Προ των πυλών η διάσπαση της ΝΔ

Στη διάρκεια της (παρατεταμένης) προεκλογικής περιόδου έγινε καταφανής η χαοτική διαφορά που υπάρχει μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας στο πολιτικό και ιδεολογικό πεδίο, οι διαχωριστικές γραμμές έγιναν ακόμη πιο αδρές.

Όπως επίσης και η διάσταση απόψεων ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει την επόμενη ημέρα η παράταξη. Οι σφοδρές αντιπαραθέσεις, με προσωπικά χαρακτηριστικά, ενίοτε και με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, που εξελίχθηκαν στη διάρκεια της (παρατεταμένης) προεκλογικής περιόδου διεύρυναν τα ρήγματα που ούτως ή άλλως υπήρχαν κι επιδείνωσαν την κατάσταση, σε βαθμό που κορυφαία στελέχη να εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο διάσπασης και κατακερματισμού της παράταξης. Ανησυχίες που κάθε άλλο παρά αβάσιμες πρέπει να θεωρούνται, αν λάβει κανείς υπόψη του όσα λέγονται και συζητούνται αυτήν την περίοδο πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι 25 βουλευτές και κατά πολύ μεγαλύτερος αριθμός στελεχών εμφανίζονται αποφασισμένοι να αποχωρήσουν από τη Νέα Δημοκρατία στην περίπτωση που αρχηγός εκλεγεί ο Απ. Τζιτζικώστας. Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών δεν θα περιμένουν καν να κρίνουν από τις πρώτες κινήσεις του, θα ανακοινώσουν την αποχώρησή τους την επομένη των εκλογών. «Τι μέλλον μπορεί να έχει μια παράταξη με αρχηγό τον Τζιτζικώστα και υπαρχηγό τον Βορίδη;», «ποιος σοβαρός άνθρωπος θα δεχτεί να παίρνει εντολές από τον Βορίδη και τον Ν. Μηταράκη;», είναι μερικά μόνο από τα… εύλογα ερωτήματα που θέτουν τα στελέχη στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι (25) βουλευτές έχουν ενημερώσει για τις προθέσεις τους και τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος απέφυγε είτε να τους αποτρέψει είτε να ενισχύσει την απόφασή τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κι ο ίδιος δεν ανησυχεί, το αντίθετο. Στη διάρκεια συνομιλίας που είχε προ ημερών δεν έκρυψε τους φόβους για το τι θα επακολουθήσει στην περίπτωση που στις εκλογές επικρατήσει ο κ. Τζιτζικώστας. «Αν συμβεί αυτό τελειώσαμε», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά. Παρά ταύτα, ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος ότι νικητής θα αναδειχθεί ο Β. Μεϊμαράκης, τον οποίο θεωρεί καταλληλότερο να ηγηθεί της Νέας Δημοκρατίας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, να εκλεγεί αρχηγός ο κ. Μεϊμαράκης δηλαδή, η ενότητα και η συνοχή της παράταξης δεν είναι διασφαλισμένη. Αυτό φαίνεται να πιστεύουν αρκετά στελέχη, με το σκεπτικό ότι τα ρήγματα που έχουν προκληθεί πολύ δύσκολα θα γεφυρωθούν, ενώ δεν αποκλείουν ένας ή δύο εκ των διεκδικητών να αποφασίσουν να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία με την ίδρυση νέου κόμματος.

Με εξαίρεση ίσως τον Κυρ. Μητσοτάκη, που είναι αρκούντως συστημικός για να επιχειρήσει μια τόσο ανατρεπτική κίνηση, πόσω μάλλον που κουβαλάει το βάρος της ιστορίας του πατέρα του, Κων. Μητσοτάκη. Αν και οι τέσσερις υποψήφιοι δηλώνουν ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών θα συνεχίσουν ως απλοί στρατιώτες της παράταξης, όλοι αντιλαμβάνονται ότι την επόμενη ημέρα τα δεδομένα θα αλλάξουν.

Όσο για τις καθησυχαστικές δηλώσεις τους ότι η ενότητα είναι διασφαλισμένη και δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο απλώς αντανακλούν την ανησυχία που είναι διάχυτη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

«Η πρόκληση δεν είναι να είμαστε ενωμένοι, αλλά να είμαστε και ανανεωμένοι», υπογραμμίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, που επιμένει ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή.


Σχολιάστε εδώ