετε πλάτη στην κυβερνητική προσπάθεια, ούτε θέτω ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση, αλλά στόχος μου είναι ένας συντεταγμένος εθνικός διάλογος, ειδικότερα στο Ασφαλιστικό, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση μιας Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου, αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό», υπογράμμιζε. Από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς θα ζητήσει να ορίσουν, σε δεύτερο χρόνο, εκπροσώπους για τη σύσταση διακομματικών επιτροπών, οι οποίες θα ασχοληθούν με τις λεπτομέρειες τόσο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης όσο και με τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός επρόκειτο να προτείνει τη δημιουργία δύο διακομματικών επιτροπών για το Ασφαλιστικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Όσον αφορά στην επιτροπή για το Ασφαλιστικό, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα προτείνει να τεθεί επικεφαλής ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης και θα πρέπει μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου να βγάλει ένα πόρισμα που θα γίνει δεκτό από όλα τα κόμματα, ώστε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα.

Για την επιτροπή που θα επικεντρωθεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρωθυπουργός θα προτείνει να συγκροτηθεί με ορίζοντα τον Φεβρουάριο του 2016 και με επικεφαλής έναν συνταγματολόγο κύρους.

Τι επιδιώκει το Μαξίμου…

Ειδικότερα για το Ασφαλιστικό η γραμμή του πρωθυπουργού είναι ότι «πάμε για μια μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα που θα αφορά τις επόμενες γενιές και άρα πρέπει να αναζητηθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση».

Με δεδομένες τις σκληρές διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός με την κίνησή του επιδιώκει συναίνεση που θα έχει τα χαρακτηριστικά «εθνικής γραμμής». Σε περίπτωση άρνησης της αντιπολίτευσης, το Μαξίμου θεωρεί ότι η τελευταία εκτίθεται σε δύο κυρίως σημεία:

Πρώτον, με δεδομένο ότι υπάρχει ο πολιτικός χρόνος, καθώς το Ασφαλιστικό μπορεί να ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, το νομοσχέδιο έρχεται νωρίτερα και ανοίγει η συζήτηση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο προκειμένου να διαμορφωθεί μια «εθνική γραμμή άμυνας» απέναντι στους δανειστές, που δύσκολα μπορεί να αντικρούσει η αντιπολίτευση.

Η «γραμμή άμυνας», που περιλαμβάνει τρία σημεία, έχει στόχο να αποφευχθούν νέες μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις. Ειδικότερα: • Κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2016 (περίπου 900 εκατ. ευρώ) όχι με μείωση των κύριων συντάξεων, αλλά με ισοδύναμα που αφορούν αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. • Ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να δημιουργηθούν σταδιακά νέα αποθεματικά, καθώς αυτά που είχαν σχεδόν μηδενίστηκαν μετά το PSI το 2012. • Καθιέρωση της εθνικής σύνταξης για όλους, που θα είναι συνδεδεμένη με ρήτρα ανάπτυξης.

Δεύτερον, ενώ η αντιπολίτευση «ψήφισε τη συμφωνία, τώρα αρνείται να συζητήσει τα μείζονα θέματα που απορρέουν από αυτήν και κυρίως το Ασφαλιστικό, που σε μεγάλο βαθμό, πέρα από τη ”γραμμή άμυνας”, θα αποτελεί εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη».

Γεροβασίλη: Ας μην κάνουν όρεξη για αλλαγή κυβέρνησης

Πέρα από την αντιπολίτευση, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης στοχεύει και στο εσωτερικό της και, έτσι, το τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, που επιδιώκει σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου είναι να εδραιώσει την αδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών. Αν τελικώς αρνηθεί η αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε διάλογο, η κυβέρνηση θα κληθεί να επωμιστεί το βάρος των επόμενων νομοθετημάτων και περιθώρια για νέες απώλειες απλά… δεν υπάρχουν! Σε αυτήν την κατεύθυνση μόνο προς ενίσχυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν μπορούν να εκληφθούν τόσο οι ομιλίες των Βενιζέλου και Βορίδη στη Βουλή (να αλλάξει η κυβέρνηση ζήτησε ο πρώτος, να συνεχίσει ο… Σαμαράς ο δεύτερος) αλλά και η παρέμβαση του Mega, σύμφωνα με την οποία τη σύγκληση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών επέβαλαν με non paper οι δανειστές! Στα σενάρια περί αλλαγής της κυβέρνησης ή προσφυγής στις κάλπες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη απάντησε δηκτικά τονίζοντας: «Να μην κάνουν όρεξη όσοι, εντός κι εκτός Βουλής, επιδιώκουν κάτι τέτοιο».

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση «διαθέτει πρόσφατη εντολή και τη στήριξη του ελληνικού λαού, o οποίος για πρώτη φορά κλήθηκε στην κάλπη μετά την υπογραφή συμφωνίας με τους εταίρους» και πως «έχει ορίζοντα τετραετίας, ακριβώς διότι έχουμε και πλήρη συναίσθηση της αποστολής μας και πραγματική θέληση να οδηγήσουμε τον τόπο μακριά από την κρίση και τις παθογένειες ενός απαξιωμένου πολιτικού συστήματος που την προκάλεσε».

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας, η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι «κινείται σύμφωνα με τον προγραμματισμό» και πως «τα πιο δύσκολα προαπαιτούμενα έχουν περάσει χωρίς πρόβλημα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία ήταν ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα για την περαιτέρω σταθεροποίηση της οικονομίας, τελικά ολοκληρώθηκε ταχύτερα και απαίτησε σημαντικά λιγότερα κεφάλαια».

***

Απάντηση Παυλόπουλου στη Γεννηματά

Απάντηση στις ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και κυρίως στις αιχμές της Φ. Γεννηματά όσον αφορά τη διαδικασία του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας.

Όπως τόνισε, «στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών δεν θα ληφθούν αποφάσεις. Είναι μια διαδικασία για το πώς θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα», τόνισε λίγο πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Ρώμη αργά το βράδυ της Παρασκευής. Όπως σημείωσε, στο Συμβούλιο θα μετάσχουν «όλα τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό» και θα συζητηθούν η αναθεώρηση του Συντάγματος, το Προσφυγικό και το Ασφαλιστικό. Κύριος στόχος της χώρας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι «η σταθεροποίηση της πορείας της μετά τη θετική απόφαση του Eurogroup».

Οι δηλώσεις Παυλόπουλου έρχονται να απαντήσουν στις αιχμές που είχε αφήσει νωρίτερα η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά με επιστολή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμιά συζήτηση, στη σύσκεψη των αρχηγών, για το Ασφαλιστικό, ενώ σημειώνει δεικτικά ότι «σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέμα κυβερνητικής πολιτικής δεν ενδείκνυται. Θα ακυρώσει μια χρήσιμη και σταθερή πρακτική πολλών δεκαετιών και μπορεί να θίξει το κύρος σας ως ρυθμιστή του πολιτεύματος».


Σχολιάστε εδώ