Πού μας πάτε…

Μεταξύ των βουλευτών και στελεχών εκφράζεται δυσφορία, απογοήτευση αλλά και ανησυχία για την επόμενη ημέρα. «Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε σε εκλογή νέου αρχηγού χωρίς να έχει προηγηθεί η συζήτηση για το πού θέλουμε να πάει η παράταξη», είναι η… μόνιμη επωδός τους. Αντανάκλαση του κλίματος που επικρατεί στα ενδότερα αποτελεί η πρωτοβουλία τριάντα και πλέον βουλευτών που με κείμενό τους ζητούν τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου οι τέσσερις διεκδικητές θα κληθούν να εκθέσουν τις θέσεις τους για το μέλλον της παράταξης. Πρωτοβουλία που πιθανότατα δεν θα ευοδωθεί, καθότι σκοντάφτει στην άρνηση του Β. Μεϊμαράκη. Με το επιχείρημα (κατ’ άλλους πρόσχημα) ότι μια δημόσια αντιπαράθεση των υποψηφίων θα απαξιώσει την εκλογική διαδικασία και θα πλήξει την ενότητα της παράταξης, ο τελευταίος δεν συναινεί τόσο για τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας (debate). «Εγώ δεν πρόκειται να συμμετάσχω στη γελοιοποίησης της διαδικασίας», σημειώνει, ενώ για την τηλεμαχία υποστηρίζει ότι γίνεται μεταξύ πολιτικών αντιπάλων και όχι ανάμεσα σε στελέχη του ίδιου κόμματος. Αν και αρχικά ο κ. Μεϊμαράκης είχε συμφωνήσει για τη διεξαγωγή δύο Εθνικών Συνδιασκέψεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), τελευταία ανέκρουσε πρύμναν. Οι άλλοι διεκδικητές χαρακτηρίζουν προσβλητική τη στάση του (Κυρ. Μητσοτάκης) και τον κατηγορούν ότι φυγομαχεί, αποδίδοντας την άρνησή του στο ότι δεν έχει συγκεκριμένες προτάσεις για το αύριο της παράταξης.

Ο κ. Μητσοτάκης στρέφεται και κατά του κ. Τζιτζικώστα κατηγορώντας τον ότι κρύβεται πίσω από την άρνηση του κ. Μεϊμαράκη, δεν πιέζει για τη διεξαγωγή δημόσιου διαλόγου διότι και ο ίδιος κατά βάθος δεν τον επιθυμεί. Η ανάγκη να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος ήταν ένα από τα θέματα που έθεσε και ο Άδ. Γεωργιάδης στις συναντήσεις που είχε την περασμένη Τετάρτη με τους πρώην προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, Κων. Μητσοτάκη, Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά. Αποχώρησε ωστόσο με την επισήμανση και των τριών ότι πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία η ενότητα της παράταξης.

Οι υψηλοί τόνοι, πάντως, που έχουν επιλέξει και οι τέσσερις φορτίζουν το κλίμα και κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη συμβίωση την επόμενη ημέρα, ενώ οι επιθέσεις του ενός εναντίον του άλλου δίνουν και παίρνουν. Κάτι που ενισχύει τις ανησυχίες που εκφράζουν αρκετά στελέχη για το ενδεχόμενο η παράταξη να μπει σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και να κινδυνεύσει ακόμη και με διάσπαση.

Ο κ. Μεϊμαράκης αποφεύγει να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται αφενός διότι θέλει να διατηρήσει αλώβητο το ηγετικό προφίλ που του δίνει ο ρόλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφετέρου διότι αντιλαμβάνεται ότι αν μπει στη διαδικασία ενός διαλόγου με τους άλλους τρεις διεκδικητές, θα φθαρεί πολιτικά και στο τέλος θα βγει ζημιωμένος, δεδομένου ότι οι άλλοι δεν πρόκειται να του χαριστούν.

«Ο κ. Μεϊμαράκης είναι λύση ήττας, μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ συμφέρει να επικρατήσει στις εκλογές», λέει μονότονα το τελευταίο διάστημα ο Απ. Τζιτζικώστας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Κυρ. Μητσοτάκης, που επισημαίνει ότι «ο κ. Μεϊμαράκης δεν δίνει προοπτική νίκης». Βάλλει ωστόσο και κατά του κ. Τζιτζικώστα λέγοντας ότι είναι πρόβλημα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας να μην είναι κοινοβουλευτικό στέλεχος και το ακόμη πιο αιχμηρό ότι «δεν μπορεί να διεκδικεί την πρωθυπουργία κάποιος που δεν έχει διατελέσει υπουργός».


Σχολιάστε εδώ