Άνοιγμα πρωθυπουργού στα κόμματα

«Στα μείζονα θέματα δεν μπορεί παρά να είμαστε ενωμένοι και να δίνουμε μαζί τη μάχη», ήταν το μήνυμα του Πρ. Παυλόπουλου. Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε σε διχασμούς του παρελθόντος που έβλαψαν τον τόπο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Παραμένει αδιευκρίνιστο προς το παρόν με ποια διαδικασία και ποια μορφή θα διεξαχθεί ο διάλογος. Αν, δηλαδή, θα υπάρξει πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την πραγματοποίηση σύσκεψης (και όχι συμβουλίου) των πολιτικών αρχηγών ή αν ο πρωθυπουργός θα επιλέξει τη λύση των ξεχωριστών συναντήσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων. Τρίτη, αλλά όχι και η πλέον πιθανή, λύση είναι να αποφασισθεί η συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που θα αναλάβει να μελετήσει διεξοδικά κάθε ζήτημα ξεχωριστά και σε εύλογο χρονικό διάστημα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Σκοπός του κ. Τσίπρα είναι, μέσα από έναν ευρύ διάλογο μεταξύ των κομμάτων (ενδεχομένως και των εμπλεκόμενων φορέων), αφενός να σχηματιστεί ένα συμπαγές μέτωπο που θα αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις πιέσεις των δανειστών και αφετέρου να διαμορφωθούν οι βασικοί άξονες ενός σταθερού πλαισίου, που θα ισχύσει σε βάθος δεκαετιών και ανεξάρτητα από τις πολιτικές (κυβερνητικές) μεταβολές που θα σημειώνονται στη χώρα.

Για «όψιμο ενδιαφέρον» του κ. Τσίπρα για πολιτική συνεννόηση έκαναν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα άσκησαν σκληρή κριτική στην τακτική (διχαστική, όπως τόνισαν) που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση. Αποδίδουν, μάλιστα, το ξαφνικό ενδιαφέρον του για πολιτική συνεννόηση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει προκειμένου να περάσει από τη Βουλή τα μέτρα που του ζητούν ή έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.

Θέμα πολιτικής συνεννόησης, για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, έθεσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε προχθές (Παρασκευή) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασκώντας ωστόσο κριτική στη στάση που τηρούν το τελευταίο διάστημα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτοί οι οποίοι έριξαν το κάρο από την κορυφή στους πρόποδες, τώρα κάθονται στη γαλαρία και κάνουν κριτική σ’ αυτούς που προσπαθούν να το ανεβάσουν ξανά». Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι τέτοιου είδους φαινόμενα πάντα θα υπάρχουν στην πολιτική ζωή, αλλά το κρίσιμο και σημαντικό είναι σε στρατηγικής σημασίας θέματα να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση.

«Η συνεννόηση προϋποθέτει πολιτική αξιοπιστία, την οποία ο κ. Τσίπρας αποδεδειγμένα έχει χάσει», ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Παράγοντες, ωστόσο, της Χαρ. Τρικούπη άφηναν σαφώς να εννοηθεί ότι θα ανταποκριθούν θετικά σε μια πρόσκληση για εθνικό διάλογο. Ανάλογη αναμένεται να είναι και η στάση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αυτό μετά την εκλογή νέου προέδρου, καθώς συνολικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα ήθελαν να επωμιστούν την ευθύνη για ένα ναυάγιο της συνεννόησης στα μείζονος σημασίας ζητήματα.


Σχολιάστε εδώ