Ασθενείς εγκαταλείπουν τις θεραπείες τους λόγω της οικονομικής κρίσης

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Μιχάλης Τουμπής είπε χαρακτηριστικά ότι «το φορτίο των πνευμονικών νοσημάτων και το κόστος σε ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο είναι τεράστιο.

Κάτω από τις συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας τις οποίες ζούμε, υπάρχει κάποια σχετική επιδείνωση τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον τομέα της διάγνωσης και θεραπείας των αναπνευστικών νοσημάτων. Υπάρχουν δυστυχώς ασθενείς που τροποποιούν, ή και εγκαταλείπουν τις θεραπείες τους, λόγω της οικονομικής συγκυρίας».

Για την έξαρση των νόσων του αναπνευστικού συστήματος ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι : «Οι νόσοι του αναπνευστικού συστήματος στη χώρα μας βρίσκονται σε έξαρση, ενώ αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η συχνότητά τους, διότι είμαστε μια χώρα η οποία καπνίζει αρειμανίως! Γύρω στο 40% του ελληνικού πληθυσμού καπνίζουν, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου το ποσοστό έχει φτάσει να είναι γύρω στο 15-20%. Δυστυχώς ως κράτος δεν φροντίζουμε προληπτικά την υγεία των συνανθρώπων μας, δεν εφαρμόζουμε τους νόμους. Αν και υπάρχει νόμος δεν έχουμε απαγορεύσει στην ουσία το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και εκθέτουμε και το υπόλοιπο 60% στη βλαπτική επίδραση του καπνού».

Θέματα αιχμής του 24ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου ήταν η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το άσθμα, ο καρκίνος του πνεύμονα, η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, το σύνδρομο απνοιών-υποπνοιών κατά τον ύπνο, η φυματίωση και το κάπνισμα.

Χρόνια αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Η ΧΑΠ είναι σήμερα η τέταρτη αιτία θανάτου και υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνη για το 5% (περίπου 3.000.000) όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας. Η παγκόσμια επίπτωση της ΧΑΠ υπολογίζεται στο 10% σε ενήλικες άνω των 40 ετών. Στην Ελλάδα η επίπτωση της ΧΑΠ φτάνει στο 8.4% (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες).

Άσθμα

Σε μεγάλο βαθμό, τα άσθμα αντιμετωπίζεται πλέον στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στα ΤΕΙ. Αυτό αποδίδεται στην έγκαιρη διάγνωση και στη τεράστια πρόοδο που είχαμε στην θεραπευτική προσέγγιση της νόσου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΠΕ διαθέτει ιστότοπο (myastma.gr) που ενημερώνει το κοινό και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την σωστή αντιμετώπιση του άσθματος. Παρά ταύτα η σύγχρονη προβληματική μορφή της νόσου είναι το Σοβαρό Άσθμα, που ανθίσταται στα κοινά θεραπευτικά μέσα και που επηρεάζει τραγικά τη ζωή των ασθενών.

Καρκίνος Πνεύμονα

Στην Ελλάδα η συχνότητα του πνευμονικού καρκίνου βρίσκεται πολύ ψηλά και αυτό αποδίδεται στη συνεχιζόμενη συνήθεια του καπνίσματος. Οι 8 στους 10 καρκινοπαθείς ήταν ή είναι καπνιστές. Η όποια κάμψη στη συχνότητα του αναμένεται μετά από πολλά χρόνια από τη σημαντική μείωση του καπνίσματος. Θα πρέπει να τονισθεί ότι παρά το ότι σήμερα διαθέτουμε περισσότερα και καλύτερα διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα, εν τούτοις η 5ετής επιβίωση των καρκινοπαθών είναι απαράδεκτα χαμηλή.

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση

Η συγκεκριμένη νόσος αποτελεί τη μητέρα όλων των διάμεσων (ινωτικών) πνευμονοπαθειών.

Η θεραπευτική της προσέγγιση πέρασε από διάφορα μονοπάτια, τα περισσότερα των οποίων αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά ή και βλαπτικά για τους ασθενείς. Το τελευταίο διάστημα εγκρίθηκε η χρήση ενός νέου φαρμάκου και αναμένεται σύντομα η έγκριση και δεύτερου σχετικού φαρμάκου, που υπόσχονται σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από ότι τα παλαιότερα.

Φυματίωση

Η φυματίωση είναι εδώ με καινούργιο πρόσωπο! Παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουμε συνολικά δεδομένα, εντούτοις φαίνεται ότι στη χώρα μας η συχνότητα της μειώνεται αργά και σταθερά. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι κατάλληλες δομές νοσηλείας και αντιμετώπισης αυτών των μορφών φυματίωσης υπολείπονται. Η χώρα μας διαθέτει μια μόνο μονάδα πολυανθεκτικής φυματίωσης (ανθεκτικής στα σημαντικότερα αντιφυματικά φάρμακα), με 7 κλίνες σε θαλάμους αρνητικής πίεσης και η οποία καλείται επιπρόσθετα να διαχειρισθεί τα σχετικά περιστατικά όλης της χώρας.


Σχολιάστε εδώ