Γρηγορότερα, φθηνότερα, καλύτερα

Ο οικολόγος υπουργός υπεραμύνθηκε του επικείμενου νομοσχεδίου που θα κατατεθεί σε λίγες ημέρες στη Βουλή, με το οποίο επιταχύνεται η κύρωση των δασικών χαρτών σε όλη την επικράτεια, χωρίς όμως να προσδιορίσει πού θα βρεθούν τα κονδύλια για τον σκοπό αυτό.

Θυμίζουμε ότι απαιτούνται 70 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του Δασολογίου, ενώ, ακόμα και αν βρεθούν, χρειάζεται άλλο μισό δισ. ευρώ για να ολοκληρωθεί και το Κτηματολόγιο. Ένα μικρό μόνο μέρος αυτών των χρημάτων αναμένεται να δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όμως διατηρεί μεγάλες επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του έργου και την ικανότητα της χώρας μας να το ολοκληρώσει.

Με αυτά τα δεδομένα, επανέρχεται στο προσκήνιο η πρόταση περί σύντμησης του χρόνου και του κόστους σύνταξης του Κτηματολογίου με τη βοήθεια της τεχνολογίας αλλά χωρίς «εκπτώσεις» στην ποιότητα.

***

Το Τεχνικό Επιμελητήριο επισημαίνει

Στο θέμα του Κτηματολογίου αναφέρθηκε, μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός. Τονίζει πως «πρέπει να τελειώνουμε επιτέλους με τα θέματα ιδιοκτησίας, άρα να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος το Κτηματολόγιο και τα θέματα χωροταξίας και χρήσεων γης. Πρέπει να ξέρει ο καθένας, είτε πολίτης είτε επενδυτής, τι μπορεί να κάνει και πού να βρίσκει εύκολα και γρήγορα, ηλεκτρονικά, τις χρήσεις γης που επιτρέπονται σε κάθε ακίνητο». Ακόμη αναφέρει πως «η Πολιτεία πρέπει να παρέχει σταθερό και φιλικό φορολογικό πλαίσιο και πλήρως ηλεκτρονική αδειοδότηση, αλλιώς οι επενδυτές θα έρχονται και θα φεύγουν τρέχοντας, όπως συμβαίνει σήμερα». Σωστός…

***

Μεγάλες πόλεις μπαίνουν στο… πρόγραμμα

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το Κτηματολόγιο πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Πάτρα, όπου σε τέσσερις μήνες λήγει η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους ή να διορθώσουν τυχόν λάθη. Αναφέρθηκε πως στις πρώτες εγγραφές τα μη δηλωθέντα ακίνητα ξεπερνούσαν τα 9.000, όμως την τελευταία δεκαετία ένας στους τρεις (ξεχασιάρηδες) ιδιοκτήτες έσπευσε να τα δηλώσει. Όλοι οι φορείς της Πάτρας θα διεκδικήσουν παράταση της σχετικής προθεσμίας, παρότι το Κτηματολόγιο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο. Αντίστοιχα, την επόμενη εβδομάδα, η Θεσσαλονίκη θα είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη (με περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτησίες) που θα ενταχθεί σε λειτουργία Κτηματολογίου.

***

Αγώνας για… ανεξαρτησία

Απάντηση σε ερώτηση 47 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πορεία του έργου έδωσε η εταιρεία του Κτηματολογίου, αναφέροντας πως για το 25% των δικαιωμάτων έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, το 25% βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ δεν έχει καν ξεκινήσει για το υπόλοιπο 50%. Η είδηση είναι η προειδοποίηση πως εάν μέσα σε εκατό μέρες δεν έχει νομοθετηθεί η διοικητική αυτοτέλεια της εταιρείας (δηλαδή η εξαίρεσή της από τις ΔΕΚΟ) και η περιφερειακή δομή του θεσμού, ο (μνημονιακός) στόχος της ολοκλήρωσης του έργου το 2020 είναι ανέφικτος. Όλα αυτά την ώρα που για τρίτη συνεχή χρονιά το Κτηματολόγιο έχει ελλειμματικό προϋπολογισμό.


Σχολιάστε εδώ