Δέκα χρόνια έκανε για να φτάσει το σκάνδαλο της Ζήμενς στο ακροατήριο!

Οι λόγοι πολλοί και ανυπέρβλητοι: Η αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αποδείχθηκε μικρή, αν υπολογίσει κανείς ότι οι κατηγορούμενοι ανέρχονται σε 64 και καθένας εξ αυτών θα έχει έναν με δύο δικηγόρους. Παρότι προχθές ήταν παρόντες μόνο οι 30 από αυτούς στην αίθουσα, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο και οι δικηγόροι στέκονταν όρθιοι στη διάρκεια της διαδικασίας. Έπειτα από αυτό αποφασίσθηκε η δίκη να μεταφερθεί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Προέκυψαν, ωστόσο, και αμιγώς δικονομικά ζητήματα, όπως ότι στο δικαστήριο δεν υπήρχαν διερμηνείς για τους γερμανούς και άλλους υπηκόους που είναι μεταξύ των κατηγορούμενων. Οι δε συνήγοροι των Γερμανών έθεσαν θέμα και για το ότι το κατηγορητήριο που συνέταξαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν έχει μεταφραστεί στα γερμανικά και ως εκ τούτου δεν έχουν πλήρη γνώση. Επιπλέον, κάποιοι εκ των κατηγορουμένων δήλωσαν οικονομική αδυναμία να διορίσουν συνήγορο, κάτι που αναμένεται να κάνει το Δημόσιο. Απόντες από τη δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι -εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου- Μ. Χριστοφοράκος που βρίσκεται στη Γερμανία και Χρ. Καραβέλας που έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο Θ. Τσουκάτος, στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, στελέχη του ΟΤΕ, της Ζήμενς, ενώ 15 εξ αυτών είναι Γερμανοί. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσουκάτος έχει δηλώσει ότι τα χρήματα που πήρε από τη Ζήμενς δεν πήγαν τελικά στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ αλλά στον ΟΤΕ, σε μίζες για αποφάσεις που σχετίζονταν με τις προμήθειες του οργανισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έχει καταγραφεί από γερμανικά και ελβετικά δικαστήρια, από τις μίζες που έδινε η γερμανική εταιρεία στην Ελλάδα το 2% κατέληγε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