Ασφαλιστικό και Αγροτικό θα κρίνουν την κυβέρνηση

Κυβέρνηση και πλειοψηφία στη Βουλή εμφανίζονται ευάλωτες στη συγκεκριμένη κρίσιμη συγκυρία, παρά τις… φιλότιμες προσπάθειες να εμφανιστεί ως δείγμα αποφασιστικότητας τόσο η διαγραφή του Στ. Παναγούλη όσο και η απαίτηση του Μαξίμου -και προσωπικά του Αλ. Τσίπρα- να παραιτηθεί από βουλευτής ο Γ. Σακελλαρίδης, παραδίδοντας και τη βουλευτική του έδρα. Κατά συνέπεια το ερώτημα που κατατρύχει πλέον το Μαξίμου είναι εάν η μείωση των βουλευτών θα «φρενάρει» στους 153 βουλευτές μέχρι και την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Δεκεμβρίου ή θα συνεχίσει να «ξηλώνεται το πουλόβερ» στις ψηφοφορίες που προαναφέραμε.

Πίεση για χαλάρωση του προγράμματος

Αυτό που απασχολεί ιδιαιτέρως τα κυβερνητικά στελέχη και τον πρωθυπουργό δεν είναι τόσο η τραυματισμένη εικόνα της κυβέρνησης, που εκμεταλλεύονται και οι γνωστοί κύκλοι, μέσα και έξω από την Ελλάδα, στοχεύοντας σε σταδιακό ροκάνισμα της πλειοψηφίας προκειμένου να υποχρεωθεί σε νέες συμμαχίες (ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ ή και ΝΔ) για να κρατηθεί ζωντανή, ώστε να μη μπορεί να έχει δική της φωνή.

Το μείζον είναι να μην εμφανιστεί η κυβέρνηση εξασθενημένη στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με τους δανειστές για τα καυτά θέματα και προς αυτήν την κατεύθυνση κορυφαία στελέχη στο Μαξίμου υπογράμμιζαν στο «ΠΑΡΟΝ» ότι άμεσα θα επιδιωχθεί νέα πολιτική διαπραγμάτευση με στόχο τη χαλάρωση του προγράμματος και στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Βασικό επιχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι «πιθανή πτώση της κυβέρνησης δεν συμφέρει καμιά πλευρά, ενώ νέα προσφυγή στις κάλπες θα έχει καταστροφικές συνέπειες και θα ανακόψει τη δύσκολη πορεία, που όμως είναι μονόδρομος για τη ρύθμιση του χρέους και τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας».

Επιπλέον, θεωρούν πως «καμιά συμμαχική ή οικουμενική κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί χωρίς το ”ναι” των 144 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημείωναν δύο ακόμα σοβαρές παραμέτρους, που πιθανότατα εκφράζουν και τους προβληματισμούς των δανειστών μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης: Πρώτον, μια κυβερνητική αποσταθεροποίηση στη μεγαλύτερη πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις, κάτι που ούτε θέλουν να το σκέπτονται Γερμανία και Γαλλία. Δεύτερον, στην Ευρώπη, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος το «νέο δόγμα» Ολάντ, σύμφωνα με το οποίο «το Σύμφωνο Ασφάλειας είναι υπεράνω του Συμφώνου Σταθερότητας»!

Και αυτό θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση θέτοντας το Προσφυγικό στις διαπραγματεύσεις για να πάρει ανταλλάγματα ή ισοδύναμα σε κρίσιμα θέματα (Ασφαλιστικό, Αγροτικό), κάτι που εκμεταλλεύτηκε ως έναν βαθμό στο θέμα των πλειστηριασμών.

Καμιά ανοχή σε παρέκκλιση!

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος, όπως έδειξε με την απαίτηση παραίτησης στην περίπτωση Σακελλαρίδη αλλά και την ακαριαία διαγραφή Παναγούλη, να σφίξει τα λουριά σε κυβέρνηση και κόμμα, θέτοντας ουσιαστικά νέους όρους. Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, το μήνυμα που απέστειλε είναι σαφές: «Δεν υπάρχει ανοχή σε καμιά παρέκκλιση, ζητήσαμε την ψήφο του ελληνικού λαού για να εφαρμόσουμε μια συγκεκριμένη και δύσκολη συμφωνία που έχει και επώδυνα μέτρα. Όλοι γνωρίζαμε μετά την ψηφοφορία της 14ης Αυγούστου ποιο πρόγραμμα θα κληθούμε να εφαρμόσουμε»! Στην πραγματικότητα το μήνυμα είναι ότι από την Αριστερά της… ανοχής περνάμε στην Αριστεράς της εφαρμογής του προγράμματος, «χωρίς αμφιταλαντεύσεις και παρεκκλίσεις»! Όπως λένε στελέχη στο Μαξίμου, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός διαμηνύουν προς όλους ότι:

• Οι βουλευτές ήξεραν πριν από τις εκλογές τη συμφωνία με τους εταίρους και τα μέτρα που θα έπρεπε να περάσουν από τη Βουλή, συνεπώς δέχθηκαν να μπουν στα ψηφοδέλτια… εν γνώσει των συνεπειών που θα είχε η μετεκλογική συμπεριφορά τους.

• Οι βουλευτές αυτής της Βουλής διορίσθηκαν από τις ηγεσίες των κομμάτων τους (μέσω λίστας) και δεν εξελέγησαν (με σταυρό), οπότε η έδρα ανήκει στο κόμμα.

***

Κάναμε συμβιβασμούς, δεν γίναμε νεοφιλελεύθεροι! – Κατηγόρησε ο πρωθυπουργός όσους ασκούν κριτική για συνειδητή διαστρέβλωση και για πολιτική μυωπία

«Για να μη γίνει η Αριστερά διάττοντας αστέρας, χρειάζεται επιμονή, υπομονή και πρόσκαιρους συμβιβασμούς», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας την Παρασκευή το βράδυ στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολιτικά μύωπες όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για συμβιβασμούς και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προσχώρησε στον νεοφιλελευθερισμό. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «παρά τους αναγκαίους πολιτικούς συμβιβασμούς και παρά τις αναγκαίες υποχωρήσεις μπροστά σε υπέρτερες δυνάμεις, δεν έχουν αλλάξει οι στρατηγικοί μας στόχοι». Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αποδέχτηκε μέσω ωμού εκβιασμού ένα πρόγραμμα προσαρμογής, που αν και είναι σαφώς ηπιότερο από τα προηγούμενα, απέχει πολύ από το να αντικατοπτρίζει το κοινωνικό και πολιτικό όραμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάποιοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προσχώρησε στη λογική ότι τελικά δεν υπάρχει εναλλακτική στον νεοφιλελευθερισμό». «Πρόκειται», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «για συνειδητή διαστρέβλωση και για πολιτική μυωπία. Όχι μόνο δεν έχουμε υιοθετήσει αυτή την πολιτική και κοινωνική προοπτική, αλλά είμαστε εμείς που πρωταγωνιστούμε στον μεγάλο αγώνα των ευρωπαϊκών κινημάτων και της ευρωπαϊκής Αριστεράς για την αλλαγή των συσχετισμών και την αντιστροφή της νεοφιλελεύθερης πορείας της ΕΕ».

«Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά να είστε βέβαιοι ότι με τη δική μας κυβέρνηση σταματάει επιτέλους το μακάβριο πάρτι της εκμετάλλευσης των ανέργων από μεσάζοντες και επιχειρηματίες», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.


Σχολιάστε εδώ