Μπήκαν οι βάσεις για συνεργασία σε ενέργεια, υποδομές και εμπόριο με την Αίγυπτο

Ο κ. Σπίρτζης, σε συζητήσεις με συνεργάτες του, τόνιζε σε κάθε περίπτωση ότι η Αίγυπτος είναι μια χώρα παραδοσιακά πολύ φιλική απέναντι στην Ελλάδα, οι πολίτες της αγαπάνε τους Έλληνες, ενώ υπάρχουν μεγάλοι ορίζοντες για συνεργασία. Είπε ακόμα ότι το τρίγωνο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ θα δημιουργήσει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και με τις επενδυτικές προοπτικές που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Οι τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει άμεσα συνεργασία της χώρας μας με την Αίγυπτο, κατά τον κ. Σπίρτζη, είναι η ενέργεια, οι υποδομές, το εμπόριο και η παροχή τεχνογνωσίας προς τη χώρα του Νείλου.

Η αιγυπτιακή πλευρά απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του έλληνα υπουργού, ο οποίος έγινε δεκτός στο Κάιρο από τον πρωθυπουργό Sherif Ismail, τον υπουργό Επενδύσεων Ashraf Salman, τον υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Mohamed Shaker και τον υπουργό Μεταφορών Saad El-Geyoushi, ενώ στην περιήγησή του στη Διώρυγα του Σουέζ τον συνόδευσε ο επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής, αντιναύαρχος Mohab Mamish, και ο διευθυντής Κίνησης Mohamed Sagr. Στη συνάντησή του με τον αιγύπτιο πρωθυπουργό ο κ. Σπίρτζης πήρε τη διαβεβαίωση πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με την Ελλάδα και την ενθάρρυνση της εισροής ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο.

Ο υπουργός Επενδύσεων παρουσίασε στον κ. Σπίρτζη τις προετοιμασίες για την επίσκεψη επιχειρηματιών της Αιγύπτου που επιθυμούν συνεργασία με επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και τουρισμού της χώρας μας. Οι επιχειρηματίες αυτοί θα συνοδεύουν τον αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah El-Sisi στην επικείμενη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα. Με τον αιγύπτιο υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο κ. Σπίρτζης συζήτησε τις προσπάθειες που κάνει το Κάιρο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στη χώρα του Νείλου και εξέφρασε την επιθυμία της ελληνικής πλευράς να επενδύσει στους τομείς της κατασκευής έξυπνων μετρητών, των ηλιακών κυττάρων και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα απορρίμματα.

Τέλος, ο κ. Σπίρτζης στη συνάντηση με τον αιγύπτιο ομόλογό του Saad El-Geyoushi συζήτησε τους τρόπους συνεργασίας των λιμανιών της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τις δυνατότητες τουριστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αλλά και μεταξύ της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Κύπρου και του Λιβάνου. Στις συναντήσεις του κ. Σπίρτζη με τον αιγύπτιο πρωθυπουργό και τους υπουργούς ήταν παρών και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.


Σχολιάστε εδώ