Ο τυχοδιωκτισμός των Τούρκων και η ελληνική ανεπάρκεια

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού δεν έγινε για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, όπως ο Ερντογάν προσπάθησε να «σερβίρει», κάνοντας λόγο για δέκα προειδοποιήσεις προς τους Ρώσους… στο διάστημα των 17 δευτερολέπτων, που, όπως αποδεικνύεται, έγινε η παραβίαση.

«Τρέφουμε σοβαρές αμφιβολίες ότι αυτή η πράξη δεν ήταν εκ προθέσεως. Μοιάζει πάρα πολύ με προσχεδιασμένη πρόκληση», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, όπως μετέδωσε το Russia Today, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα δεν επικοινώνησε με τη Ρωσία μέσω της κατάλληλης οδού σχετικά με τα γεγονότα, επικαλούμενος, παράλληλα, πλάνα από το επεισόδιο και άλλα στοιχεία.

Στόχος, η κατοχύρωση των δικαιωμάτων που η ίδια προορίζει για τον εαυτό της στην ευρύτερη περιοχή -ας μην ξεχνάμε πως έχει ανακηρύξει μόνη της ότι πέντε ναυτικά μίλια από τα σύνορα με τη Συρία αποτελούν «no fly zone»- με τη μερική ανοχή ή ακόμα καλύτερα με τη σιωπή ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

Με αυτόν τον τρόπο ο Ερντογάν προσπαθεί να παίξει τον νεοθωμανικό του ρόλο, έχοντας στον σχεδιασμό του την πετυχημένη συνταγή της κατεχόμενης Κύπρου, με σκοπό τη δημιουργία, δηλαδή, ενός διαδρόμου που θα κατέχεται και θα επιβλέπεται από τον τουρκικό Στρατό.

Η τυχοδιωκτική στάση της Τουρκίας, τακτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών, κατά περίπτωση, φαίνεται να μην της έχει βγει σε κακό. Αν, δηλαδή, δεν εγκαλείται ενώ σε καθημερινή βάση τουρκικά πολεμικά παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο ή εκτελούν χερσαίες επιχειρήσεις εντός του Β. Ιράκ, τότε είναι πολύ φυσικό να «κάνει παιχνίδι μόνη της», παίζοντας άλλοτε τον τρομοκράτη και άλλοτε τον χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή.

Η συγκεκριμένη ενέργεια θα έπρεπε να προβληματίσει έστω και στο «και πέντε» την ελληνική κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προ των πυλών, τι, άραγε, σημαίνει αυτή η νέα τουρκική φιέστα για την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη;

Αυτό που φαίνεται ότι μπορούμε να κάνουμε είναι απλώς να… συμπαραταχθούμε με τη θέση της Ρωσίας, στο πλαίσιο της… ελπίδας του τεμπέλη, που θέλει τους ομόθρησκους να μας σώζουν!

Η Αθήνα δήλωσε αλληλέγγυα με την εκτίμηση του Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε εχθρικές τις ενέργειες της Άγκυρας και πλήρως αντίθετες με τους στόχους του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS.

Από την άλλη, ο Κοτζιάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του, Λαβρόφ, επεσήμανε πως ειδικά η Αθήνα γνωρίζει καλά την προκλητική στάση της Άγκυρας καθώς οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη συνεχίζονται εδώ και χρόνια, δήλωση την οποία δημοσιοποίησε το ρωσικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του.

Τώρα, το γεγονός ότι ο έλληνας ΥΠΕΞ και γενικότερα η ελληνική κυβέρνηση παθαίνουν… αφωνία όταν βρίσκονται στο ΝΑΤΟ, αυτό αποτελεί μια θλιβερή διαπίστωση για το πόσο ανεπαρκείς είμαστε.


Σχολιάστε εδώ