Βενιζέλος και Λοβέρδος κατά της Φώφης!

Η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να παραστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη δική της ατζέντα και προκρίνοντας ως θέμα προς συζήτηση στη σύσκεψη το Προσφυγικό και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, που αφορούν την ασφάλεια και τα εθνικά μας θέματα. Ξεκαθάρισε δε ότι το Ασφαλιστικό δεν μπορεί να συζητηθεί σε αυτό το επίπεδο και πως αν ήθελε διάλογο ο πρωθυπουργός επί του μείζονος αυτού ζητήματος, υπήρχαν άλλοι τρόποι και άλλες διαδικασίες.

Αναγνώρισε ότι και το Ασφαλιστικό είναι μεγάλο θέμα, όμως, όπως είπε «είναι ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση και αν πράγματι πίστευε στον διάλογο, όλο αυτό το διάστημα, εδώ και έναν μήνα, μπορούσε να έχει καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για να ακούσει την άποψή τους, να ακούσει τις προτάσεις τους, να ακούσει την άποψη όλων μας για το πώς θα μπορούσε να οργανωθεί αυτός ο διάλογος, όχι τώρα που είναι ειλημμένες οι αποφάσεις να γίνεται ένας προσχηματικός διάλογος. Δεν πρόκειται να παγιδευτούμε στα επικοινωνιακά τους κόλπα».

Ωστόσο μέχρι και την τελευταία ώρα υπήρχαν πιέσεις και προτάσεις να μη συμμετάσχει η κ. Γεννηματά στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και όσοι συντονίζονται μαζί τους ανέβασαν τους τόνους κατά του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν να κοπεί οποιαδήποτε επικοινωνία και γέφυρα προσέγγισης και συνεννόησης με το κυβερνών κόμμα.

Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ διατηρούν μια κριτική στάση έναντι της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ωστόσο εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένα με τη στάση του κ. Βενιζέλου αλλά και του κ. Λοβέρδου και κάνουν λόγο για «άκαρπη πολιτική ρεβανσισμού και προσωπικής δικαίωσης», τις ώρες μάλιστα που «η κοινωνία φαίνεται να αφήνει πίσω της πρόσωπα και πολιτικές του παρελθόντος με επιζήμιες μάλιστα επιπτώσεις». Σημειώνουν επίσης πως είναι άλλο πράγμα μια υπεύθυνη και κριτική στάση προς την κυβέρνηση και τον Τσίπρα και «άλλο πράγμα μια στείρα ρεβανσιστική πολιτική, που δεν οδηγεί πουθενά και -εν πολλοίς- ταυτίζει και πάλι την προοδευτική παράταξη με τα απομεινάρια της πολιτικής Σαμαρά, ουρά της οποίας ήταν το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια».

Η κ. Γεννηματά, παρότι έχει ανεβάσει τους τόνους της κριτικής προς τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση, εξακολουθεί να κρατά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Παράλληλα προσπαθεί να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από τα ποικίλα σενάρια περί συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας πολύ καλά πως κάτι τέτοιο θα είχε διαλυτικές συνέπειες για το κόμμα, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και ταυτόχρονα θα ήταν απόλυτα υποβοηθητική προς την κυβέρνηση, που εύκολα θα μπορούσε να «καταπιεί» το ΠΑΣΟΚ.

Υπέρ της συμμετοχής στην κυβέρνηση

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, που θέλει να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει για την ώρα στη γραμμή πλεύσης που ακολούθησε προεκλογικά -για το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας-, που όπως εκτιμούν απέδωσε. Στο πλαίσιο αυτό η Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθεί να επιμένει πως θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να συμμετάσχει σε μια οικουμενικού χαρακτήρα κυβέρνηση στην οποία θα μετείχαν και η ΝΔ και το Ποτάμι. Παράλληλα ξεκαθαρίζει πως θα έβαζε πλάτη σε μια τέτοια κυβέρνηση υπό την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε αλλαγή του εκλογικού νόμου, με καθιέρωση απλής αναλογικής και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Εκτιμούν δε πως αν προχωρήσει το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και θα ενισχυθούν τα μικρότερα κόμματα και θα έχουν σημαίνοντα ρόλο στις εξελίξεις και στον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας.

Ποιος θα είναι ο πιο αντι-Συριζαίος

Πάντως στο ΠΑΣΟΚ έχουν στραμμένο το βλέμμα και στις εξελίξεις στη ΝΔ, καθώς, όπως λένε έμπειρα στελέχη, μετά το φιάσκο της περασμένης Κυριακής με την ψηφοφορία έχει αρχίσει -για ευνόητους λόγους- ένας διαγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων προέδρων για το ποιος θα είναι πιο σκληρός απέναντι στον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση και το ποιος θα είναι πιο αντι-Συριζαίος από τον άλλο. Όπως μάλιστα λένε τα ίδια στελέχη, αυτό το «βαθιά αντισυριζαίικο κλίμα που καλλιεργείται στη ΝΔ έχει επιπτώσεις και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν θέλουν να χάσουν έδαφος έναντι της ΝΔ στην κριτική προς την κυβέρνηση».

Επίσης τα ίδια στελέχη παρατηρούσαν ότι «αυτό ακριβώς το ακραίο κλίμα που καλλιεργεί ένα τμήμα της Δεξιάς, σε συνδυασμό με τη διαχειριστική ανεπάρκεια που φάνηκε με το φιάσκο των εκλογών, πρέπει να αποτελέσει σημείο προβληματισμού στο ΠΑΣΟΚ, καθώς με κατάλληλες κινήσεις θα μπορούσε να απεγκλωβίσει μετριοπαθείς και με κεντρώα χαρακτηριστικά ψηφοφόρους της ΝΔ και στελέχη της και να τα φέρει πιο κοντά στη Δημοκρατική Παράταξη».


Σχολιάστε εδώ