Πάνε… για ρεβάνς οι «53»

Για τους γνωρίζοντες τα εσωτερικά της κυβέρνησης, και πολύ περισσότερο της Κουμουνδούρου, η κίνηση Σακελλαρίδη ήταν μεν αναμενόμενη, καθώς είχε αποστασιοποιηθεί πλήρως από την κυβέρνηση από την εποχή που άφησε τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, πλην όμως φαίνεται ότι έχει «ουρά»…

Αυτό σε έναν βαθμό επιβεβαιώνει και η σιβυλλική δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία αποσύρεται «από την κεντρική πολιτική σκηνή», αφήνοντας όμως έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν αποσύρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό ίσως σημαίνει ότι θα διεκδικήσει στο επικείμενο Συνέδριο ηγετικό ρόλο ως εκπρόσωπος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και πιθανότατα (βεβαιότατα κατά άλλους) τον σύνδεσμο με τους εντός και εκτός κόμματος συντρόφους του, που ανήκουν στη λεγόμενη κίνηση των «53» και οι οποίοι διατηρούν άριστες σχέσεις μεταξύ τους.

Η συγκεκριμένη κίνηση, που παραδοσιακά ακολουθούσε, παρά τις κατά καιρούς ενστάσεις της, τον Αλ. Τσίπρα, είναι σήμερα μοιρασμένη σε τρία κομμάτια, καθώς μια μερίδα στελεχών παρέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχει σε κεντρικά κυβερνητικά πόστα, με γνωστότερο όλων τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, μια άλλη αποχώρησε μετά τη συμφωνία του Ιουλίου και μια μικρότερη εντάχθηκε στη ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη. Ενοποιητικό στοιχείο της συγκεκριμένης κίνησης, είτε εντός είτε εκτός κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει η μη αποδοχή της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου.

Ποιοι μετέχουν στους «53»

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, βασικοί συνομιλητές του Γ. Σακελλαρίδη και γνώστες των κινήσεών του είναι ο πρώην γραμματέας του κόμματος Τ. Κορωνάκης (παραιτήθηκε αμέσως μετά τη συμφωνία) και η πρώην βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη.

Και οι δύο είναι μέλη της κίνησης των «53», με την τελευταία να συμμετέχει ενεργά στη «Δικτύωση», που αποτελείται κυρίως από στελέχη της ίδιας ομάδας που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Στη «Δικτύωση», που αποτελεί κίνηση και δεν έχει τα χαρακτηριστικά πολιτικής οργάνωσης, συμμετέχουν ακόμα το πρώην μέλος της ΠΓ Χρήστος Λάσκος, ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Χρονόπουλος, το πρώην μέλος της ΚΕ Γιάννης Αλμπάνης και η πλειονότητα των άλλοτε στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Σε πρόσφατη μάλιστα εκδήλωση της «Δικτύωσης» το παρών έδωσαν Τ. Κορωνάκης, ο άλλοτε εκπρόσωπος Τύπου Αν. Καρίτζης και ο πρώην βουλευτής Αρκαδίας Κ. Ζαχαριάς.

Εντός του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος είναι οι Χ. Γολέμης, Π. Λάμπρου, Ρ. Σβίγκου (εχει υπογράψει το ιδρυτικό κείμενο της κίνησης) Μ. Σαρρής, Μ. Υδραίος, ενώ στην κυβέρνηση, εκτός του Ευκλ. Τσακαλώτου, στενές σχέσεις με την κίνηση των «53» έχουν ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Ξανθός, ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Αλ. Χαρίτσης και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου. Ακόμα, στην ίδια κίνηση εντάσσονται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρ. Μαντάς και οι βουλευτές Χρ. Παπαδόπουλος, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Χρ. Καραγιαννίδης, Β. Κατριβάνου, Μ. Μπαλαούρας, Ελ. Σταματάκη και Ανν. Καββαδία.


Σχολιάστε εδώ