Πήραν ένα καλό μάθημα οι Σέρβοι
Για την αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία θα μπορούσαν να είχαν πει πολλά οι Σέρβοι, αλλά μάλλον έχουν πιο σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσουν αξιολογώντας και τη στάση των υπολοίπων γειτόνων τους. Και δεν αφορά αυτό μόνο την Αλβανία, που ήταν ήδη γνωστή η στάση της υπέρ των Αλβανών του Κοσόβου. Αυτό, όμως, που έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα το Βελιγράδι είναι ότι τα Σκόπια, για διάφορους λόγους και κυρίως λόγω της προσπάθειας του Γκρούεφσκι να είναι αρεστός στους Αμερικανούς αλλά και λόγω της πίεσης που δέχεται από το αλβανικό στοιχείο, ψήφισαν υπέρ της ένταξης του Κοσόβου.
Το μήνυμα από την Αθήνα έφτασε με σαφήνεια στο Βελιγράδι, καθώς είναι γνωστό ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν διάφορες μικρές προβοκάτσιες από σέρβους αξιωματούχους στον ΟΑΣΕ, όπου είχε την προεδρία η Σερβία, με μοναδικό στόχο να στριμωχθεί η Ελλάδα με αφορμή το Σκοπιανό. Οπότε πήραν ένα καλό μάθημα διαπιστώνοντας ποιος μπορεί να είναι αξιόπιστος φίλος και σύμμαχος στην περιοχή…
Η Σλοβακία, η Κύπρος και η Ισπανία πάντως ψήφισαν εναντίον της ένταξης του Κοσόβου, μένοντας σταθερές στη θέση τους για μη αναγνώριση του Κοσόβου, και της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του.
***
Στριμωγμένα τα Σκόπια
Παρά τα όσα ειπώθηκαν δημοσίως στα Σκόπια, είναι απολύτως προβληματική η φετινή έκθεση της Κομισιόν για την ΠΓΔΜ. Εκτός από το θέμα της ονομασίας, πλέον και η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων, που θα οδηγήσει σε ελεύθερες εκλογές την άνοιξη του 2016, προβάλλεται ως όρος για να αποφασισθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Και αυτό είναι αρκετά θετικό για τη χώρα μας, μια και δεν θα είναι πλέον μόνο το θέμα της ονομασίας που εμποδίζει την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ.
Πάντως, για να λέμε και τα αρνητικά, η έκθεση περιέχει τουλάχιστον δύο φορές τον προσδιορισμό «μακεδονικός» ως επιθετικό προσδιορισμό για την κυβέρνηση και τη διοίκηση…
***
• Αρκετές γκρίνιες προκάλεσε, όπως μαθαίνουμε, η απόφαση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία, οι οποίες δεν περιορίστηκαν μόνο σε υπηρεσιακό επίπεδο, αλλά ακούστηκαν και στον πρώτο όροφο του νεοκλασικού. Ο Νίκος Κοτζιάς δεν έχει φοβικά σύνδρομα όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, αλλά επειδή έχει ζήσει από κοντά τα φλερτ του Γ. Παπανδρέου, άλλοτε με τον Τζεμ άλλοτε με τον Γκάους και τον Νταβούτογλου, ξέρει τις παγίδες που κρύβουν αυτά τα ταξίδια..
• Ας μην περάσει απαρατήρητη η σύνθεση της αντιπροσωπείας των ελλήνων μειονοτικών στη συνάντηση του ΟΑΣΕ για την ανθρώπινη διάσταση που συνεκλήθη στη Βιέννη και είχε θέμα τη «Συμβολή του ΟΑΣΕ στην προστασία των εθνικών μειονοτήτων».
Διαβάζουμε στον μειονοτικό Τύπο ότι την τουρκική μειονότητα εκπροσώπησαν τα μέλη του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Περβίν Χαϊρουλάχ και Αλί Χουσεΐνογλου καθώς και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας «Τούρκων» Δυτικής Θράκης Φουντά Ρεσίτ και Γιακούπ Ουζούν.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι μαζί με αυτούς συμμετείχε και ο Μουσταφά Καϊμακτσί, πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης «Τούρκων» Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων, που ηγείται των προσπαθειών των γνωστών κέντρων για δημιουργία και ανάδειξη μειονοτικού ζητήματος και στα Δωδεκάνησα.
