Αυξήσεις στις εισφορές αντί μειώσεων στις συντάξεις ο στόχος της κυβέρνησης
Η μάχη, πάντως, για τη διατήρηση του αγγελιοσήμου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη ύστερα από την απαίτηση των δανειστών για κατάργησή του στο πλαίσιο της δέσμευσης που περιλαμβάνεται στο 3ο Μνημόνιο για κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.
Αρχικά, το θέμα τέθηκε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων την περασμένη Τετάρτη, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες επανήλθε την Παρασκευή με τους δανειστές να απαιτούν την κατάργηση του αγγελιοσήμου, θεωρώντας το εκκρεμότητα που πρέπει να κλείσει μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών!
Ωστόσο, άλλες πληροφορίες, που έγιναν γνωστές αργά το βράδυ της Παρασκευής, αναφέρουν ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στο ΚΥΣΟΙΠ, ούτε στις νέες διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια στο Χίλτον και μάλιστα έπειτα από παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Ταυτόχρονα, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας σημείωναν ότι «δεν είναι η σωστή στιγμή για να συζητηθεί το θέμα του αγγελιοσήμου», προσθέτοντας ότι είναι πραξικοπηματικό από την πλευρά των δανειστών να τίθεται εδώ και τώρα το τέλος του αγγελιοσήμου ως προϋπόθεση για το κλείσιμο της συμφωνίας, και μάλιστα μέχρι τη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group, που αναμένεται να αποφασίσει την αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και των 2 δισ. της δόσης. Αντίθετα, σημείωναν ότι επιδίωξη του υπουργείου είναι το ζήτημα να τεθεί αργότερα ως μέρος της ευρύτερης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΥ (συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα Κυριακή) το αγγελιόσημο (περίπου 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο) έχει κριθεί ως οιονεί εργοδοτική εισφορά στα Ταμεία των εργαζομένων στην Ενημέρωση. Μάλιστα, η ΠΟΕΣΥ επισημαίνει πως οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν παράσχει διαβεβαιώσεις για εξεύρεση λύσης που θα περιλαμβάνει διατήρηση του πόρου των Ταμείων, ενώ υποστηρίζει πως σε αντίθετη περίπτωση ο κλάδος των δημοσιογράφων θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες από την εργοδοτική πλευρά, το αγγελιόσημο θα μπορούσε να αντικατασταθεί από την επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.
Νέα συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ
Στο ευρύτερο θέμα του Ασφαλιστικού, η κυβέρνηση αναμένεται να έχει καταρτίσει το τελικό σχέδιο νόμου έως τις 24 Νοεμβρίου και ο στόχος είναι να αποτραπούν νέες μειώσεις στις συντάξεις. Ταυτόχρονα, την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα κληθεί να παρουσιάσει τις προτάσεις του στα στελέχη του κόμματος, ενώ δεν αποκλείεται να κατατεθεί και αντιπρόταση από ομάδα επιστημόνων (Σ. Ρομπόλης)
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να επιμερίσει το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2016 μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.
Σε αυτό το πλαίσιο, επεξεργάζεται σενάρια αύξησης των εισφορών για τους εργοδότες κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα και κατά 0,5-1 για τους εργαζόμενους.
Από αυτές, η μία μονάδα (0,5 των εργοδοτών και 0,5 των εργαζομένων) θα καλύψει μέρος του ελλείμματος των επικουρικών συντάξεων.
Αναλυτικά, εκτιμάται ότι θα καλυφθούν κάτι παραπάνω από 300 εκατ. ευρώ, όταν το έλλειμμα του ΕΤΕΑ για το 2016 εκτιμάται στα 600 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν μέσω μεγάλων μειώσεων, που για τις υψηλές επικουρικές συντάξεις μεσοσταθμικά μπορεί να ξεπεράσουν το 6%.
Στις κύριες συντάξεις, το μείγμα επιλογών για την τελική εξοικονόμηση 700-900 εκατ. ευρώ αναζητείται μεταξύ αύξησης των εισφορών για τους εργοδότες κατά μία μονάδα, μικρότερης αύξησης των εισφορών για τους εργαζόμενους και μικρών μειώσεων στις υψηλές συντάξεις.
Όλα τα παραπάνω εξετάζονται υπό την προϋπόθεση ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα αποδεχθούν την αύξηση του μη μισθολογικού κόστους, κάτι που παίζεται, αν και σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εργασίας δεν έχει απορριφθεί με κατηγορηματικό τρόπο.