Το Δασολόγιο του (μακρινού) μέλλοντος…

Από την πρώτη απόπειρα σύνταξης δασικών χαρτών το 1979 εκπονήθηκαν μόνον 23 μελέτες αλλά δεν κυρώθηκε ούτε μία, γι’ αυτό και το 2010 το Κτηματολόγιο ανέλαβε την ευθύνη για την εκπόνηση των δασικών χαρτών και την ανάρτησή τους μετά τη θεώρηση από τις δασικές υπηρεσίες. Σήμερα, παρότι είχαν προχωρήσει στις μισές περιοχές της χώρας (ιδίως τις καμένες περιοχές), έχει κυρωθεί μόλις το 1%, ενώ για την υπόλοιπη μισή Ελλάδα πρέπει να εξασφαλιστούν 40 εκατ. ευρώ.

Όσοι γνωρίζουν το θέμα, λένε πως αν τελικά ψηφισθεί, θα έχουμε δασικούς χάρτες σε όλη τη χώρα το… 5584 μ.Χ., αφού πέρασαν 36 χρόνια για να έχουμε σήμερα δασικούς χάρτες στο 1% της χώρας. Ένας εξ’ αυτών, ο δασολόγος Ηλίας Αποστολίδης, μιλάει με σκληρή γλώσσα, λέγοντας πως η φωνή των δασολόγων ούτε ακούγεται ούτε θα ακουστεί και αναφέρεται σε… «γνωστά λαμόγια τα οποία κάνουν πάρτι και έβαλαν πόδι και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

***

Διαδοχικές συναντήσεις

Συνάντηση με τη διοίκηση του Κτηματολογίου πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη και ο βουλευτής Γιάννης Σηφάκης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κτηματογράφησης στην Πέλλα. Η υφυπουργός και ο βουλευτής έθεσαν στη διοίκηση τα ειδικά προβλήματα της περιοχής, που λειτουργούν αποτρεπτικά για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης τόσο στις υπό κτηματογράφηση περιοχές της Πέλλας όσο και στις περιοχές των Δήμων Πέλλας και Σκύδρας, που θα ξεκινήσει σύντομα η συλλογή δηλώσεων κτηματογράφησης. Συζητήθηκαν προτάσεις για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων προς όφελος των πολιτών, προκειμένου να προωθηθούν αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις καθώς και η ανάγκη θέσπισης δυνατότητας ρύθμισης των τελών κτηματογράφησης.

***

Ουδέν νεότερο από το δασικό μέτωπο

Στο πλευρό των αυθαιρετούχων τάχθηκε ουσιαστικά ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου σε συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Συλλόγων του Δήμου Λαυρεωτικής για οικιστικά, χωροταξικά και δασικά θέματα. Ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού τόνισε ότι πλέον έχει αλλάξει ο χάρτης κατοίκησης της Αττικής και δεν είναι δυνατόν στις μέρες μας να αντιμετωπίζεται η όλη κατάσταση με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1931 και του 1945, ούτε με δικαστικές αποφάσεις του 19ου αιώνα. Επιπλέον, επισήμανε, στο υπό σύνταξη Δασολόγιο δεν πρέπει να γίνεται οριοθέτηση των οικισμών με τα παρωχημένα δεδομένα των δασικών υπηρεσιών, αφού στην Ανατολική Αττική ολόκληρες πόλεις χαρακτηρίζονται ακόμα ως δασικές.

***

Άρχισαν τα όργανα… (ελέγχου)

Πέρασαν τέσσερα χρόνια εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στην εταιρεία του Κτηματολογίου και οι προηγούμενες διοικήσεις έκαναν τον… ψόφιο κοριό στις καταγγελίες των εργαζομένων ότι υπέστησαν μεγαλύτερες μειώσεις στον μισθό τους από όσες ο νόμος προέβλεπε. Όμως, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης παρήγγειλε από το Ελεγκτικό Συνέδριο την πραγματοποίηση ενδελεχούς αναδρομικού ελέγχου στους μισθούς, ενώ η (πρόσφατα διορισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ) διοίκηση του Κτηματολογίου έδειξε θετική διάθεση στην αποκατάσταση του «λάθους» και διαμήνυσε -προς τιμήν της- ότι «δεν πρόκειται να συγκαλύψει τίποτα». Ύστερα από 50 μήνες όμως τα ποσά είναι μεγάλα, όπως και οι ευθύνες. Θα το παρακολουθούμε…


Σχολιάστε εδώ