«Κόκκινα δάνεια»: Δανειολήπτες τριών ταχυτήτων

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας ξεκίνησε με τους «θεσμούς» να απαιτούν να καλυφθεί μόλις το 16% των δανειοληπτών, αλλά η συμφωνία έκλεισε με πρόνοιες που θα προστατεύουν το 60%. Και προσθέτει ότι με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά προβλεπόταν πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών και εκχώρηση των «κόκκινων δανείων» σε distress funds!

Από το 60%, το 25%, δηλαδή οι πλέον αδύναμοι δανειολήπτες, θα απολαμβάνουν προστασίας μεγαλύτερης του νόμου Κατσέλη, ενώ το υπόλοιπο 35% θα έχει προστασία αντίστοιχη με εκείνη που παρείχαν οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Οι προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι να μπει ο δανειολήπτης σε διαδικασία διακανονισμού του δανείου του με την τράπεζα. Με τη συμφωνία, ο διακανονισμός αυτός θα γίνεται με βάση τη σημερινή αγοραία τιμή του ακινήτου και με βάση τα τρέχοντα εισοδήματα του δανειολήπτη και έτσι θα καθορίζεται η δόση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη, οι δανειολήπτες χωρίζονται σε κατηγορίες.

• Η πρώτη κατηγορία δανειοληπτών, το 25%, έχει απόλυτη προστασία.

• Στη δεύτερη κατηγορία υπάρχει πολύ ισχυρή προστασία.

Το δάνειο αναπροσαρμόζεται και η δόση που πρέπει να αποπληρώνει ένα νοικοκυριό προσδιορίζεται από έναν νέο όρο, την τρέχουσα εμπορική αξία. Κατά κανόνα, η τρέχουσα εμπορική αξία είναι χαμηλότερη σήμερα από ό,τι πριν από 5-6 χρόνια και κατ’ επέκταση αυτό είναι το κόστος που θα αναλάβει η τράπεζα.

Αν για κάποιον λόγο το εισόδημα δεν μπορεί να καλύψει τις δόσεις, το συγκεκριμένο δάνειο παραπέμπεται στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών και η τράπεζα αποφασίζει πώς θα αναδιαρθρώσει το δάνειο. Αίρεται όμως η προστασία εάν δεν υπάρξει συμφωνία και διατηρεί η τράπεζα το δικαίωμα για πιο σκληρά μέτρα.

Ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ χαμηλά όρια στις δόσεις, οι οποίες θα διαμορφώνονται στο 5%-10% των εισοδημάτων τους και το υπόλοιπο θα το συμπληρώνει το κράτος. Έτσι, σε ένα σύνολο 400.000 «κόκκινων δανείων», το 40% (σ.σ.: Η τρίτη κατηγορία) θα παραμένει τελείως ακάλυπτο, ένα 35% θα προστατεύεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να πληρώνει δόση που θα καθορίζεται μέσα από μια εξωδικαστική διαδικασία, ενώ για το 25% των φτωχότερων δανειοληπτών θα προβλεφθεί και ένα στεγαστικό επίδομα -θα δαπανηθούν 100 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016- ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.


Σχολιάστε εδώ