Ζακ Αταλί: Αν είχατε σχέδιο Β, θα πετυχαίνατε καλύτερη συμφωνία

Τον κ. Αταλί παρασημοφόρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για τη σημαντική βοήθειά του τις δύσκολες μέρες του Ιουλίου, ώστε να μη βρεθεί εκτός Ευρωζώνης η Ελλάδα. Σε συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή» στον Πέτρο Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση για το τι συνέβη εκείνο το δραματικό τριήμερο του Ιουλίου, αφού πρώτα εκτόξευσε τη βόμβα ότι «η ομοσπονδιακή Ευρώπη δεν είναι ”ιδανικό”, είναι όρος επιβίωσης της ΕΕ, η οποία, υπό τη σημερινή της μορφή, είναι μη βιώσιμη»!, είπε τα εξής:

«Ο μόνος τρόπος για να κερδίσεις μια διαπραγμάτευση είναι να είσαι έτοιμος να τη… χάσεις! Η Γερμανία ήταν έτοιμη να διακινδυνεύσει το Grexit ώστε να πετύχει την καλύτερη, από την πλευρά της, συμφωνία, που θα κρατούσε την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης. Αν η Ελλάδα ήθελε καλύτερη συμφωνία, θα έπρεπε να έχει ένα σχέδιο Β, να είναι έτοιμη να ρισκάρει την έξοδο. Αλλά πραγματικό σχέδιο Β, εξ όσων γνωρίζω, δεν διέθετε η Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η πιθανότητα να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη ήταν πολύ πολύ πραγματική».

Η Ευρώπη είναι σαν το… ποδήλατο!

Είχε, όμως, και τα… καλά της αυτή η περιπέτεια με αφορμή την ελληνική κρίση.

Στην ερώτηση αν «περισσότερη Ευρώπη συνεπάγεται αναπόδραστα πιο γερμανική Ευρώπη» η θέση του Ζακ Αταλί ήταν:

«Η απάντησή μου είναι, φυσικά, όχι. Η Ευρώπη είναι σαν το ποδήλατο: αν σταματήσει να κινείται, θα πέσει. Η ομοσπονδιακή Ευρώπη δεν είναι ”ιδανικό”, είναι όρος επιβίωσης της ΕΕ, η οποία, υπό τη σημερινή της μορφή, είναι μη βιώσιμη. Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι η δραματική ελληνική κρίση στάθηκε αφορμή για ένα άλμα στην πορεία της ολοκλήρωσης, με τη δημιουργία του ESM, ενός εμβρυακού ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών».


Σχολιάστε εδώ