ΤΣΙΠΡΑΣ: ΡΙΞΤΕ ΜΕ…

Ο ωμός εκβιασμός των δανειστών έχει προκαλέσει την οργή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ο οποίος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα των πλειστηριασμών. Στέλνει, μάλιστα, ένα σαφές μήνυμα προς την πλευρά των δανειστών: «Αν θέλετε, ρίξτε με»! Σε κάθε ευκαιρία και προς όλους τους ξένους συνομιλητές του, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «αν είναι να πέσει η κυβέρνηση, καλύτερα να τη ρίξει η Ευρώπη παρά οι διαδηλωτές που θα έχουν χάσει τα σπίτια τους».

Πίσω από την εκβιαστική στάση των δανειστών κρύβεται ο αμετανόητος Β. Σόιμπλε, που δεν μπορεί να χωνέψει το ότι δεν κατάφερε να πετάξει τη χώρα μας εκτός Ευρώπης, αλλά και το ΔΝΤ, που μαζί τεστάρουν τις αντοχές του Αλ. Τσίπρα και της κυβέρνησης. Στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, στο γεύμα με τον Ν. Βούτση, χαρακτήρισε «αρρωστημένα μυαλά» όσους ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί σπιτιών. «Έχετε δίκιο σε όλα αυτά που ζητάτε, από τα σπίτια μέχρι το Ασφαλιστικό», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πως οι δανειστές θα κάνουν ό,τι μπορούν για να κάμψουν τις αντιστάσεις του, αλλά είναι αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εντός της κυβέρνησης αλλά και σε υψηλότερα επίπεδα εξετάζονται λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί η τελική σύγκρουση, που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες σε διάφορα επίπεδα. Μία από αυτές είναι να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά να ζητήσουν από τις διοικήσεις των τραπεζών να δεσμευτούν με κοινή δημόσια δήλωσή τους ότι δεν θα εφαρμόσουν τις νέες ρυθμίσεις και δεν θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις κατοικιών.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι ο Σόιμπλε και η παρέα του δεν έχουν εγκαταλείψει τα σχέδιά τους για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Γι’ αυτό και στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Μ. Σουλτς ο κ. Τσίπρας φρόντισε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, λέγοντας ότι αποδεικνύεται τώρα πόσο ανόητοι ήταν όσοι το περασμένο καλοκαίρι είχαν ετοιμάσει σχέδια για Grexit και αν επιμείνουν σε αυτά δεν θα είναι απλώς ανόητοι αλλά και επικίνδυνοι.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, οι δανειστές εμφανίσθηκαν αμετακίνητοι στα περιουσιακά και στα εισοδηματικά κριτήρια που προτείνει η κυβέρνηση στο ζήτημα των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δανειστές έθεσαν επιτακτικά στο τραπέζι ως ανώτατο όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από πλειστηριασμό τα 120.000 ευρώ (στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για 60.000 ευρώ) και ακόμη να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο, έως τρία τέκνα, και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τα 120.000 ευρώ.

Η Αθήνα αντιπαρέταξε αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ για άγαμο, 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί, έως τρία παιδιά. Δηλαδή, πλαφόν για οικογένεια με τρία παιδιά τα 325.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, η ελληνική πλευρά προτείνει τα 35.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα) και οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ η πρόταση των δανειστών μόλις το 17,3% των οφειλετών.

Στο ζήτημα των 100 δόσεων οι δανειστές προσπαθούν να επιβάλουν ακραία σενάρια, με πιο βασικό αν ο οφειλέτης καθυστερήσει έστω και μία ημέρα την πληρωμή της δόσης να τίθεται αυτόματα εκτός ρύθμισης.


Σχολιάστε εδώ