Η συνταγή είναι γνωστή, έχει αρχίσει με τις επιτόπιες αποστολές του Συμβουλίου της Ευρώπης, που όμως ακόμη κι αυτές δεν μπόρεσαν να στηρίξουν μειονοτικό ζήτημα και τώρα, σιγά σιγά, έχουν αρχίσει οι εμφανίσεις σε διεθνή φόρα δίπλα στους ακραίους της Θράκης, ώστε πλέον να ομογενοποιηθεί το μειονοτικό ζήτημα και να καλύψει σταδιακά τα δύο άκρα των συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία…
Δεν… έφεξε…
Επιθυμία να… επισκεφθεί την Ελλάδα, είτε ο ίδιος ως αντιπρόεδρος της Αλβανικής Βουλής, είτε το μέλος του κόμματός του που έχει διορισθεί υφυπουργός Εξωτερικών στην αλβανική κυβέρνηση, δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος των Τσάμηδων Σπετίμ Ιντρίζι, ο οποίος όλο και ενισχύει τον ρόλο του στο πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας.
Ο Ιντρίζι το έχει μάθει το μάθημά του και έτσι σε συνέντευξή του σε αλβανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να επισκεφθεί την Ελλάδα με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Βουλής ώστε να εξηγήσει το θέμα των Τσάμηδων στην ελληνική πλευρά.
Δεν του φθάνει όμως η συζήτηση για το Τσαμικό. Θέλει να ανοίξει τη συζήτηση, όπως λέει, και για τους «ορθόδοξους Τσάμηδες που ζουν στην Ελλάδα και δεν έχουν κανένα δικαίωμα», να αρχίσει συζήτηση για τους Αρβανίτες αλλά και για τη νέα… αλβανική διασπορά, όπως ονομάζει ο κ. Ιντρίζι τους αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα.
Ο Ιντρίζι δηλώνει ότι η Αλβανία πρέπει να επιμείνει στην άρση του εμπόλεμου και ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να παραμείνει συνεπής στη δέσμευσή της για επίλυση του Τσαμικού εφαρμόζοντας το γνωστό ανθελληνικό ψήφισμα της Αλβανικής Βουλής.
• Καταλαβαίνετε μόνο και μόνο από αυτά πόσο καλλιεργείται το ανθελληνικό κλίμα στα Τίρανα αλλά και την ατζέντα που επιχειρούν να επιβάλουν ορισμένοι κύκλοι στις ελληνοαλβανικές σχέσεις με μοναδικό σκοπό να υπονομεύσουν την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών. Προς όφελος, προφανώς, κάποιων… τρίτων.
• Δημοσιεύτηκαν οι συνταξιοδοτήσεις λόγω συμπλήρωσης 35ετίας και του 60ού έτους ηλικίας για τους πρέσβεις: Χ. Σαλαμάνη, Α. Δενδούλη, Αθ. Καλλιδόπουλο, Δ. Κουντουρέα, Κ. Ζαγοριανού-Πρίφτη, Π. Μαυρομιχάλη, Π. Καρκαμπάση, Γ. Παπαδόπουλο και Α. Βλαβιανό.
• Στους Αγίους Σαράντα άγνωστοι κατέβασαν και έκαψαν την ελληνική σημαία από τα γραφεία της μειονοτικής οργάνωσης Ομόνοια. Είχε προηγηθεί κι άλλο ανάλογο επεισόδιο, όπου πάλι άγνωστοι είχαν κατεβάσει από τα γραφεία της Ομόνοιας την ελληνική σημαία και τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης…
• Πολύ ενδιαφέρον θα έχει η πρώτη επίσκεψη του νεοεκλεγέντα τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στο εξωτερικό, καθώς συμφώνα με όλες τις ενδείξεις θα γίνει στα Κατεχόμενα, όπου αναμένεται ακόμα και σήμερα.
• Θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά τις εκλογές και θα έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς στις 15 Νοέμβριου εορτάζεται η επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
Τα μηνύματα που θα εκπέμψει ο κ. Νταβούτογλου θα είναι κρίσιμα και καθοριστικά για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας των συνομιλιών.
• Πρωτοφανής αμερικανική παρέμβαση και πρόκληση, καθώς η αμερικανίδα πρέσβης Καθλίν Αν Ντόχερτι δέχθηκε σε δεξίωση που παρέθεσε στο ξενοδοχείο Μέριτ στην κατεχομένη Λευκωσία τον αρχηγό των Δυνάμεων της Ειρήνης, όπως ονομάζεται ο τουρκικός κατοχικός Στρατός, στρατηγό Ι. Μπόζκουρτ και άλλους ανώτερους τούρκους αξιωματικούς.
Το ερώτημα φυσικά δεν είναι μόνο γιατί προσκάλεσε τους τούρκους αξιωματούχους που εκπροσωπούν τον κατοχικό Στρατό, αλλά έχει να κάνει με το ότι κανείς δεν είδαμε να εξεγείρεται στη Λευκωσία για το γεγονός ότι η αμερικανίδα πρέσβης, διαπιστευμένη στην Κυπριακή Δημοκρατία, όχι μόνο περιφέρεται στα Κατεχόμενα αλλά παραθέτει και δεξιώσεις…
Ο εξωφρενικός
[email protected]