Και η διάσπαση στα σχέδια…

Όλο και περισσότερα στελέχη προσχωρούν στην εκδοχή της «δολιοφθοράς» και του προσχεδιασμένου «σαμποτάζ» με σκοπό να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία και η παράταξη να περιέλθει σε μια νέα εσωτερική κρίση. Οι ερμηνείες ως προς τους στόχους που είχε η προσπάθεια ματαίωσης των εκλογών ποικίλουν μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι εκείνοι που οργάνωσαν το φιάσκο είχαν στόχο να προκαλέσουν χάος στην παράταξη, ενδεχομένως και να την οδηγήσουν στη διάσπαση. Φωτογραφίζουν δε με όσο πιο καθαρό γίνεται τρόπο τον πρώην πρόεδρο Αντ. Σαμαρά, καθώς -όπως σημειώνουν- «οργιάζει» στο παρασκήνιο κι επιπλέον δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά του για επάνοδο στην αρχηγία. Αν όχι της ενωμένης Νέας Δημοκρατίας, τουλάχιστον σ’ ένα από τα τμήματα που θα αποσπαστούν από αυτήν.

Άλλα στελέχη θεωρούν ότι αυτοί που ήθελαν και σχεδίασαν το «φιάσκο» είχαν στόχο να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία και η εκλογή νέου προέδρου να γίνει με διαφορετικό τρόπο. Υπό τα νέα δεδομένα και με ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια, στις εκλογές θα μετάσχουν όχι πλέον όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, αλλά αποκλειστικά και μόνο οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους της Νέας Δημοκρατίας, ένα μικρότερο και ασφαλώς πιο ελεγχόμενο εκλογικό σώμα, κάτι που θα βόλευε πρωτίστως τον Β. Μεϊμαράκη. Η άλλη εκδοχή είναι οι εμπνευστές του όλου σχεδίου να επεδίωκαν την αναβολή των εκλογών και τη διενέργειά τους μετά τη σύγκληση ενός έκτακτου συνεδρίου. Και αυτή η εξέλιξη θα διευκόλυνε τον κ. Μεϊμαράκη, καθώς αξιοποιώντας την επιρροή του στα οργανωμένα στελέχη του κόμματος, θα άλλαζε τη διαδικασία εκλογής αρχηγού. Στενοί συνεργάτες του πάντως αποκρούουν τη σχετική σεναριολογία και τονίζουν ότι ο κ. Μεϊμαράκης ήταν το απόλυτο φαβορί των εκλογών και ως εκ τούτου ήταν κι ο τελευταίος που θα υπονόμευε την όλη διαδικασία.

Η πρώτη που μίλησε ανοιχτά και δημόσια για το ενδεχόμενο ενός «σαμποτάζ» ήταν η Ντ. Μπακογιάννη, έχοντας προφανώς και την οδυνηρή εμπειρία των εκλογών του 2009, όπου κατά γενική ομολογία συνέβησαν «σημεία και τέρατα» προκειμένου να εκλεγεί αρχηγός ο Αντ. Σαμαράς. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η ταυτόσημη αναφορά του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Ανδρ. Παπαμιμίκου, η άποψη του οποίου έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς ήταν μέχρι πρότινος πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ). Κατά συνέπεια γνωρίζει πολύ περισσότερα από κάθε άλλο στέλεχος, αν και βουλευτές προσκείμενοι στον Β. Μεϊμαράκη αποδίδουν την αναφορά περί «σαμποτάζ» στην προσπάθειά του να μεταθέσει τις ευθύνες που, λόγω του ρόλου του, έχει για το φιάσκο.


Σχολιάστε εδώ