Επιδιαιτητής στο Αιγαίο η Γερμανία!
Η τουρκική πλευρά πρωτίστως διά του Αχμέτ Νταβούτογλου επιχείρησε να μετατρέψει την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού κυριολεκτικά σε ανατολίτικο παζάρι, καθώς έσπρωξε μεθοδικά ακόμα και το Προσφυγικό σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση.
Ο κ. Τσίπρας, όπως έγραφε και την περασμένη βδομάδα το «Π», επέλεξε να πραγματοποιήσει τώρα επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία πρωτίστως για να θέσει το Προσφυγικό και να το συζητήσει με την τουρκική ηγεσία εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία και προκειμένου να καταγράψει ένα σημαίνοντα ρόλο της Ελλάδας σε αυτή τη διαπραγμάτευση.
Η Άγκυρα πάντως δεν αποδέχτηκε το πακέτο των προτάσεων του κ. Τσίπρα για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, αρνούμενη να συζητήσει τη λειτουργία hot spots στο έδαφός της για ταυτοποίηση και μετεγκατάσταση προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό πως ούτε ο Αχμέτ Νταβούτογλου ούτε ο Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβαν καμία σαφή και συγκεκριμένη δέσμευση επί των προτάσεων του έλληνα πρωθυπουργού, όπως δεν ανέλαβαν επίσης καμία σαφή δέσμευση για την αντιμετώπιση των δουλεμπόρων και των οργανωμένων δικτύων διακίνησης που υπάρχουν στο έδαφός της και σπρώχνουν τους πρόσφυγες έναντι αδράς αμοιβής στα ελληνικά νησιά, ή στον πνιγμό καταμεσής του Αιγαίου.
Ακόμα και η ανακοίνωση περί τεχνικής συνεργασίας των ακτοφυλακών Ελλάδας – Τουρκίας χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων και κυρίως χρήζουν διευκρινίσεων ο τρόπος και τα όρια δράσης της τουρκικής ακτοφυλακής και η σχέση της με τη Frontex.
Τη συζήτηση περί συνάντησης μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας με θέμα την προσφυγική κρίση, για την οποία μίλησε προχθές ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, επιβεβαίωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ είπε χαρακτηριστικά ότι η προσφυγική κατάσταση επηρεάζει ιδιαίτερα και τις τρεις χώρες.
«Οι τρεις μίλησαν για αυτό και συμφωνούν ότι θα είχε νόημα να διεξαχθεί μία τέτοια συνάντηση», δήλωσε και διευκρίνισε ότι δεν είναι σε θέση ακόμα να ανακοινώσει την ημερομηνία και τον τόπο για μια τέτοια συνάντηση.