Ντιμπέιτ και Συνδιάσκεψη έπεσαν στα βράχια του Μεϊμαράκη

Μετά το ντιμπέιτ, «ναυάγησε», όπως εξαρχής αναμενόταν, και η πραγματοποίηση Εθνικής Συνδιάσκεψης, ενώ ανέφικτη χρονικά θεωρείται και η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σημαντικό μερίδιο ευθυνών για την εξέλιξη αυτή αποδίδεται στον Β. Μεϊμαράκη, εκείνον έχουν στόχο τα πυρά των άλλων τριών υποψηφίων, που τον κατηγορούν ότι βάσει στρατηγικής οδήγησε τα πράγματα στο αδιέξοδο. Κι αυτό διότι δεν επιθυμούσε να υπάρξει ένας ανοικτός διάλογος, επειδή φοβόταν ότι θα φανεί η ένδεια των προτάσεών του για την επόμενη ημέρα της παράταξης.

Φοβόταν ακόμη ο κ. Μεϊμαράκης, σημειώνουν, ότι ενδεχομένως μια ανοιχτή αντιπαράθεση θέσεων θα πρόσδιδε επιπλέον δυναμική στην εκλογική διαδικασία, θα αυξανόταν το ενδιαφέρον του κόσμου και εξ αυτού η συμμετοχή στις εκλογές.

Κι αυτό είναι το τελευταίο που θα επιθυμούσε ο σημερινός πρόεδρος. Ενδεικτικό της πρόθεσής του να κρατήσει χαμηλά το ενδιαφέρον των εκλογών είναι και το γεγονός ότι μία εβδομάδα πριν από την πρώτη αναμέτρηση ο κ. Μεϊμαράκης δεν έχει εκθέσει τις προτάσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης. Προτιμά να μιλάει μόνο σε στενά κομματικά ακροατήρια, διαδικασία που του παρέχει ασφάλεια, δεδομένου ότι όσοι προσέρχονται στις συγκεντρώσεις είναι υποστηρικτές του και μόνο.

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν όλο αυτό διάστημα οι άλλοι τρεις υποψήφιοι να ανεβάσουν τους τόνους της προεκλογικής μάχης, το κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας παραμένει υποτονικό. Στις εκλογές του 2009 είχαν ψηφίσει 650.000 και πλέον άτομα, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος, δεδομένου ότι από ένα σημείο και μετά «έπεσαν» τα τερματικά και η καταγραφή ήταν χειρόγραφη. Πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή; Οι πιο αισιόδοξοι μιλούν για 300.000, αλλά θα ήταν ικανοποιημένοι και με έναν αριθμό λίγο πάνω από τις 200.000. Ωστόσο δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη που θεωρούν τους παραπάνω αριθμούς απλησίαστους κι εκφράζουν φόβους ότι αυτοί που θα φτάσουν στις κάλπες θα είναι πολύ λιγότεροι.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι σε μια τέτοια περίπτωση το μήνυμα θα είναι οδυνηρό για την παράταξη, αφού θα δοθεί η εντύπωση ότι μια κορυφαία εσωκομματική διαδικασία δεν κατάφερε να συγκινήσει ούτε τους ψηφοφόρους (οπαδούς) της.

Θα επιβεβαιωθεί εκ νέου ότι η παράταξη έχει χάσει την επαφή της με τη βάση αλλά και την κοινωνία ευρύτερα. Ορισμένοι, δε, υποστηρίζουν ότι αν ο νέος αρχηγός αναδειχθεί από ένα περιορισμένο αριθμητικά εκλογικό σώμα, θα είναι εκ των πραγμάτων σε μειονεκτική θέση. «Σε πολύ σύντομο χρόνο θα αμφισβητηθεί», τονίζει ο Άδ. Γεωργιάδης. Οι εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών που ίσχυσαν στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ κάθε ψηφοφόρος μπορεί να επιλέξει το εκλογικό τμήμα που θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Στο ίδιο θα πρέπει να πάει και τη δεύτερη Κυριακή.


Σχολιάστε εδώ