Όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει τρόπος

Ο Π. Μοσκοβισί, ακολουθώντας τη γραμμή Σόιμπλε, συνέδεσε την αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την ολοκλήρωση όλων των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος αλλά και την κατάθεση ενός βιώσιμου προϋπολογισμού για το 2016.

Για τα «κόκκινα δάνεια» είπε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα ευθύνης – πληρωμής και όχι αθέτησης», στηρίζοντας τη σκληρή στάση των κλιμακίων της «τρόικας» στις διαπραγματεύσεις για τα στεγαστικά δάνεια. Τοποθέτησε την ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και τόνισε ότι «μετά θα έρθει στο τραπέζι το θέμα του χρέους». «Με φιλοδοξία και πραγματισμό ώστε να βρεθεί μια ευφυής και από όλους αποδεκτή λύση», δήλωσε, προδίδοντας τον ρόλο του «καρότου» που παίζει στην αφήγησή του το χρέος, για τη χρήση του «μαστιγίου» των μεταρρυθμίσεων αλλά και την αβεβαιότητα για ουσιαστική μείωσή του.

Παράλληλα διέρρευσε την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, εμφανίζοντας τις προβλέψεις ως ευνοϊκά γεγονότα. Η Ελλάδα αναμένεται να βρίσκεται σε ύφεση φέτος και του χρόνου, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται 1,4% και 1,3% αντιστοίχως, πολύ χειρότερα δηλαδή από τις προβλέψεις του περασμένου Μαΐου, όταν η Επιτροπή ανέμενε αύξηση του ΑΕΠ 0,5% για το 2015 και 2,9% για το 2016. Εξάλλου, ο προσωρινός προϋπολογισμός έχει καταρτισθεί με υπόθεση ύφεσης 2,3% για το 2015, με βάση την πρόβλεψη του ΔΝΤ. Στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης αναφέρεται ότι παρά την αβεβαιότητα το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, μια αύξηση που δικαιολογείται μεταξύ άλλων και από την αύξηση της κατανάλωσης, που έγινε λόγω φόβου «κουρέματος» των καταθέσεων.

Η Επιτροπή, βασιζόμενη στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την επιστροφή των επενδύσεων αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων, προβλέπει ότι το 2017 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί και θα φτάσει το 2,7% του ΑΕΠ, καθώς η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει τη ζήτηση. Η τελευταία αυτή παράγραφος αποτελεί τεκμηρίωση που δεν συνάδει με την εξάχρονη εμπειρία της λιτότητας και δεν στηρίζει την αξιοπιστία των φθινοπωρινών προβλέψεων. Ιδιαίτερα αφού το δημόσιο χρέος αναμένεται να κορυφωθεί το 2016 (199,7% του ΑΕΠ) και να φτάσει το 2017 στο 195,6% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει συμφωνία εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, η Κομισιόν υπενθυμίζει στην Αθήνα τη μνημονιακή υποχρέωση να προβλέψει από τώρα επιπλέον μέτρα ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2017-2018. Στην έκθεση καθίσταται σαφής η υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να λάβει μια επιπλέον δέσμη δημοσιονομικών μέτρων ώστε να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Η εν λόγω μνημονιακή υποχρέωση αφορά την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2016-2019 με νέα μέτρα ύψους τουλάχιστον 1,35 δισ. ευρώ για το 2017 και 450 εκατ. ευρώ για το 2018. Το νέο Μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή πριν από τις 20 Νοεμβρίου.

Οι εκτιμήσεις, λοιπόν, της Κομισιόν για τη δυναμική του ελληνικού χρέους και οι πιέσεις των δανειστών για τη βίαιη προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές. Το αβίαστο συμπέρασμα είναι πως για το ελληνικό ζήτημα δεν υπάρχει βούληση στην καρδιά της Ευρωζώνης, παρά τις μεγαλοπρεπείς εμφανίσεις του Φρανσουά Ολάντ… Αλλιώς θα υπήρχε τρόπος.


Σχολιάστε εδώ