Κόκκινες γραμμές για τη λύση του Κυπριακού έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Υπογράμμισε ότι μοναδική και βιώσιμη λύση αποτελεί η δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους και κάλεσε όλες τις πλευρές να εγκαταλείψουν τα όποια άλλα σχέδιά τους, ιδίως αυτό περί συνομοσπονδίας.
Για «λύση και όχι διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας» μίλησε ο προεδρεύων και πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γ. Ομήρου, θέση με την οποία συμφωνούν όλα τα πολιτικά κόμματα στο νησί.
Κατά τη μεταξύ τους συνάντηση ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι «εν νοείται συνομοσπονδιακό κράτος, ιδίως από πλευράς ευρωπαϊκού δικαίου, γιατί κανένα συνομοσπονδιακό κράτος δεν μπορεί να επιβιώσει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, και επομένως μόνο ένα ομοσπονδιακό κράτος θα ήταν ανεκτό, το οποίο δημιουργείται ύστερα από επανένωση, γιατί δεν νοείται κανενός είδους επανίδρυση κυπριακού κράτους».
Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε, επίσης, ότι η όποια λύση πρέπει να διασφαλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος κυρίαρχο στη διεθνή κοινότητα και ως κράτος που είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. «Οποιαδήποτε λύση που θα οδηγούσε σε ένα θνησιγενές κράτος θα παραβίαζε και το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο», σημείωσε.
Ως βασικές παραμέτρους του κράτους έθεσε, πρώτον, την ύπαρξη μίας και ενιαίας διεθνούς προσωπικότητας, δεύτερον, την ύπαρξη μίας και ενιαίας κυριαρχίας, τρίτον, την ύπαρξη μίας και μόνης ιθαγένειας και, τέταρτον, τη δομή ενός κράτους που είναι είτε ενιαίο είτε, το πολύ, ομοσπονδιακό κράτος. «Ένα κράτος με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορεί να έχει ούτε εποίκους ούτε στρατεύματα κατοχής, και βεβαίως δεν είναι ανάγκη να έχει εγγυήτριες δυνάμεις», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θα πάψει να επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ότι πρέπει να τελειώσει η κατοχή της Κύπρου και η Ευρώπη να πάψει να έχει στο έδαφός της στρατεύματα κατοχής.
Κάλεσε, μάλιστα, την Τουρκία να δείξει τις καλές προθέσεις που διατείνεται ότι έχει για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ κατέστησε σαφές ότι «δεν μπορούμε να διανοηθούμε οποιοδήποτε βήμα της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς σεβασμό της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κύπρου».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η συνέχιση της κατοχής της Κύπρου «αποτελεί όνειδος και σημαίνει κατάλυση των κανόνων του ΟΗΕ και πλήρη περιφρόνηση των δύο βασικών θεσμών, της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας». Και κατέληξε λέγοντας ότι όσο η Κύπρος, κράτος-μέλος ισότιμο της ΕΕ και της Ευρωζώνης, βρίσκεται υπό κατοχή, γίνεται παραβίαση παραμέτρων του πρωτογενούς ευρωπαϊκού κεκτημένου, ακόμα και των κανόνων που αφορούν τα σύνορα της Ευρώπης.