Απειλεί με την… task force!

• Πηγές αναφέρουν πως ο κ. Μηνάς έχει κινήσει γη και ουρανό. Λέει μάλιστα πως η task force δεν θα μείνει αμέτοχη αν υπάρξει εξοντωτικό πρόστιμο για μια τόσο μεγάλη ευρωπαϊκή πολυεθνική εταιρεία. Η επιχειρηματολογία των ξένων παρατηρητών έχει να κάνει με το γεγονός πως η Ελλάδα «δεν μπορεί να ζητά επενδύσεις και ταυτόχρονα να τιμωρεί τις ήδη υπάρχουσες».

• Πάντως, μέσα στον Νοέμβριο θα δημοσιευθεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη ζυθοποιία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αρχή, αποδίδοντας την πολυετή διαδικασία στην πολυπλοκότητα της υπόθεσης στο γεγονός ότι με απόφαση του εφετείου από το 2009 ως το 2012 είχε αφαιρεθεί από την Επιτροπή η δυνατότητα να ασχοληθεί με την υπόθεση και στην έλλειψη προσωπικού. Η απόφαση αφορά την καταγγελία της Μύθος Ζυθοποιία ΑΕ κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ΑΕ και την αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αγορά ζύθου.

• Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της υπόθεσης πάντως είναι το γεγονός πως οι ΑΝΕΛ δείχνουν να έχουν υιοθετήσει πλήρως τις απόψεις του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Μικροζυθοποιών Ελλάδας, Δημήτρη Πολιτόπουλου (Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης ΑΕ), ο οποίος, αν και δεν συμμετείχε ως καταγγέλλων αλλά αποκλειστικά ως παρεμβαίνων (τρίτος) στην εν λόγω υπόθεση, φαίνεται να κινεί τα νήματα. Καλό, πάντως, θα είναι οι ΑΝΕΛ να προσέξουν, καθώς, εσχάτως, κυκλοφόρησαν στην πιάτσα φωτογραφίες από βράβευση του κ. Πολιτόπουλου στο υπουργείο Άμυνας, δίνοντας πάτημα στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία να καταγγείλει «στημένη εις βάρος της υπόθεση».

• Μην περιμένετε το κύμα πλειστηριασμών μετά και την ψήφιση του επίμαχου νόμου. Κι αυτό γιατί ήδη έχουν δρομολογηθεί άτυπες κυβερνητικές κινήσεις, σε συνεργασία με τις τράπεζες, ώστε να υπάρξει δίχτυ προστασίας των πολιτών.

• Πού βασίζεται αυτή η αισιοδοξία; Μα στην ξεκάθαρη πρόθεση των συστημικών τραπεζών να μην κυνηγήσουν τους «κόκκινους δανειολήπτες», στο πλαίσιο όσων εδώ και καιρό λένε οι τραπεζίτες. Μάλιστα, σε επαφές των κ. Σταθάκη και Τσακαλώτου έχουν δοθεί οι απαραίτητες εγγυήσεις από τη μεριά των τραπεζιτών.

• Προβληματίζει ο κ. Χαρίτσης ως προς τη διαχείριση δύσκολων θεμάτων στο ΕΣΠΑ και ήδη ο κ. Σταθάκης έχει ζητήσει επίσπευση των διαδικασιών. Να πούμε πως μείζον πρόβλημα υπάρχει με το ΕΣΠΑ στην υγεία, καθώς κανένα έργο δεν έχει προωθηθεί. Μήπως να βιαστούν κάποιοι;

• Μια σημαντική προσπάθεια εξελίσσεται από το Σωματείο «Φιλότης» ως προς την κατεύθυνση κοινής έκφρασης όλων των ιδρυμάτων της χώρας. Σε μια περίοδο μεγάλων επενδύσεων από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού – Ελληνικός Κόσμος, το Ίδρυμα Νιάρχου αλλά και άλλα μεγάλα ιδρύματα, το Φιλότης επιχειρεί να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συνεννόησης όλων των φορέων σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιεί στις 2 Δεκέμβρη. Να πούμε πως στην Ελλάδα, δυστυχώς, παρά τις μεγάλες δωρεές ιδιωτών και την προσπάθεια που γίνεται για την τόνωση της χορηγίας, το θεσμικό πλαίσιο έχει μείνει πάρα πολύ πίσω και προς τα εκεί θα στραφούν οι προσπάθειες των εμπλεκόμενων φορέων.

• Πολλή συζήτηση υπήρξε αναφορικά με μεγάλο λιανεμπορικό όμιλο που δήθεν θα εξελισσόταν σε Lehman Brothers και θα παρέσυρε όλη την αγορά μαζί του. Να πούμε πως ο εν λόγω όμιλος ήδη έχει ξεκινήσει πλήθος πληρωμών, παρά τις Κασσάνδρες που πρόβλεπαν κατάρρευση.

• Επενδυτική προσπάθεια ετοιμάζει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μέσα στο επόμενο διάστημα με το fund που έχει δημιουργήσει.


Σχολιάστε εδώ