Σφραγίσαμε το διαβατήριο της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
Αυτές τις προϋποθέσεις ο κ. Τσίπρας δεν τις έθεσε ως όρο για το άνοιγμα των κεφαλαίων. Αντίθετα, πρόσφερε απλόχερα το άνοιγμά τους στον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, που θεωρείται… γάτα της διπλωματίας. Είπε συγκεκριμένα, όπως καταγράφεται στο σημείωμα του Μαξίμου της 19ης/11:
«Εμείς είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών, στην έναρξη των κεφαλαίων. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θέλουμε τα κεφάλαια αυτά να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι. Τα κεφάλαια πρέπει να ανοίξουν όχι για να κλείσουν άμεσα, αλλά για να συζητηθούν οι όροι, να εκπληρωθούν οι όροι και να μπορέσουν οι απαραίτητες προδιαγραφές και προϋποθέσεις να πληρωθούν, προκειμένου να έχουμε το αμοιβαίο όφελος από την ένταξη της γείτονας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Πάει περίπατο το βέτο της Λευκωσίας. Ανοίγουν τα κεφάλαια χωρίς να δηλώσει η Τουρκία ότι αποδέχεται ή, έστω, συναινεί να συζητήσει τις αντιρρήσεις της Κύπρου και ότι δεσμεύεται να γίνουν κάποιες δεκτές. Πέρασε πάλι του «Αττίλα». Χαμένη πάλι η Κύπρος, με άλλη μία ελληνική υποχώρηση. Και, βεβαίως, κάθε άλλο παρά ως όρο που έθεσε μπορεί να επικαλεστεί ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας το ότι είπε πως πρέπει «να ανοίξουν τα κεφάλαια όχι για να κλείσουν άμεσα αλλά για να συζητηθούν οι όροι…». Την Τουρκία την ενδιαφέρει το άνοιγμα, γιατί αμέσως μετά ανάβει το πράσινο φως για την ενταξιακή της πρόοδο. Και οι συζητήσεις για τους όρους θα τραβούν σε μάκρος, τακτική που η Κύπρος τη ζει 41 χρόνια τώρα. Και όταν κάποιος θα διαμαρτύρεται ότι δεν προχωρούν οι συζητήσεις, τις ευθύνες θα τις φορτώνει στη Λευκωσία… Με το δίκιο τους αντέδρασαν στην Κύπρο για αυτήν την προσφορά της Αθήνας στη Άγκυρα, και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, υπήρξε μεγάλη δυσαρέσκεια της κυπριακής κυβέρνησης. Χρειάσθηκε να παρέμβει το Μαξίμου στη Λευκωσία για να διαψεύσει τις… φήμες αυτές. Μόνο που η δήλωση του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδη είναι σε εντελώς άλλο μήκος κύματος από τη θέση του πρωθυπουργού:
«Αν υπάρχει θέληση (από πλευράς Τουρκίας), μπορούν να προχωρήσουν αυτά τα κεφάλαια, ή τα όποια κεφάλαια. Είναι αυτό που λέμε και εμείς ότι στην Τουρκία εναπόκειται αν υπάρχει θέληση να προχωρήσουν τα κεφάλαια αυτά».
Αυτή, όμως, η θέληση δεν εκφράσθηκε από τον τούρκο πρωθυπουργό, που άκουγε τον έλληνα ομόλογό του. Και αυτό, κύριε Τσίπρα, προεξοφλεί τη στάση της Άγκυρας μετά το δώρο που της κάνατε.
Όρους, όμως, βάζει ο Παυλόπουλος
Το θέμα συζητήθηκε την Παρασκευή κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου τον ενημέρωσε και για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Τουρκία. Ο Πρ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος των κεφαλαίων, διαφοροποιήθηκε σαφώς, βάζοντας όρους. Είπε πολύ χαρακτηριστικά:
«Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, οι θέσεις μας είναι γνωστές και εκπορεύονται όχι μόνον από τη δική μας βούληση αλλά και από την ευρωπαϊκή βούληση. Δοθέντος ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στο ζήτημα αυτό εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου από την Τουρκία. Τεράστιο κομμάτι του οποίου είναι η προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τα θέματα Δικαιοσύνης κ.λπ. Όπως, επίσης, ο σεβασμός της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα υπάρξει πάντοτε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποιαδήποτε λύση δεν μπορεί παρά να είναι συμβατή με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Και έχουμε πει ότι τα θέματα αυτά: Η ενιαία διεθνής προσωπικότητα, η ενιαία ιθαγένεια, η ενιαία κυριαρχία, η μορφή του κράτους, που δεν μπορεί να είναι μορφή που θα οδηγούσε την Κύπρο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα αυτά είναι δεδομένα. Και δεν πρόκειται να αλλάξουν και το τονίζω: Δεν είναι δικές μας εμμονές. Είναι προστασία του ιδίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Όλες αυτές τις αυτονόητες προϋποθέσεις, όμως, η Άγκυρα ούτε τις αναγνωρίζει ούτε δέχεται να μπουν στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, γι’ αυτό και από το 2009 η Λευκωσία και η Αθήνα δεν δέχονταν, κύριε Τσίπρα, να ανοίξουν τα εν λόγω κρίσιμα για την ύπαρξη της Κύπρου μας κεφάλαια. Τι άλλαξε, κύριε Τσίπρα, και σήμερα προσφέρετε στο πιάτο το άνοιγμά τους;