Να δούμε τι θα προκύψει

• Για να φρεσκάρουμε τις γνώσεις σας, σημειώνουμε άνευ σχολίων:

1. Στον εκσυγχρονισμό ήταν καθέτως αντίθετο το ΠΝ, λόγω γηραιότητος των μέσων. Ο τότε Α/ΓΕΝ, ναύαρχος κ. Αντ. Αντωνιάδης ανέφερε προς τον υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου: «Η λύση του εκσυγχρονισμού πρέπει να θεωρηθεί ως επιχειρησιακά μη αποδεκτή και οικονομικά αρκετά δαπανηρή για το αποδιδόμενο όφελος… Δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του ΠN» (Αύγουστος 2003).

2. Ο… αρχιναύαρχος ΥΕΘΑ απαντούσε: «Για τις φρεγάτες επιλέξαμε (σ.σ: Ποιοι; Ο ίδιος και ο Σημίτης;) λύση εκσυγχρονισμού για να μπορέσουν να κερδίσουν διάρκεια ζωής ακόμη 20 ετών» (19.9.2003)

3. Το 2005 διαδοχικά δημοσιεύματα γαλλικών εφημερίδων («LE MONDE», «LE FIGARO», «LA LIBERATION», «L’ UMANITE») μιλούσαν για καταγγελία του πρώην προέδρου της THALES (εταιρεία που πραγματοποίησε τον εκσυγχρονισμό) Μισέλ Ζοσεράν, που εστρέφετο κατά του τότε ΥΕΘΑ που τον κατηγορούσε για χρηματισμό 6%.

4. Ο κ. Γ. Π. μήνυσε τη «LIBERATION», η οποία τελικά καταδικάσθηκε με πρόστιμο… 20.000 ευρώ διότι προέβη σε δημοσιεύματα χωρίς να τα ελέγξει.

5. Η υπόθεση, μετά, ετέθη κάτω από την αιγίδα της σιωπής Μεϊμαράκη, Βενιζέλου κ.ά. Σήμερα η υπόθεση επανεξετάζεται γιατί προέκυψαν νέα στοιχεία. Ίδωμεν…

• Και για να κλείσω ευχάριστα! Ο Γιάννος Παπαντωνίου συμμετείχε την προηγούμενη εβδομάδα στο φόρουμ FRIENDS OF EUROPE (Βρυξέλλες), όπου διαμαρτυρόταν για τη φτωχοποίηση των Ελλήνων!

***

Καταστράφηκαν αντικαρκινικά φάρμακα στο 251 ΓΝΑ;

Τι γίνεται όμως με το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει στο 251 ΓΝΑ με την καταστροφή των αντικαρκινικών φαρμάκων; Ποιος τα καταστρέφει; Υπάρχει κατάλληλος χώρος; Υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες; Γίνονται όλα σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους και τις υγειονομικές διατάξεις περί της προστασίας του προσωπικού; Υπάρχει πρόβλημα και μεγάλη αναταραχή μεταξύ του προσωπικού και γίνεται προσπάθεια κουκουλώματος του θέματος. Ποια είναι η θέση της φαρμακευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου;

***

Κραυγή Ζιαζιά προς κρατούντες

• Ο πρώην Α/ΓΕΣ, στρατηγός Κ. Ζιαζιάς, αποπεμφθείς ωμά από την κυβέρνηση Σαμαρά – Μπαλτάκου – Βενιζέλου, ήταν ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση της ελληνοαμερικανικής ΑΧΕΡΑ.

• Ο στρατηγός άστραψε και βρόντηξε, χωρίς αναστολές και καθωσπρεπισμούς.

• Χρωστάμε σε εκείνους που μας γέννησαν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι και οι νεκροί.

• Η Ελλάδα μπορούσε να ζήσει χωρίς δάνεια, αλλά όχι χωρίς ιδανικά, που μας τα καταπάτησαν… Χίμαιρα οι προοπτικές της χώρας… Οδηγούμαστε σε ταρίχευση.

• Άρχισε με Παλαμά και έκλεισε με Ρίτσο.

Αυτά τα δέντρα δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό
Αυτές οι πέτρες δεν βολεύονται κάτω από ξένα βήματα
Αυτά τα πρόσωπα δεν βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο.

