Περισσότερο οι άνδρες οδηγούνται στην αυτοκτονία απ’ ότι οι γυναίκες τα χρόνια της κρίσης

Αντίστοιχη αύξηση παρατηρήθηκε και στον συνολικό δείκτη εγκληματικότητας στα έτη μεταξύ 2008 και 2011. Ακόμη η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και οι προληπτικές παρεμβάσεις, καθώς και οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των πολιτών έχουν θετική σχέση κόστους/οφέλους.

Στοιχίζει δηλαδή περισσότερο να μη θεραπεύεις την ψυχική νόσο παρά να την θεραπεύεις, να μην προλαμβάνεις την ψυχική νόσο παρά να την προλαμβάνεις, να μη χρηματοδοτείς τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας παρά να τις χρηματοδοτείς. Το να κανείς οικονομία κλείνοντας δομές ψυχικής υγείας στοιχίζει περισσότερο στο κράτος. Στην ουσία δεν κάνεις οικονομία, αλλά ξοδεύεις περισσότερα χρήματα.

Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάσθηκαν στο Συνέδριο Προληπτικής Ψυχιατρικής που οργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα από την Εταιρεία Προληπτικής Ψυχιατρικής με τη συνεργασία της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και της Ψυχιατρικής Εταιρείας Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων. Πρόεδρος του Συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Γιώργος Χριστοδούλου, επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.


Σχολιάστε εδώ