Στη ΝΔ βλέπουν οικουμενική κυβέρνηση

Τις προβλέψεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ήρθαν να ενισχύσουν τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες και κάνουν λόγο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ή οικουμενικής κυβέρνησης. Πόσω μάλλον που τα συγκεκριμένα σενάρια έχουν ως πηγή τις Βρυξέλλες και ως συνήθως το Βερολίνο, που, ως φαίνεται, δεν έχουν εγκαταλείψει τα σχέδιά τους να επιβάλλουν στην Ελλάδα το μοντέλο διακυβέρνησης που εκείνοι επιθυμούν.

Να τελειώνουμε με τις εκλογές για να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτά που έρχονται», ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις του Β. Μεϊμαράκη στη διάρκεια σύσκεψης με κομματικά στελέχη, πρόσθεσε δε ότι»ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις». Θεωρεί ότι οι ιδιαίτερα επώδυνες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τους επόμενους μήνες θα θέσουν σε δοκιμασία τη συνοχή και την αντοχή της κυβέρνησης. Η εκτίμησή του είναι ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ημερομηνία λήξεως (αρχές του νέου έτους) και πολύ σύντομα ο Αλ. Τσίπρας θα υποχρεωθεί να αναζητήσει νέο ή νέους κυβερνητικούς εταίρους καθώς και ότι κάποια στιγμή και με αφορμή μια απόφαση ή ένα μέτρο ο Π. Καμμένος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση για να περιορίσει το ήδη βαρύ πολιτικό κόστος.

Ο κ. Μεϊμαράκης διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση (εντός κι εκτός επικράτειας) ότι με τον ίδιο αρχηγό η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει άλλους φόρους, προκαλώντας τον εκνευρισμό των Βρυξελλών. Αυτό που τον προβληματίζει περισσότερο είναι τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην περίπτωση που η σημερινή καταρρεύσει ή περιέλθει σε αδυναμία (κοινοβουλευτική) να προωθήσει τις αναγκαίες πολιτικές. Ο κ. Μεϊμαράκης θα προτιμούσε η Νέα Δημοκρατία να μείνει εκτός προκειμένου να μην επωμιστεί το κόστος των λανθασμένων επιλογών της σημερινής κυβέρνησης, αλλά γνωρίζει ότι πολύ δύσκολα θα αποφύγει την περιπέτεια αυτή. Είτε διότι οι πιέσεις που θα ασκηθούν από το εξωτερικό θα είναι ασφυκτικές και μη διαχειρίσιμες είτε διότι η κατάσταση θα είναι οριακή και θα πρέπει να διασφαλιστεί η… επιβίωση της χώρας. Στην περίπτωση αυτή ο απαράβατος όρος που θα θέσει θα είναι η αλλαγή πρωθυπουργού με αντικατάσταση του Αλ. Τσίπρα, στον οποίο θα επιχειρήσει να φορτώσει όλες τις ευθύνες.

Πάντως μια απόφαση για κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περάσει εύκολα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Και διαφωνίες θα υπάρξουν και εντάσεις, αλλά στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι από τη στιγμή που θα πρόκειται για οικουμενική κυβέρνηση οι αντιδράσεις θα είναι ελέγξιμες.


Σχολιάστε εδώ