Οδοιπορικό στην ΕΕ ως 4ο Ράιχ: Κυβέρνηση, Βουλή, Στράτευμα με εγκέφαλο Βερολίνου

• Στην Ελλάδα το τρίτο Μνημόνιο δεν οδηγεί πουθενά (εκτός του ότι οδηγεί σε χρέος 240% του ΑΕΠ, από το 200% σήμερα). «Σε δυόμισι χρόνια (όταν τελειώνουν τα λεφτά του νέου δανείου) θα έχουμε τις ίδιες συζητήσεις που είχαμε φέτος». Η καλύτερη λύση για την Ελλάδα -και άλλες χώρες με υψηλό χρέος και πρόβλημα ανταγωνιστικότητας- είναι η έξοδος από το ευρώ, με διπλό νόμισμα – το δεύτερο στην αρχή πλαστικό μέχρι την έκδοση εθνικού χαρτονομίσματος.

• Η κρίση στην Ευρωζώνη επανέρχεται και θα διαρκέσει τουλάχιστον μια δεκαετία.

• Το ευρώ δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει στο σημερινό καθεστώς ευρωπαϊκής ένωσης ανεξαρτήτων κρατών…

• Η ΕΕ πρέπει να καταστεί ενιαίο κράτος, σε μορφή ομοσπονδίας -όπως οι ΗΠΑ ή η Ελβετία- με μία κυβέρνηση, μία Βουλή, ενιαίο εκλογικό σύστημα και δικές του στρατιωτικές δυνάμεις, εκτός ΝΑΤΟ. Αλλά βραχυπρόθεσμα αυτό δεν είναι εφικτό «λόγω της αντίθεσης της Γαλλίας, η οποία επιθυμεί μόνο δημοσιονομική ενότητα, που ευνοεί χρηματοδοτήσεις των πελατών της στον Νότο, αλλά όχι ενότητα πολιτική».

Το ενιαίο ευρωπαϊκό κράτος που περιγράφει ο σοφός καθηγητής έχει τα χαρακτηριστικά της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Τα σημερινά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης (αν μη τι άλλο και της ΕΕ στο σύνολό τους) θα αρκεσθούν στα χαρακτηριστικά «λέντερ» (ομόσπονδων κρατιδίων). Η κεντρική κυβέρνηση αναδεικνύεται από τη Βουλή της Ομοσπονδίας, της οποίας τα μέλη εκλέγονται από το σύνολο του εκλογικού σώματος του ενιαίου κράτους.

-Σε ερώτηση της δημοσιογράφου «εάν έχετε μία Βουλή με σύστημα ”ένας πολίτης, μια ψήφος”, δεν θα περιθωριοποιηθούν οι μικρότερες χώρες και δεν θα πνιγεί η φωνή τους;», η απάντηση του Γερμανού ήταν η εξής: «Ε, οι μικρές χώρες είναι μικρές χώρες, τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό; Δεν μπορεί οι κάτοικοι των μικρών χωρών να ‘χουν περισσότερα δικαιώματα από των μεγάλων. Αυτή είναι η αρχή της Δημοκρατίας»! Οι πρώην χώρες θα εκπροσωπούνται λοιπόν από έναν -η καθεμιά- αντιπρόσωπο σε ένα μικρότερο σώμα, όπως τα «λέντερ» στην Μπούντεσρατ…

Οι Γερμανοί -εξηγεί ο σύμβουλος του κ. Σόιμπλε- θα δέχονταν ένα μέλλον ευρωπαϊκής συγχώνευσης «λόγω… αυτής της φρικτής ιστορίας μας (!). Αλλά αυτό το αίσθημα δεν είναι τόσο δυνατό σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες»…

Ο Χανς Βέρνερ Σιν (και ό,τι εκφράζει) θεωρεί τις Ένοπλες Δυνάμεις αναπόσπαστο στοιχείο του ενιαίου κράτους. «Το ΝΑΤΟ έχει τις ΗΠΑ, τον Καναδά, όλες τις χωριστές ευρωπαϊκές χώρες. Αν δεν έχουμε αυτό, ας μείνουμε εδώ που είμαστε: Η ΕΕ να αποτελείται από ξέχωρες χώρες και να συνιστά περιοχή ελευθέρων συναλλαγών. Αλλά το βλέπω δύσκολο με τη σημερινή κατάσταση της Ένωσης. Το ευρώ πραγματικά δεν λειτουργεί».

Γιατί δεν λειτουργεί;

«Η Ευρώπη δεν συγκροτήθηκε ως ενιαίο κράτος όπως οι ΗΠΑ ή η Ελβετία. Έχουμε κοινό νόμισμα, αλλά αυτό δεν ταιριάζει στο σύνολο, επειδή μερικές χώρες δανείσθηκαν πάρα πολύ. Και δεν μπορείς να τις εμποδίσεις γιατί δεν έχεις αρκετή κεντρική εξουσία. Έτσι αυτές οι χώρες φτάνουν να κοστίζουν πολύ. Δανειζόμενες αυξάνουν τους μισθούς, χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους και τότε έχουν ανάγκη βοήθειας. Και αυτή η βοήθεια είναι δαπανηρή για την Ευρωζώνη. Η καλύτερη εναλλακτική επιλογή είναι η προσωρινή έξοδος από την Ευρωζώνη, μέχρις ότου ανακτήσουν την ισορροπία στο ισοζύγιο πληρωμών…»

Ποια χώρα του ενιαίου ευρωπαϊκού κράτους στον νοητό χάρτη του γερμανού καθηγητή επιβραβεύεται για τη νοικοκυρεμένη της διαχείριση με την ισχυρότερη οικονομία; Μα η ίδια με τον μεγαλύτερο -και ενισχυόμενο με μετανάστευση- πληθυσμό και τη συνεπακόλουθη κυριαρχία σε νομοθετικό σώμα, κυβέρνηση και θεσμούς. Η νέα Ευρώπη του Καρλομάγνου, το 4ο Ράιχ – με ίσως άλλη αρχικά ονομασία.

Σ’ αυτή δεν φαίνεται (από τα συμφραζόμενου του κ. καθηγητή) να χωράει η κακομαθημένη Γαλλία. Για την Ουκρανία όμως το πράγμα παίζεται. Όχι πάντως ως το σημείο ρήξης με τη Ρωσία, η οποία για τον Χανς Βέρνερ Σιν «είναι ο πολύ φυσικός οικονομικός εταίρος της Δυτικής Ευρώπης».

* * * * *

Οκτώ πυκνές σελίδες, 3.200 λέξεις, η συνέντευξη θα μελετηθεί προσεκτικά από ξένες υπεύθυνες ηγεσίες. Το ελληνικό απόσταγμα για τον υπογράφοντα:

Δυόμισι χρόνια μάλλον κρίθηκαν αρκετά για την απογύμνωση της Ελλάδος από τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές και τα ασημικά του πληθυσμού της και την επισφράγιση της καταδίκης της σε υποδούλωση χρέους χωρίς προοπτική χειραφέτησης.

Η άνετη αυτοπεποίθηση των απαντήσεων στα καίρια ερωτήματα που του τέθηκαν αποκαλύπτει τη θέση του στον εγκέφαλο της γερμανικής εξουσίας.


Σχολιάστε εδώ