Λάθος πόρτα κτύπησε ο Σουλτάνος

Τρελάθηκε ο Σουλτάνος, με τα παλάτια του, όταν είδε ότι Ομπάμα και Πούτιν, μαζί με Ολάντ και Μέρκελ, συζητούν για την… περιοχή του, όχι μόνο χωρίς αυτόν αλλά και χωρίς να τον υπολογίζουν καν. Ούτε ένα τηλεφώνημα δεν του έκαναν. Όχι, φυσικά, χωρίς λόγο. Προφανέστατα, θεωρούν ότι βρίσκεται πίσω από το ISIS, ότι του δίνει δίοδο και συνεργάζεται μαζί του. Δεν είπε τυχαία ο ρώσος Πρόεδρος ότι πίσω από τη διακίνηση λαθραίου πετρελαίου από χώρες του Κόλπου βρίσκεται ο γιος του Ερντογάν. Σίγουρα ο Πούτιν έχει και τα στοιχεία… Όπως δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ούτε η Ουάσινγκτον έσπευσε να στηρίξει τα επιχειρήματα της Άγκυρας για την παρανοϊκή κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου. Η σιωπή του ΝΑΤΟ λέει επίσης πολλά…

Δεν είναι εκτός πραγματικότητας οι εκτιμήσεις έγκριτων διεθνών πολιτικών αναλυτών ότι αυτή η κίνηση του Σουλτάνου ίσως να είναι η αρχή του τέλους του. Θεωρούν ότι έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνος για την περιοχή. Συγκλίνουν, μάλιστα, οι πληροφορίες ότι βρισκόμαστε εν όψει αλλαγής της γεωπολιτικής στρατηγικής στην -για άλλη μια φορά- καυτή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που ενδεχομένως να περιέχει και ανακατατάξεις πολιτικές, και όχι μόνο στην Τουρκία.

Καιρός είναι να μπει ένα τέλος στο μόνιμο δόγμα της Άγκυρας, οποιοσδήποτε κι αν είναι στο τιμόνι της, «τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου, δικά μου»… Όταν τα τουρκικά πολεμικά παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο -μόνο τις τελευταίες μέρες καταγράφηκαν 68 παραβιάσεις, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος- αυτό είναι νόμιμο, όταν το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος παραβίασε για 1,5 δευτερόλεπτο τον εναέριο χώρο της, κατά δήλωση της Άγκυρας, που την απορρίπτει η Μόσχα, είναι παράνομο.


Σχολιάστε εδώ