Νέα πισώπλατη αμερικανική μαχαιριά

Προφανώς, νομίζουν ότι απευθύνονται σε… παλαβούς. Στη γραμμή της Ουάσινγκτον ήταν στρατευμένο το… λάθος του ΔΝΤ. Οι ΗΠΑ παραμένουν στην ονομασία που απαιτεί ο φίλος τους ο Γκρούεφσκι, ενώ ο Τζορτζ Μπους ο μικρός όταν ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ, αυθαίρετα και χωρίς καμία ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης, είχε ανακοινώσει ότι τα Σκόπια θα ονομασθούν «Μακεδονία». Και αυτό φάνηκε, και μάλιστα με τρόπο προκλητικό, που δεν αρμόζει σε πιστό σύμμαχο, στην ημερίδα για τα Βαλκάνια, η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και παραβρέθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου το ταμπελάκι μπροστά από τη θέση του σκοπιανού εκπροσώπου έγραφε «Μακεδονία». Ο πρωθυπουργός έβαλε θέμα ότι η επίσημη ονομασία των Σκοπίων, που έχει αναγνωριστεί και από τον ΟΗΕ, είναι FYROM, αλλά οι Αμερικανοί αρνήθηκαν και κατόπιν αυτού η Ελλάδα δεν συμμετείχε.

Πρόσθετη απόδειξη για το ότι οι ΗΠΑ επιμένουν είναι η δήλωση, πριν από τρεις εβδομάδες, του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς στην «Καθημερινή» ότι η ονομασία των Σκοπίων πρέπει να είναι «Μακεδονία» με γεωγραφικό προσδιορισμό, πρόταση η οποία δεν γίνεται δεκτή από την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας το… τυπογραφικό λάθος, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος «Αντιμνημονιακοί Πολίτες», καθηγητής Νότης Μαριάς δήλωσε:

«Καλό θα ήταν το ΔΝΤ κι ο παλιός γνώριμος της Ελλάδας (από τη θητεία του στην ”τρόικα” και στα Μνημόνια, που καταστρέφουν την πατρίδα μας) Πολ Τόμσεν να πάψουν να προκαλούν.

Καλό θα ήταν το ΔΝΤ -που συχνά ευαγγελίζεται τη διεθνή νομιμότητα- να σέβεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να αποκαλεί τα Σκόπια FYROM κι όχι ΜΚD, όπως μόνο οι Σκοπιανοί έχουν σκοπιμότητα να ονομάζουν τον τόπο τους».


Σχολιάστε εδώ