Δεν θα ξεπουλήσουμε τα τιμημένα με αίμα εδάφη μας

Γνωρίζουμε ότι το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα, στα χέρια του νεο-σουλτάνου Ερντογάν. Αν αυτός δεν θελήσει να λυθεί το Κυπριακό, θα συνομιλούν για χρόνια ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζί.

Γι’ αυτό και χρέος δικό μας είναι το εξής: Να μην ξεχνούμε ποτέ την τουρκική εισβολή. Να μην ξεχνούμε ποτέ το μοίρασμα της πατρίδας, τους εγκλωβισμένους αδελφούς μας, το μέγα ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων μας. Να μην ξεχνούμε, επίσης, το εποικιστικό όργιο των Τούρκων. Να μην ξεχνούμε τα μνημεία που καταστρέφονται, τα ιερά και τα όσια που βεβηλώνονται, τις εκκλησιές και τα μοναστήρια που για 41 χρόνια εκεί είναι έρημα και βουβά.

Να εργάζονται για μια δίκαιη λύση, για μια λύση που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τις ελευθερίες όλων των λαών της Κύπρου.

Εμείς είμαστε που υποφέρουμε, που χάσαμε την πατρίδα μας, τους ναούς και τις εστίες μας.

Θέλουμε λύση, αλλά όχι να δημιουργεί κόστος.

Οποιαδήποτε λύση που ανθίσταται στο διεθνές δίκαιο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στα ανθρώπινα δικαιώματα, λύση που δεν θα εξασφαλίζει την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, λύση που δεν θα αναιρεί τη δημογραφική αλλοίωση που έγινε με τη μεταφορά χιλιάδων της Ανατολίας, δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τον λαό μας, γιατί με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην καταστροφή μας.

Είμαστε έλληνες χριστιανοί ορθόδοξοι. Αυτή είναι η σφραγίδα μας. Αυτή είναι η παράδοση και η κληρονομιά μας, η δύναμη με την οποία επιζήσαμε για 3.000 χρόνια.

Πάνω σε αυτά τα τιμημένα κυπριακά χώματα, δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεπουλήσουμε τα ποτισμένα με αίμα εδάφη. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεπουλήσουμε την Αμμόχωστο, τους τάφους των προγόνων μας, τα ιερά και τα όσιά μας, τις πόλεις και τα χωριά μας.

Να ετοιμάσουν μια λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των νόμιμων κατοίκων.

Μην αποθαρρύνεστε, μην απελπίζεστε. Θάρρος και ελπίδα, υπομονή και καρτερία, γιατί ο αγώνας μας θα δικαιωθεί.

(Το παραπάνω κείμενο είναι από το κήρυγμα του Μητροπολίτη κ. Νικηφόρου την περασμένη Κυριακή στο Μετόχι της Μονής Κύκκου στη Λευκωσία, τον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου.)


Σχολιάστε εδώ