Μάθημα από Λαβρόφ στη Λευκωσία

Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη και στο πλαίσιο αυτής προβλεπόταν και συνάντηση του κ. Λαβρόφ με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Υπήρχε μάλιστα ανησυχία, καθώς η Ρωσία το προηγούμενο διάστημα είχε δείξει διάθεση αποκατάστασης επαφών με τους Τουρκοκύπριους και χαλάρωσης των θέσεών της στο Κυπριακό.

Χθες λοιπόν οι Ρώσοι αποφάσισαν να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Ακιντζί εάν ο Τουρκοκύπριος δεν δεχόταν η συνάντηση να γίνει στην Πράσινη Γραμμή και όχι στο γραφείο του στα Κατεχόμενα, όπως είχε ο ίδιος προτείνει.

Επισημαίνουμε το γεγονός για να υπενθυμίσουμε ότι με τη σιωπηρή ανοχή της Λευκωσίας όλα αυτά τα χρόνια το ψευδοκράτος συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των επισκέψεων όλων σχεδόν των ξένων επισήμων που επισκέπτονται την Κύπρο, δίνοντας την εντύπωση ντε φάκτο αναγνώρισης μιας διαφορετικής οντότητας.

***

Αν ψάχνατε να βρείτε με ποιους τα είχε βάλει ο Ν. Κοτζιάς, αρκεί να δείτε τις αποφάσεις του για τους δύο πρέσβεις που γυρίζουν άρον άρον στην Αθήνα. Ο πρέσβης Χ. Γ. Μάνεσης επιστρέφει από τη Βέρνη και η Α. Λούπα από το Όσλο. Οι αποφάσεις δημοσιεύθηκαν και, για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι τα οδοιπορικά, τα έξοδα πρώτης εγκατάστασης και η μεταφορά οικοσκευής έφθασαν τα 32.000 ευρώ για τον κ. Μάνεση και τα 30.000 ευρώ για την κ. Λούπα.

Η αλήθεια είναι ότι μάλλον θα ήταν προτιμότερο για τα δημόσια ταμεία αν τους άφηνε στο πόστο τους για όσο καιρό τους απέμενε ακόμη!

***

• Καινούργιες σημαίες παρήγγειλε η ελληνική πρεσβεία της Τεχεράνης, καθώς ο πρέσβης Γ. Αϋφαντής υποδέχεται σήμερα τον Νίκο Κοτζιά, στην πρώτη επίσκεψη έλληνα υπουργού στο Ιράν ύστερα από αρκετό καιρό. Βεβαίως είχε προηγηθεί πριν από μερικούς μήνες η επίσκεψη του εξαδέλφου του πρωθυπουργού και υπεύθυνου της Υπηρεσίας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, αλλά οι συνομιλίες που θα έχει ο Ν. Κοτζιάς έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, μια και η επίσκεψη πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών στην επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Ισραήλ και ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

• Πάντως υπάρχει, όπως μαθαίνουμε, ενδιαφέρον από τους Ιρανούς για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά κάνουν τεράστιο λάθος στην κυβέρνηση αν νομίζουν ότι οι Ιρανοί είναι έτοιμοι να πετάξουν τα λεφτά τους απλώς και μόνο επειδή έχουμε αριστερή – αντιιμπεριαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα.

• Επειδή μάλιστα έχει οργανωθεί και αποστολή επιχειρηματιών από την Ελλάδα για επαφές στην Τεχεράνη, υπό την υπουργό κ. Τζάκρη, ας ελπίσουμε ότι έχει οργανωθεί σωστά και δεν θα εξελιχθεί, όπως συνήθως γινόταν στο παρελθόν, σε εκδρομή για την αγορά περσικών χαλιών και ημιπολύτιμων λίθων…

• Ο αλυτρωτισμός και ο ανθελληνικός εθνικισμός έχουν βρει πρόσφορο έδαφος στη γειτονική χώρα (Αλβανία). Το εθνικιστικό κόμμα Μπαλί Κομπετάρ και οργανώσεις Τσάμηδων οργάνωσαν στην Πρίστινα εκδήλωση με θέμα «Τσαμουριά και αλβανικά εθνικά εδάφη».

