«Κόκκινη γραμμή» οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος από το Μαξίμου τόνισε ότι «το ασφαλιστικό ζήτημα δεν είναι ένα απλό πολιτικό θέμα, είναι εθνικό ζήτημα». «Επομένως», όπως εξήγησε, «το να μη μειωθούν οι συντάξεις για 12η φορά, το να έχουμε μια μεταρρύθμιση που θα αποκαταστήσει και τη βιωσιμότητα και τη δικαιοσύνη στο ασφαλιστικό σύστημα, πρέπει να είναι μια ”εθνική κόκκινη γραμμή” την οποία πρέπει να σεβαστούν όλοι».

«Δεν μπορώ να διανοηθώ», σημείωσε «ότι υπάρχουν κόμματα που δεν θέλουν να συμμετέχουν σε έναν διάλογο, ώστε να τηρηθεί με θρησκευτική, θα έλεγα, ευλάβεια αυτή η ”κόκκινη εθνική γραμμή”».

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση στις σκληρές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με τους δανειστές θα επιδιώξει:

α) Το δημοσιονομικό σκέλος των 900 εκατ. ευρώ που πρέπει να καλυφθεί για το 2016 να προέλθει σχεδόν εξ ολοκλήρου από αύξηση των εισφορών, προκειμένου να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις των ήδη συνταξιούχων.

β) Να παραμείνουν οι βασικές αρχές του αναδιανεμητικού συστήματος εγγυημένων παροχών (και όχι νοητής κεφαλαιοποίησης των εισφορών).

γ) Να ανακεφαλαιοποιηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων αλλά και μέσω της αξιοποίησης μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως περιουσία των νέων γενεών. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, το σχέδιο για το Ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο τις επόμενες ημέρες, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει τη μορφή νομοσχεδίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και η ψήφισή του προβλέπεται μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μειώσεις στις επικουρικές και στις δαπάνες

Ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης αφορά τις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες οι μειώσεις στις καταβαλλόμενες επικουρικές άνω των 180 ευρώ, ενώ και σε αυτή την περίπτωση, και προκειμένου να αποφευχθούν μεγαλύτερες μειώσεις, σχεδιάζεται αύξηση εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, η οποία θα επιμεριστεί σε εργοδότες και εργαζόμενους (0,5 + 0,5).

Συνολικά, η κυβέρνηση καλείται να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Στον προϋπολογισμό καταγράφονται μέτρα ύψους 1,4 δισ. ευρώ από το Ασφαλιστικό εντός του 2016, εκ των οποίων τα 688 εκατ. ευρώ παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύεται να περικόψει τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 538,5 εκατ. από τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και κατά 187,7 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις του Δημοσίου.

Παράλληλα εγγράφονται έσοδα που προκαλούν εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη της τάξης του 1,112 δισ. ευρώ, σωρευτικά για τη διετία 2015-2016.

Το ποσό αυτό προκύπτει από:

• Αύξηση εισφοράς υγείας στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6% (532,5 εκατ. ευρώ).

• Επιβολή εισφοράς υγείας 6% στις επικουρικές συντάξεις (178 εκατ. ευρώ).

• Επίδραση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στα εφάπαξ (77,9 εκατ. ευρώ).

• Εφαρμογή συντελεστή προσαρμογής στα εφάπαξ (86,9 εκατ. ευρώ).

• Σταδιακή αύξηση εισφορών ασφαλισμένων στον ΟΓΑ (102 εκατ. ευρώ).

• Μείωση δικαιούχων παροχής ΕΚΑΣ μέσω αναπροσαρμογής ετήσιων εισοδηματικών κριτηρίων (223 εκατ. ευρώ).

• Εναρμόνιση του ποσοστού εισφοράς υπέρ κλάδου σύνταξης με αυτές του ΙΚΑ (-25,8 εκατ. ευρώ).

• Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης προς ανασφάλιστους υπερήλικες (-62 εκατ. ευρώ).


Σχολιάστε εδώ