Θα διεκδικήσουμε λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Σημείωσε, όμως, ότι ταυτόχρονα «πρέπει να βρούμε και να διεκδικήσουμε λύσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι καμιά τοπική κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει ένα τόσο μεγάλο βάρος αν δεν υποστηριχθεί».

Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Bridging Europe, επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν την ικανοποίησή τους από την πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ειδικότερα, το 69% δηλώνει ικανοποιημένο από την πολιτική και τις προσπάθειες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του ζητήματος, έναντι του 28%. Οι πολίτες εμφανίζονται ικανοποιημένοι σε ποσοστό 54% και από την πολιτική του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Αντίθετα, δυσαρεστημένοι από τη συμβολή των υπόλοιπων κρατών-μελών στην αντιμετώπιση του ζητήματος δηλώνουν πάνω από οκτώ στους δέκα (83%). Ως προς τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Προσφυγικό, οι ερωτηθέντες βαθμολογούν ΝΔ και ΚΚΕ με 6 (με άριστα το 10), τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5, την Ένωση Κεντρώων με 4 και Ποτάμι και Χρυσή Αυγή με 3.

Εξάλλου, το 55% πιστεύει ότι το άνοιγμα του φράχτη στον Έβρο θα μπορούσε να δημιουργήσει πιθανές εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το 22% να έχει διαφορετική γνώμη, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας στη διαχείριση και καταγραφή προσφυγικών ρευμάτων δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική (66%).

Οι ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν τους θανάτους των προσφύγων ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκαλούν ή μπορούν να προκαλέσουν οι αθρόες εισροές προσφύγων (46%) και ακολουθούν η κοινωνική αναταραχή (23%) και η ένταση με την Τουρκία (15%).

Τέλος, το 23% πιστεύει ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να προκαλέσει στην Ελλάδα μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με την οικονομική. Αντίθετη γνώμη έχει το 28%, ενώ το 30% πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει εξίσου μεγάλα προβλήματα.


Σχολιάστε εδώ