Θέμα Βενιζέλου βάζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Πάντως στο ΠΑΣΟΚ, για την ώρα, επιχειρούν να σταθεροποιήσουν τη γραμμή πλεύσης τους έναντι της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή ωστόσο κορυφαία στελέχη αμφιταλαντεύονται για το αν θα πρέπει να προχωρήσει το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή, ακόμα, αν θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να διακόψει το φλερτ με την Αριστερά, να παραμείνει στην αντιπολίτευση και να μην εμπλακεί και πάλι με κυβερνητικές ευθύνες.
Ο Βενιζέλος από την πλευρά του, αν και αποφεύγει να κοντραριστεί με τη Φώφη Γεννηματά, σε κάθε ευκαιρία επιχειρεί να εδραιώσει μια δική του, αυτόνομη, πολιτική, ηγετική παρουσία, υπερασπιζόμενος ανοιχτά τις περισσότερες φορές την πολιτική που ακολουθήθηκε από τη συγκυβέρνησή του με τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ. Μάλιστα χρησιμοποιεί γι’ αυτές τις προσωπικές παρεμβάσεις του, τακτικά, το βήμα της Βουλής. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι η κ. Γεννηματά αποφεύγει να είναι στην αίθουσα της Ολομέλειας όταν μιλάει ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος με τη σειρά του φροντίζει να απουσιάζει όταν ανεβαίνει στο βήμα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Βέβαια, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι σχέσεις της κ. Γεννηματά με τον κ. Βενιζέλο είναι καλές. Ωστόσο, αν και οι διαρκείς παρεμβάσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκαλούν προβληματισμούς σε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, το επιτελείο της κ. Γεννηματά κινείται κατευναστικά, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως «ο κ. Βενιζέλος μπορεί να λέει τη γνώμη του, όμως το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν ξεκάθαρες πολιτικές επιλογές και οι αποφάσεις για οποιοδήποτε θέμα λαμβάνονται στα όργανα». Μάλιστα οι συχνές αναφορές του κ. Βενιζέλου στην πολιτική της συγκυβέρνησης και τα όσα λέει περί οικουμενικής κυβέρνησης οδηγούν αρκετά στελέχη να θέτουν θέμα για τον πρώην πρόεδρο, όμως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί, για την ώρα, «ομαλή και συντεταγμένη πορεία προς το συνέδριο και όχι αναβίωση της εσωστρέφειας».
Η Φώφη Γεννηματά επιμένει στην πολιτική που χαράχτηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη πριν από τις εκλογές, δηλαδή σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με κεντρικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή όμως και της ΝΔ και κατ’ επέκταση του ΠΑΣΟΚ και άλλων δυνάμεων του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, ώστε να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά και συγκροτημένα η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους. Μια θέση που εξυπηρετούσε την τακτική εκείνης της περιόδου και που ταυτόχρονα κρατούσε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, και παρά την κουβέντα που διεξάγεται, φαίνεται πως υπάρχει μια ομάδα στελεχών, που εκφράζεται από τον γραμματέα Στ. Ξεκαλάκη, που διαφωνεί με οποιαδήποτε κυβερνητική εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ και επιμένει ότι πρέπει να παραμείνει ως ένας φερέγγυος αντιπολιτευτικός πόλος.
Πάντως, η κ. Γεννηματά φαίνεται να προχωρά σε μια εσωτερική αναδιοργάνωση του ΠΑΣΟΚ, περνώντας σε θέσεις κλειδιά, όπως λένε οι πληροφορίες, στελέχη όπως ο Πάρις Κουκουλόπουλος (επικεφαλής του τομέα Οικονομικών), ο Πύρρος Δήμας (επικεφαλής στον τομέα Αθλητισμού κ.ά.), ενώ ο τομέας Επικοινωνίας του κόμματος θα ενισχυθεί και με τη δημοσιογράφο Μαρία Παπουτσάκη.