Εκεί ανακοινώθηκε ότι ετοιμάζονται φάκελοι που θα κατατεθούν σε διεθνείς οργανισμούς και στα δικαστήρια της Χάγης και του Στρασβούργου και οι οποίοι αφορούν τη «γενοκτονία» εις βάρος των Τσάμηδων από το 1913 μέχρι το 1945, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που «διέπραξε η Ελλάδα» από το 1913 μέχρι το 1945 και το δικαίωμα των Τσάμηδων για τον επαναπατρισμό και την επιστροφή των περιουσιών τους…

Το Μπαλί Κομπετάρ είναι ένα ακροδεξιό κόμμα που συνεργάστηκε με τον ναζισμό, εξ ου και η συμπάθεια προς τους Τσάμηδες. Όλος αυτός ο συρφετός προσπαθεί να οργανώσει πυρήνες σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης που ζουν Αλβανοί και ετοιμάζουν, όπως ανακοίνωσαν, εκδήλωση διαμαρτυρίας στις Βρυξέλλες για το Τσαμικό.

• Ψυχή αυτών των κινήσεων είναι ο κ. Μπασκούρτι, που από γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας το 1989 βρέθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα, που τον διόρισε πρεσβευτή στην Ελβετία, υπηρέτησε στο αλβανικό ΥΠΕΞ, ενώ μετά συμμετείχε στο εθνικιστικό κόμμα Ερυθρόμαυρη Συμμαχία και κατέληξε να «συνδικαλίζεται» με οργανώσεις για το Τσαμικό.

• Και για να αντιληφθείτε τι παιγνίδι στήνεται ακριβώς, είναι συχνά πλέον τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου για αποστολές δημοσιογράφων σε περιοχές της Ελλάδας, όπου ανακαλύπτουν ζωντανή… αρβανίτικη παράδοση γλώσσα, πολιτισμό και, φυσικά, κατ’ επέκταση μειονότητα.

Τελευταίο περιστατικό, όταν δημοσιογράφος επισκέφτηκε, όπως λέει, το χωριό… Ζερίκι στη Βοιωτία, που «οι Έλληνες με τη βία βάφτισαν Ελικώνα», συνοδευόμενος από μια αλβανίδα γλωσσολόγο. Το ρεπορτάζ διαπίστωνε ότι οι ντόπιοι μιλούσαν αρβανίτικα, αλλά η πρόσμειξη με τους αλβανούς μετανάστες τους βόηθησε να θυμηθούν τη… γλώσσα τους και να βελτιώσουν το αρβανίτικο – αλβανικό λεξιλόγιό τους…

• Έχει υπάρξει μια μεγάλη παρεξήγηση σε ό,τι αφορά τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών. Η διεύθυνση αυτή είναι για να ενημερώνει και να ασκεί εξωτερική πολιτική, καθώς είναι βασικό εργαλείο της δημόσιας διπλωματίας.

Τους τελευταίους μήνες έχει μετατραπεί όμως σε βιομηχανία παραγωγής ανακοινώσεων σχετικά με το πρόγραμμα δραστηριοτήτων των υφυπουργών, θυμίζοντας περισσότερο γραφείο Τύπου σε πολιτικό γραφείο παρά Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών.

• Εξάλλου, στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ υπάρχει η δυνατότητα να εμφανίζεται η ημερήσια δραστηριότητα του καθενός υπουργού και να μη βρίσκεται δίπλα στις ανακοινώσεις που απαντούν στην Τουρκία ή στη Γερμανία η «είδηση» ότι ο τάδε υφυπουργός συναντήθηκε με τον πρέσβη του… Αγίου Βικεντίου, υποβαθμίζοντας έτσι και τη Διεύθυνση Ενημέρωσης…

• Ο πρεσβευτής μας στην Ουάσινγκτον τελικά θα σπάσει όλα τα ρεκόρ: Της παραμονής σε πόστο όπως αυτό της Ουάσινγκτον, του ορίου ηλικίας παραμονής στην υπηρεσία, του χρόνου υπηρεσίας αλλά και των αποφάσεων παράτασης της παραμονής του στη Διπλωματική Υπηρεσία.

Είναι πλέον το… πρότυπο όλων των διπλωματών.

• Τη σύσταση άμισθου προξενείου στο Χαρτούμ αποφάσισε το ΥΠΕΞ, ενώ με αποφάσεις του υπουργού Εξωτερικών έχουμε αλλαγές σε επίτιμα προξενεία.

Στη θέση του επίτιμου γενικού προξένου στο Μάλμε της Σουηδίας διορίσθηκε ο Σωτήρης Δίκος, στο Λιβόρνο η Έλενα Κωνστάντος και στο Μπρίντιζι η Αντονέλα Μαστροπάολο.

• Εντοπίσαμε καθυστερημένα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας την επιστολή του Συλλόγου Ιμβρίων και της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης για όσα αναφέραμε σχετικά με τη συνάντησή τους με τον κ. Νταβούτογλου την παραμονή της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Τουρκία. Η επιστολή (και η απάντησή μας φυσικά) στο επόμενο φύλλο.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