Ο Ν. Φίλης αυτοπυροβολήθηκε

Ο ισχυρισμός του ότι δεν επρόκειτο για γενοκτονία αλλά για εθνοκάθαρση όχι μόνο δεν βασίζεται σε επαρκή ιστορικά ντοκουμέντα αλλά και -το πιο σημαντικό- έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πάγια και επίσημη θέση της χώρας, που έχει αποτυπωθεί και στην ομόφωνη απόφαση της Βουλής. Το ατόπημά του αποκτά μεγαλύτερη έκταση λόγω του ότι δεν είναι ένας απλός πολίτης αλλά μέλος της κυβέρνησης, και δη υπουργός Παιδείας.

Φυσικό και επόμενο ήταν οι απόψεις που εξέφρασε να προκαλέσουν εκτεταμένες αντιδράσεις από ποντιακές οργανώσεις αλλά και από μεμονωμένους πολίτες, που τον κατηγορούν για παραχάραξη της Ιστορίας, προσβολή του Ποντιακού Ελληνισμού και ασέβεια στη μνήμη των χιλιάδων που σφαγιάσθηκαν από τους Τούρκους. Συνολική ήταν η καταδίκη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν την αποπομπή ή την παραίτηση του κ. Φίλη, ενώ η Νέα Δημοκρατία συνέδεσε ευθέως τις απόψεις του με την επίθεση εις βάρος του Γ. Κουμουτσάκου. Η κυβέρνηση τον άφησε ουσιαστικά ακάλυπτο, κάνοντας λόγο για προσωπικές απόψεις, που δεν έχουν σχέση με την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Έντονη ήταν η αποδοκιμασία και από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου Π. Καμμένου, ο οποίος ανήγγειλε μάλιστα την πρόθεσή του να οργανώσει εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων σε όλα τα στρατόπεδα! Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που βγήκαν ευθέως να τον υπερασπιστούν, αλλά και αυτοί δεν τον ωφέλησαν ιδιαίτερα.

Η προσπάθεια του κ. Φίλη να αμβλύνει τις εντυπώσεις με τη δήλωσή του ότι «υποστηρίζω την εθνική θέση, αλλά δεν θα γίνω Καραγκιόζης να πω ότι δεν τα είπα όλα αυτά», δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το αντίθετο, μάλιστα. Σημειώνεται ότι την άποψη πως δεν πρόκειται για γενοκτονία αλλά για εθνοκάθαρση την είχε υποστηρίξει ο κ. Φίλης πριν από χρόνια σε άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή», όπου εργαζόταν ως δημοσιογράφος. Γι’ αυτό και ορισμένοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξεπλάγησαν ιδιαίτερα, ενώ μαρτυρίες (Ν. Σταματάκης) από την περίοδο που φοιτούσε στη Νομική τον εντάσσουν στην ομάδα των «δήθεν επιστημόνων», στην οποία μετείχαν ακόμη η Μ. Ρεπούση, η Θ. Δραγώνα και η Μ. Φραγκιουδάκη.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται δυσαρεστημένος με την αναταραχή που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, κυρίως στο κοινωνικό πεδίο, καθότι είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, που αγγίζει χιλιάδες πολίτες ποντιακής καταγωγής. Δεν πρόκειται, όμως, σε καμία περίπτωση να ικανοποιήσει την «απαίτηση», που προβάλλεται πιο έντονα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, για αποπομπή του κ. Φίλη. Σε δηλώσεις του ο Β. Μεϊμαράκης άφησε μεν ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής εις βάρος του υπουργού Παιδείας, αλλά μάλλον δεν πρόκειται να το πράξει για λόγους τακτικής και μόνο. Οι απόψεις που εξέφρασε ο κ. Φίλης περί μη γενοκτονίας είχαν ιδιαίτερη προβολή από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, που του αναγνώριζαν… γενναιότητα (!), ενώ παράλληλα έκαναν λόγο για δικαίωση των θέσεων της Τουρκίας στο συγκεκριμένο ζήτημα.


Σχολιάστε εδώ