Η Ευρώπη πιέζει, η Καλαμάτα προειδοποιεί…
Αναφέρει πως εάν δεν δοθεί τουλάχιστον διετής παράταση για τις διορθώσεις, το κράτος θα βρεθεί αντιμέτωπο με χιλιάδες ιδιοκτήτες που θα αξιώνουν είτε χρηματικά ποσά είτε τα ακίνητα τα οποία για διάφορους λόγους έχουν χαρακτηριστεί «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Στη σημερινή συγκυρία, με όλο το Δημόσιο υποστελεχωμένο και αποδιοργανωμένο, θα παραλύσει το σύστημα θέτοντας σε αχρησία τις ιδιοκτησίες χιλιάδων πολιτών. Παράλληλα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα αντιμετωπίσει σωρεία αξιώσεων προς αποζημίωση λόγω ανακριβών εγγραφών στο Κτηματολόγιο. Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η μαζική κατάθεση προσφυγών στη Δικαιοσύνη, η οποία δεν θα είναι διαχειρίσιμη και θα προκαλέσει ασφυξία στις ήδη κορεσμένες δικαστικές αίθουσες.
Το κυριότερο όμως, καταλήγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, είναι πως θα προκληθεί τεράστια ανασφάλεια στις συναλλαγές, αχρηστεύοντας παλαιούς, αλλά ενεργούς σήμερα τίτλους ιδιοκτησίας, οδηγώντας σε απαλλοτρίωση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, χωρίς τις εγγυήσεις και αυστηρότατες προϋποθέσεις που θέτει το Σύνταγμα και η νομολογία ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων, κάτι που δεν έχει παρόμοιο προηγούμενο σε ευρωπαϊκή χώρα. Την ίδια ώρα η Ευρώπη πιέζει για Κτηματολόγιο το 2020…
***
Θέλει αριστερό πρόσημο…
Το στίγμα της επομένης μέρας της συμφωνίας επιχείρησε να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υλοποίησης του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η κοινωνία και πως θα ήταν καταστροφικό η κυβέρνηση να περιοριστεί απλώς και μόνο στην εφαρμογή του Μνημονίου. Ζήτησε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία και να αποτυπωθεί σε αυτές «ένα ανεξίτηλο προοδευτικό ίχνος». Επίσης, να επιταχυνθεί η εφαρμογή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης σε δημόσια διοίκηση, υγεία, παιδεία, Περιουσιολόγιο και Κτηματολόγιο καθώς και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.
***
«Συν Κτηματολογίω και χείρα κίνει»
Διαμαρτύρονται στην Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο πως ενώ τα χρονικά περιθώρια για τη δήλωση Κτηματολογίου στενεύουν, χωλαίνει η ενημέρωση με δελτία Τύπου και ενημερωτικές εκδηλώσεις για το τι σημαίνει Κτηματολόγιο και πότε πρέπει να γίνουν οι δηλώσεις και οι πολίτες ενημερώνονται από στόμα σε στόμα ή από περιστασιακά ρεπορτάζ. Εμείς, για να είμαστε δίκαιοι, θα πούμε ότι χρειάζεται ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον και από τους ιδιοκτήτες. Ας καλέσουν στο κεντρικό τηλέφωνο της εταιρείας ή ας μπουν στην ιστοσελίδα της. Πάντως, για την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο η προθεσμία λήγει στις 28 Δεκεμβρίου 2015, ενώ για τους ομογενείς τρεις μήνες αργότερα.
***
Το Ποτάμι για τα δάση
Μετά την υπαναχώρηση της κυβέρνησης για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στα δάση, ο διευθυντής της ΚΟ του Ποταμιού Νίκος Μηλατίδης, με άρθρο του στην ιστοσελίδα Huffington Post, κάνει μια σύντομη αναδρομή στην προστασία των δασών. Αναφέρεται στο άρθρο 24, το πρώτο άρθρο στην ιστορία των ελληνικών Συνταγμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, που ψηφίσθηκε το 1975 από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και καθόριζε την υποχρέωση του κράτους για την κατάρτιση Δασολογίου. Το Εθνικό Δασολόγιο αποτελεί ένα μακρινό ακόμα όραμα, αφού σε 40 χρόνια κυρώθηκαν χάρτες που αντιστοιχούν στο 0,56% της χώρας, ενώ μία στις τρεις πυρκαγιές αποσκοπεί στην καταπάτηση των εκτάσεων.