Οι τρεις άξονες που χρειάζεται η Ευρώπη

Στην ομιλία του με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης μετά τις πολλαπλές κρίσεις:

Ο δρόμος μπροστά» (The Future of Europe beyond Multiple Crises: A way forward), ο διαπρεπής οικονομολόγος αναφέρθηκε σε τρία βασικά στοιχεία που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ευρώπη στρατηγικά στο μέλλον:

1. Περισσότερη αλληλεγγύη με κατάλληλες πολιτικές,

2. Μεγαλύτερη ενοποίηση στην Ευρώπη μέσα από «δύο Ευρώπες σε μία», όπως είπε χαρακτηριστικά, και όχι με μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να υπάρχει υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και χωριστό Ευρωκοινοβούλιο για τις χώρες τις Ευρωζώνης με αυξημένες αρμοδιότητες και

3. Κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι μεγάλες προκλήσεις που αναπτύσσονται διεθνώς.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του ακολούθησε γόνιμη συζήτηση με τους παρευρισκομένους, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, οι πρώην υπουργοί Άννα Διαμαντοπούλου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πρώην βουλευτές, ευρωβουλευτές, διπλωμάτες και πλήθος πανεπιστημιακών.


Σχολιάστε εδώ