• Δεν τον άκουσα να προσθέτει το:

Σώπα όπου να’ ναι θα σημάνουν οι καμπάνες… Όχι απαισιοδοξία, στρατηγέ… Χρειάζεται έφοδος.

• Και άλλοι «ξινίζονται» γιατί ο σημερινός Α/ΓΕΣ, στρατηγός Τελλίδης, άξιος διάδοχος του Ζιαζιά, είπε μερικές αλήθειες.

***

Λαϊκισμός χωρίς όριο…

• Στο προηγούμενο φύλλο αναφερθήκαμε, λεπτομερώς, στην ανάθεση του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών Ρ-3 ORION του ΠΝ στην αμερικάνικη εταιρεία (αυτή που τα κατασκεύασε) LOCKHEED-MARTIN με διακρατική συμφωνία. Ιδιαίτερα σημειώσαμε ότι η υπόθεση αυτή εκκρεμούσε από μακρού και ενεργοποιήθηκε με την καταβολή της προκαταβολής των 40 εκατ. δολαρίων.

• Είχε αρχίσει επί κυβέρνησης Αντωνομπένηδων, με υπουργό Άμυνας τον Δ. Αβραμόπουλο. Πριν αποχωρήσει από το υπουργείο τα πάντα ήταν έτοιμα, είχε ενημερωθεί ο Τύπος, η σύμβαση είχε εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ. Ο κ. Δ. Α. δεν «πρόκανε» και παρέδωσε τον φάκελο στον κ. Δένδια για υπογραφή. Στη συνέχεια ο φάκελος έγινε πάσα στον κ. Π. Καμμένο. Στο επτάμηνο της τρικυμίας ο φάκελος παρέμενε εν αναμονή και είχαν εκπνεύσει οι ημερομηνίες. Τα λοιπά είναι γνωστά.

• Σήμερα εμφανίζονται οι Κ. Μητσοτάκης και Ανδρ. Λοβέρδος, εξέχοντα μέλη της κυβέρνησης των Αντωνομπένηδων (ο πρώτος νομίζω ότι ήταν μέλος του ΚΥΣΕΑ), καθώς και ο Λ. Αυγενάκης, εξέχον μέλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να διαμαρτύρονται σφόδρα, να ομιλούν περί σκανδάλων κ.λπ. Εκθέτουν τους εαυτούς τους. Αυτοί «γέννησαν» την υπόθεση και αν πρόκειται περί σκανδάλου ας το λουσθούν πρώτα οι ίδιοι. Είπαμε, εποικοδομητική αντιπολίτευση. Όχι κραυγές και λαϊκισμοί.

***

Ωραία πρωτοβουλία

• Ένα ωραίο ενημερωτικό φυλλάδιο κυκλοφόρησε από το ΓΕΕΘΑ (σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας) με τίτλο «Οδηγίες για την Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Μονάδες ΕΔ».

• Μακάρι να του γίνει καλή υποδοχή και εφαρμογή.

***

Μια σωστή έμπνευση

• Κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Β. Ελλάδα, ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Δ. Βίτσας επισκέφθηκε τα παλαιά οχυρά, που έχουν γράψει Ιστορία, τη λεγόμενη Γραμμή Μεταξά.

• Αποφάσισε να ζητήσει μελέτη ενιαίας αξιοποίησης και προβολής τους, ανάλογη της γαλλικής Γραμμής Μαζινό, ώστε να αποτελέσουν χώρο μνήμης και ταυτόχρονα προσέλκυσης επισκεπτών.

***

Καλή δουλειά

• Και γρήγορη έκανε ο Στρατός με μηχανικό του στη Σκόπελο για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που υπέστη το νησί από τη θεομηνία.

• Ας μην παραβλέψουμε ότι είναι και η πολιτική του ΥΕΘΑ να παρεμβαίνει σε τέτοιες καταστάσεις.

***

Ψηλά, πολύ ψηλά

• Τι κι αν η Πολιτεία τους πετσόκοψε τους μισθούς και το επίδομα επικινδυνότητας, τι κι αν βλέπουν τα μισά από τα αεροπλάνα τους, που είναι η ψυχή τους, να κολλάνε στο έδαφος λόγω έλλειψης ανταλλακτικών (που την προκαλεί, κατά βάση, ο γελοίος νόμος Βενιζέλου, που κανείς δεν νοιάζεται να τον αναθεωρήσει) οι πιλότοι μας ίπτανται πολύ ψηλά και τους καμαρώνουμε.

