Μάχη μέχρι τελικής πτώσης

Την ίδια στιγμή δεν φαίνεται να περπατάει το σενάριο που προωθείται από ορισμένα στελέχη, βάσει του οποίου αν ο πρώτος έχει σημαντική διαφορά από τον δεύτερο, ο τελευταίος θα αποχωρήσει από την κούρσα, με το επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η περαιτέρω ένταση και οι παρασκηνιακές συνδιαλλαγές και… συναλλαγές.

Σε πρόσφατες δηλώσεις τους οι κ. κ. Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης δεν άφησαν περιθώρια… αισιοδοξίας καθώς υπογράμμισαν ότι αν ο πρώτος δεν συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία (50%+1) θα έχουμε επαναληπτικές εκλογές. Κι αυτό ανεξάρτητα από τη διαφορά πρώτου και δεύτερου.

Αισιοδοξεί ο Μεϊμαράκης

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μεϊμαράκης απέφυγε τις παρασκηνιακές συνεννοήσεις εν όψει δευτέρου γύρου όχι τόσο διότι είναι αντίθετος με τις συγκεκριμένες διαδικασίες όσο διότι θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος.

Σταθερά το τελευταίο διάστημα οι στενοί συνεργάτες του επιμένουν ότι ακόμη κι αν δεν κερδίσει από την πρώτη Κυριακή, η διαφορά του θα είναι τέτοια που ο δεύτερος θα αναγκαστεί να… αποσυρθεί! Ενδεχόμενο πάντως που δεν προκύπτει ούτε από το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της παράταξης ούτε και από τις δημοσκοπήσεις.

Τις παρασκηνιακές συνεννοήσεις απέφυγε και ο έτερος διεκδικητής Απ. Τζιτζικώστας, καθώς τέτοιου είδους συνδιαλλαγές δεν συνάδουν με τη ρητορική του για «αλλαγή νοοτροπίας και ρήξη με το παλιό». Στο επιτελείο του εκτιμούν ότι στον δεύτερο γύρο οι ψηφοφόροι των άλλων δύο διεκδικητών, στην πλειονότητά τους, θα επιλέξουν εκείνον και ως εκ τούτου θα διαμορφωθεί ρεύμα πλειοψηφίας που θα του δώσει τη νίκη.

Από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης επιμένει ότι θα είναι ένας εκ των δύο που θα περάσουν στον τελικό και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει αν είναι… τρίτος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε επαφή -μέσω τρίτων- με τον κ. Μεϊμαράκη και ότι δεν θα είχε αντίρρηση να προσφέρει τη στήριξή του στον δεύτερο με μπόνους τη θέση του αντιπροέδρου.

Ωστόσο, μια δημόσια τοποθέτησή του υπέρ του κ. Μεϊμαράκη θα τον εμφάνιζε ανακόλουθο και αναξιόπιστο μετά τη σκληρή κριτική που του έχει ασκήσει, λέγοντας μάλιστα ότι ο τελευταίος αποτελεί «επιλογή ήττας» για τη Νέα Δημοκρατία.

Από την άλλη, μια πρόσφατη δήλωσή του ότι διαφωνεί κάθετα με την προοπτική εκλογής του κ. Τζιτζικώστα λόγω του ότι δεν είναι βουλευτής θεωρήθηκε προάγγελος της στάσης που θα τηρήσει στην περίπτωση των επαναληπτικών εκλογών. Συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι αν δεν περάσει στον δεύτερο γύρο θα καλέσει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Κλειστά τα χαρτιά του κρατάει και ο τέταρτος της κούρσας Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος κάνει μια δυναμική από κάθε άποψη προεκλογική εκστρατεία, αν και όλες οι ενδείξεις τον φέρνουν τέταρτο.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις η προσχώρηση του Μ. Βορίδη στο στρατόπεδο Τζιτζικώστα καθιστά εξαιρετικά απίθανη την… πιθανότητα να τον ακολουθήσει και ο κ. Γεωργιάδης, αν κρίνει κανείς από τις πρώτες αντιδράσεις του.

Δεδομένου ότι είναι συστημικός ενδεχομένως να επιλέξει τον κ. Μεϊμαράκη, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι του θα… συμμορφωθούν με την υπόδειξή του.


Σχολιάστε εδώ