Παίρνει πάνω του το Ασφαλιστικό ο Τσίπρας!

Η εξέλιξη αυτή, όπως και η συμμετοχή του Σ. Ρομπόλη στις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν σε κομματικό και κυβερνητικό επίπεδο, επιβεβαιώνει τη διάσταση που υπάρχει με το υπουργείο Εργασίας και τον Γ. Κατρούγκαλο. Στην κυβέρνηση έχουν συνειδητοποιήσει ότι το Ασφαλιστικό (μαζί με το Αγροτικό) είναι ένα από τα δύο κορυφαία θέματα, που αν δεν προσεχθούν, μπορούν να οδηγήσουν σε δραματικές περιπέτειες και ανεξέλεγκτες κοινωνικές αντιδράσεις.

«Το Ασφαλιστικό ρίχνει κυβερνήσεις», σημειώνει με νόημα στο «ΠΑΡΟΝ» κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας και σημειώνει: «Θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στον κοινωνικό διάλογο που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασής μας και είμαστε ανοιχτοί σε αλλαγές. Η κυβέρνηση θα δώσει το στίγμα και την πολιτική κατεύθυνση της μεταρρύθμισης», τόνισε προσθέτοντας:

«Η διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, σε συνδυασμό με τις οργανωτικές αλλαγές που σχεδιάζονται, βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης, ενώ η σύνδεσή του με την ανάπτυξη και την απασχόληση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητα του συστήματος και την αποφυγή διαδοχικών περικοπών τα επόμενα χρόνια».

Ζητούν μείωση και των κατώτατων συντάξεων!

Από την πλευρά τους, πάντως, οι δανειστές δείχνουν ότι δεν βάζουν νερό στο κρασί τους και ζητούν εδώ και τώρα μειώσεις ακόμα και στις κατώτερες συντάξεις των 486 ευρώ!

Επιπλέον διαφωνούν ακόμα και με την καταβολή της λεγόμενης εθνικής σύνταξης που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου, τονίζοντας ότι η καταβολή της θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη εισοδηματικά ή και περιουσιακά στοιχεία.

Στο δημοσιονομικό σκέλος ζητούν μείωση των πόρων του Ασφαλιστικού κατά 1% του ΑΕΠ για το 2016, με την πλευρά του υπουργείου Εργασίας να απαντάει ότι αυτό θα αποτελεί μέρος της μεταρρύθμισης, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να συζητηθεί ξεχωριστά. Με άλλα λόγια, η μείωση κατά 900 εκατ. ευρώ θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης το ερχόμενο διάστημα, με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι ένα μέρος του δημοσιονομικού σκέλους μπορεί και πρέπει να καλυφθεί με αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.

Στο μοναδικό θέμα που υπάρχει σχετική σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών είναι ο αριθμός των Ταμείων που θα προκύψει από την ενοποίηση. Το υπουργείο Εργασίας έχει προτείνει τη δημιουργία ενός υπερταμείου, στο οποίο θα ενταχθούν, ως ξεχωριστός λογαριασμός, η επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ, προκειμένου να διατηρηθούν και να έχουν διακριτό χαρακτήρα.


Σχολιάστε εδώ