• Ο υποσμηναγός Χαρίλαος Νίκου, από το Ριζοβούνι Πρέβεζας, κέρδισε τη διάκριση του καλύτερου πολεμιστή του ΝΑΤΟ μεταξύ συναδέλφων του Ισπανών, Τούρκων, Γάλλων, Πολωνών, Γερμανών και Ιταλών σε κοινή άσκηση στην Ισπανία.

• Μπράβο στον υποσμηναγό και στην Πολεμική μας Αεροπορία που κατορθώνει, μέσα από αντιξοότητες, να εκπαιδεύει σωστά τους πιλότους.

***

Κατσάδιασμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης

• Το οποίο διαπίστωσε, με τεκμήρια, ότι τεράστια θεσμικά κενά εξακολουθούν να υφίστανται στη χώρα μας που ευνοούν την ανθοφορία της διαφθοράς, που, όπως επιμένει, είναι η γενεσιουργός αιτία της σημερινής μας κατάντιας.

• Δεν υπάρχουν κανόνες όσον αφορά την επαφή βουλευτών με τρίτα πρόσωπα και γίνεται κατάχρηση βουλευτικής και υπουργικής ασυλίας.

• Σαν να έχει δίκιο το Συμβούλιο της Ευρώπης. Δεν είδατε με τι κόλπα και μαεστρία απέφυγαν οι εθνοπατέρες να αναθεωρήσουν το κατάπτυστο άρθρο 86 του Συντάγματος (παραγραφή λωποδυσιών υπουργών) και μετέθεσαν τη «δουλειά» αυτή για το 2021;

***

Άβατο της Αριστεράς

• Θεώρησαν το υπουργείο Άμυνας πολλοί, που τώρα γκρεμίσθηκε. Πώς; Με την υπουργοποίηση του Π. Καμμένου ή την τοποθέτηση ως αναπληρωτή του κ. Ήσυχου.

• Σήμερα ο -κατά πρώτες εκτιμήσεις- σοβαρός και σώφρων Δ. Βίτσας, αν πολιτευθεί σωστά (μακράν από ίντριγκες, κομματισμούς και ευνοιοκρατίες), μπορεί να δείξει μια εικόνα αριστερής αντίληψης στην άμυνα. Καλή επιτυχία.

• Μην ξεχνάμε ότι πριν από χρόνια πέρασε ως ΑΝΥΕΘΑ ένας εξαίρετος πολιτικός, ο Στάθης Γιώτας, που ήταν περισσότερο αριστερός από τους σημερινούς. Άφησε ίχνη ήθους και ικανοτήτων.

***

Ο… φιλέλλην κ. Β. Σόιμπλε

• Λατρεύω τον ελληνικό λαό (ενώ ταυτόχρονα στέλνει ανθρώπους του για να τον γδάρουν). Ο ελληνικός λαός είναι υπέροχος, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος, δηλώνει ο τσάρος των οικονομικών της Ευρώπης στη γαλλική «Liberation» την ημέρα που ερχόταν εδώ ο γάλλος Πρόεδρος κ. Ολάντ.

• Σε ότι αφορά το κράτος, θα συμφωνούσα με όσα μάλιστα διάβασα την προηγούμενη εβδομάδα στο «Π» (πάνω από 26 δισ. είναι ο ΦΠΑ που χάνεται, από κρατική ανικανότητα ή έλλειψη βούλησης, από το λαθρεμπόριο και παρεμπόριο καυσίμων, τώρα…)

• Τώρα… και με την αριστερή κυβέρνηση, που δεν κάνει τίποτα κι αυτή για να αρπάξει τους αλητήριους των καυσίμων.

• Αλλά υπάρχει μια ερωτησούλα για τον… φιλέλληνα κ. Σόιμπλε. Τότε που δανείζατε αφειδώς και άνευ ενδοιασμών το άθλιον κράτος των ΣημιτοΑκοΓιάννων και Σια για να στήνει υπερκοστολογημένα έργα για την ολυμπιάδα, να κάνει από σας μιζαδόρικες προμήθειες εξοπλισμών και να προσφέρει δεκάδες εκατομμυρίων για swaps στην Deutsche Bank, ήταν καλά; Δεν βλέπατε ότι δανείζατε αναξιόπιστους και κομπιναδόρους; Όχι, δεν βλέπατε γιατί ήσασταν συνεταιράκια…


Σχολιάστε εδώ