Ο στρατός στο Παρίσι, τα όπλα στη Μ. Ανατολή και η… απασχόληση

Δεν ήταν ξεκάθαρο αν ο Φρ. Ολάντ με τη φράση «Η Γαλλία πάει καλύτερα» εννοούσε τα εξαιρετικά αποτελέσματα που εμφάνισε η γαλλική βιομηχανία όπλων, με ρεκόρ πωλήσεων των τελευταίων 20 χρόνων και 8,2 δισ. λίστα παραγγελιών. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, οι παραγγελίες όπλων έχουν σώσει 30.000 άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίας. Η εφημερίδα «La Tribune» δημοσίευσε και τις χώρες που αποτελούν τους καλύτερους πελάτες: Σ. Αραβία, Αίγυπτος, Κατάρ, Κουβέιτ.

Την ίδια περίοδο, στις Βρυξέλλες, στην τηλεοπτική εκπομπή «Canvas», ο φιλόσοφος Εt. Vermeersch αναλύει τους δεσμούς της Δύσης με τη Σ. Αραβία, η οποία στηρίζει τους φανατικούς του Ισλαμικού Κράτους… «Το ISIS δεν διαθέτει εργοστάσια παραγωγής όπλων και πρέπει να πουλά σε κάποιους το πετρέλαιο που διαθέτει προκειμένου να χρηματοδοτεί τη δράση του». Η Σουηδία αποφάσισε ήδη τη διακοπή πωλήσεων όπλων προς τη Σ. Αραβία. Δεν ισχύει το ίδιο για τη Γαλλία αλλά και το Βέλγιο, το οποίο πουλά στη Σ. Αραβία το 16% της δικής του παραγωγής όπλων.

Η επιτυχία των φανατικών του ISIS βασίζεται στην οικονομική τους ισχύ. Κατέχουν μια έκταση που διαθέτει αποθέματα και ικανότητα παραγωγής 350.000 τόνων πετρελαίου ημερησίως. Εκτιμάται πως είναι σε θέση να παράγουν 20.000 έως 50.000 βαρέλια ημερησίως. Το 2014, η J. Hybaskova, αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ιράκ, δήλωσε πως μερικές ευρωπαϊκές χώρες αγόραζαν εμμέσως πετρέλαιο από την παραγωγή του ISIS. Το πετρέλαιο αυτό περνά λαθραία από την Τουρκία στην Ευρώπη. Από την πώληση πετρελαίου υπολογίζεται πως το ISIS κρατά ημερησίως 360.000 έως 2.000.000 δολάρια.

Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται από το ISIS για την αγορά όπλων, τη διατήρηση στρατοπέδων εκπαίδευσης, την εξαγορά ανθρώπων και την πληρωμή υψηλών μισθών. Ένα τμήμα των στρατιωτών της Al Nusra -παρακλάδι της Al Qaeda που στρατολογεί ευρωπαίους νεολαίους- το καλοκαίρι του 2014 αυτομόλησε στο ISIS εξαιτίας των υψηλών μισθών.

Μέσω χωρών, όπως η Σ. Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ρέει χρήμα προς τρομοκρατικές ομάδες. Η «Wall Street Journal» έγγραψε τον Ιούνιο ότι δυτικοί αξιωματούχοι δυσκολεύονται να πείσουν το Κουβέιτ και άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου να σταματήσουν τις χρηματικές ενισχύσεις προς τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους. Τα κεφάλαια αυτά λειτούργησαν αποτελεσματικά για τη δημιουργία νεοφυών τρομοκρατικών ομάδων, που ελέγχουν σήμερα μεγάλα τμήματα εδάφους στο Ιράκ και τη Συρία.

Μήνες πριν, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, St. de Mistura, δήλωνε: «Εάν κοπεί η ροή όπλων και χρήματος, θα καθίσουν όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Οι τράπεζες του ISIS για μεγάλο χρονικό διάστημα λειτουργούσαν χωρίς πρόβλημα. Ακόμη και σήμερα εμφανίζεται αδυναμία να κοπεί η ροή χρήματος προς το ISIS, ενώ στο παρελθόν το Ιράν είχε αποκοπεί από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

Επίσημα, η Σ. Αραβία εμφανίζεται να στηρίζει το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών εναντίον της τρομοκρατίας. Αυτή φαίνεται πως είναι η κουρτίνα που κρύβει την αλήθεια. Ένα διαρρεύσαν memo της Hillary Clinton αναφέρεται σε σαουδάραβες χορηγούς που ενισχύουν τις σουνιτικές τρομοκρατικές ομάδες σε παγκόσμια κλίμακα. Για παρόμοια διπλή στάση κατηγορείται και η Τουρκία, η οποία λόγω της γεωπολιτικής της στάσης κατά της δημιουργίας κουρδικού κράτους πρακτικά διευκολύνει τη χρηματοδότηση του ISIS με τη διοχέτευση του λαθραίου πετρελαίου που εξάγουν οι ισλαμιστές προς τη Δύση. Τέτοιες γραμμές μεταφοράς φαίνεται ότι χτύπησαν οι Ρώσοι και αυτό οδήγησε στην κατάρριψη του αεροσκάφους. Η τουρκική κίνηση προσπαθεί να δυσκολέψει τη συμμαχία Γάλλων και Αμερικανών με τη Ρωσία κατά του ISIS.

Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να πουλά σε κάποιους το πετρέλαιο που σφετερίζεται προκειμένου να χρηματοδοτεί τη δράση του. Το χτύπημα στο Παρίσι έβαλε τέλος στο πέπλο σιωπής και ήταν ο καταλύτης για να αναλάβει η Γαλλία πρωτοβουλία δημιουργίας συμμαχίας κατά του ISIS με τη συμμετοχή της Ρωσίας. Δεν βλέπουν όμως όλοι θετικά κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχουν αντίπαλα γεωπολιτικά συμφέροντα και η εξολόθρευση του ISIS απαιτεί στρατό επί του εδάφους. Μένει λοιπόν να αποδειχθεί η ειλικρίνεια των διακηρύξεων.

Κριτήριο θα είναι το κλείσιμο της στρόφιγγας του «οξυγόνου» προς το ISIS. Θα ελεγχθούν οι χρηματοδοτικές ροές από τη Δύση προς τη Σ. Αραβία; Θα διακοπεί η ροή όπλων; Θα πιεσθούν η Σ. Αραβία και η Τουρκία να σταματήσουν την ενίσχυση ομάδων που πολεμούν το συριακό καθεστώς; Η απάντηση Ερντογάν στις κατηγορίες της Ρωσίας μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους είναι χαρακτηριστική της υποκρισίας. «Είναι ντροπή να κατηγορούν την Τουρκία ότι παίρνει το πετρέλαιο των τρομοκρατών. Αν κάποιος χρηματοδοτεί και εξοπλίζει το ISIS, αυτός είναι ο… Άσαντ», είπε, χωρίς όμως να αναφερθεί στην απασχόληση στον τομέα των μεταφορών.


Σχολιάστε εδώ